D-vitamiinin voimaan uskotaan

D-vitamiinin voimaan uskotaan

D-vitamiinia syödään enemmän kuin uudet ravitsemussuositukset sanovat. Hyvän terveyden kyselyyn vastanneista valtaosa ottaa purkista vähintään 20 mikrogrammaa päivässä, moni reippaasti enemmän.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (30)

D-vitamiinin lähde ihmiselle on aurinko. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa hyvästäkin ruokavaliosta (runsaasti kalaa ja suositusten määrän vitaminoituja maitotaloustuotteita) 5-7µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia. 

 

D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

 

Meillä asiantuntijat Christel Lamberg-Allardt ja Suvi M. Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle, vaikka se estää ainoastaan riisitaudin. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

 

Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

 

Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

 

Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

 

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt! 

 

D-vitamiinin syönti purkista läpi vuoden pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä riittävästi. Tutkimusten mukaan virallinen suositus ei riitä edes vastasyntyneelle. Viralliset suositukset eivät edes nouse. 

 

Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään. 

 

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Vitamin D Day is just a week away! Vitamin D deficiency is a global problem and we all can help spread awareness. For ideas on what you can do and to learn more about Vitamin D Day visit the website:

http://www.vitamindday.net/

Suomalaisilla D-vitamiinin puutos, viitearvot veren D-vitamiinipitoisuus (S -D-25) alle 80 nmol/l on lähes 100%:lla väestöstä, jos ei syö lisäravinteena riittävästi D-vitamiinia.

Tällä hetkellä suomen UVB-indeksi on nolla eli auringosta ei saa D-vitamiinia kuin toukokuussa 2014 seuraavan kerran. Keskipäivällä.

Ravinnossa on niin vähän D-vitamiinia, että veren D-vitamiinipitoisuus (S-D-25) jää kaikilla suomalaisilla alle 50 nmol/l, joka ei ole riittävä luustolle, sairauksien ehkäisyyn ja kokonaisterveyteen.

Optimaalinen veren D-vitamiinipitoisuus on 100-150 nmol/l.

Yksi mikrogramma ( 1µg) D-vitamiinia nostaa veren S -D-25:tä 1 nmol/l :lla keskimäärin normaalin kokoisella ihmisellä. Ylipainoiset ja raskaana oleva tarvitsevat yleensä enemmän.

Omia D-vitamiinitasoja (S-D-25) kannattaa seurata, jotta nauttii vitamiinia oikean annoksen. D-vitamiinitason mittauksen voi pyytää omalta lääkäriltään.

D-vitamiinitason mittaus maksaa laboratoriolle muutaman euron eli saman verran kuin veren rasva-arvot.

http://oyslab.fi/ohjekirjan_liitteet/S_Yksityisasiakas.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vitamin D day : November 2 nd, 2013

Vitamin D is important for many things, including your bones, heart, respiratory system, brain, and likely cancer prevention.

Scientists are still discovering the effects of vitamin D on disease prevention, but researchers believe it may play a central role in preventing autoimmune diseases like multiple sclerosis and type I diabetes, preventing cancers like breast and colon, and keeping the heart healthy, by influencing muscle function and hormones involved in heart health.

Vitamin D tests are pretty easy. You can ask your doctor to add it to your next routine blood panel, or you can order a finger prick test online.

While not all doctors agree how much vitamin D you need, a group of 42 of the world’s top vitamin D researchers think the optimal vitamin D level is between 100-150 nmol/l, a level the majority of northern populations fall well below. You can visit the GrassrootsHealth site right below for more information.

http://www.vitamindday.net/

D-vitamiinin puutos on yleistä Norjassa. 40 prosenttia norjalaisista potee D-vitamiinin puutetta; talvella 60 % ja kesällä 20 %. Prosenttiluvut olisivat olleet vielä SELVÄSTI suuremmat, jos puuteten rajaksi olisi asetettu nykykäsityksen mukainen arvo (esim. > 75 nmol/l). Tilanne on yhtä surkea Suomessa.

Larose TL, Chen Y, Camargo CA Jr, et al. Factors associated with vitamin D deficiency in a Norwegian population: the HUNT Study. Journal of Epidemiology and Community Health. 2013 Nov 6. doi: 10.1136/jech-2013-202587.

D-vitamiini - vuosisadan kovin terveyteen vaikuttava tekijä

Suomalaisille suunnattujen D-vitamiinisuositusten kehitys on Lääkäri Antti Heikkilän mukaan varsin kummallinen. 1960-luvulla suositukset olivat määrältään kymmenkertaiset nykypäivään verrattuna.

? 1960-luvulla D-vitamiinisuositukset olivat 100?125 µg vuorokaudessa kaiken ikäisille. Määriä on vähitellen laskettu. Syytä tähän ei tiedetä.

? Kuitenkaan 60-luvulta ei ole mitään merkkejä D-vitamiinimyrkytyksistä, Heikkilä sanoo kuitaten yleisen pelon siitä, että vitamiinia tulee nauttineeksi liikaa.

Näkyvät seuraukset

D-vitamiinipuutoksen ja osteoporoosin yhteys on tunnettu tosiasia. Nykyisillä, liian matalilla D-vitamiinisuosituksilla on muitakin seurauksia, joihin Heikkilä haluaa kiinnittää huomiota.

? Tällä hetkellä tiedetään tutkimuksen myötä, että jos veressä on riittävä D-vitamiinitaso, se ehkäisee yli 70-prosenttisesti eturauhas-, rinta- ja paksusuolensyöpää. Suomen suosituksilla kukaan ei pääse näihin lukuihin.

Riittämättömien suosituksien myötä oheiskärsijöiksi ovat joutuneet myös lapset.

? Suositusten pienentämisellä on suora korrelaatio lasten diabeteksen lisääntymiseen. Miten konsulit selittävät tämän äideille, Heikkilä jyrisee.

Valmisteissa on eroa

Monien Suomessa myytävien D-vitamiinivalmisteiden raaka-aineena käytetään lanoliinia. Keinotekoisten vitamiinien ohella tarjolla on myös luonnonmukaisia valmisteita.

– Lisäravinteita on kahdenlaisia: kalasta tehtyjä luonnon vitamiineja sekä keinotekoisesti lampaan rasvasta eli lanoliinihaposta valmistettuja. Ei ole väliä, kumpaa niistä käyttää, kunhan pillereitä syö talvisaikaan joka päivä.

D-vitamiini ei olekaan ihmepilleri!

D-vitamiinin vähyys ei ehkä olekaan sairauksien aiheuttaja, uutisoi Duodecim, jota uutisoidaan mm.
http://www.terveysportti.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=17012
http://www.iltalehti.fi/terveys/2013121017815646_tr.shtml
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/D-vitamiinipillerit-12818

Entä mikseivät hoitotutkimukset ole tuottaneet toivottuja tuloksia (lukuun ottamatta kuolleisuuden vähenemistä)? Yksinkertaisesti siksi, että annetut D-vitamiiniannokset ovat olleet aivan liian pieniä (vain 10–50 mikrogramman luokkaa päivässä), kun pitäisi olla aikuisella 100µg. Lisäksi on käynyt ilmi, että jopa 60 % tutkimuksiin osallistuneista on jättänyt D-vitamiinivalmisteensa ottamatta, joten ei ole mikään ihme, jos odotettu hoitotulos on jäänyt saavuttamatta, sanovat Autierin työryhmän raporttia kommentoineet asiantuntijat lääkäreiden MedPage-sivustolla (ks. linkki alla).
http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/DietNutrition/43267

D-vitamiinista julkaistaan valtavasti uusia tutkimuksia. Ne osoittavat kiistatta, että D-vitamiinin puute on yleistä koko maapallolla, myös aurinkoisissa maissa, jopa tropiikissa ja että puutetta esiintyy lähes kaikissa pitkäaikaissairauksissa. Tiedeyhteisö ei ole päässyt yksimielisyyteen siitä, mikä on ihmisten D-vitamiinin päivittäinen tarve ja paljonko D-vitamiinia pitäisi olla veressä. Tässä joitakin uusimpia tieteellisiä tutkimuksia ja tulkintoja aiheesta.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2574

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. Ja hän vaatiikin, että lasten virallinen D-vitamiinin saantisuositus nostetaan 50µg:aan päivässä läpi vuoden pikkulapsilla.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

D-vitamiini on erittäin halpaa (maksaa pari euroa kuukaudessa).

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Suuri D-vitamiinihuijaus ja 2,5 miljardia säästöä!
http://jyrisuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57863-d-vitamiini-huijaus-ja-kansan-tahallinen-kusetus

 

D on aivan liian halpaa. Lääketeollisuus ei deestä haluaisi kuullakaan, kun se on niin paljon tehokkaampi terveyden ylläpitäjä kuin kalliit lääkkeet. Ja vasta nyt lääkäritkin ovat heränneet ja suosittelevat d-vitamiinia etenkin potilaille, joilla on jokin yleistä vastustuskykyä heikentävä tauti. D-vitamiinia ei voi patentoida ja myydä kalliilla hinnalla. 360 x 125 mikrogrammaa maksaa postikuluineen alle 20 e. Siinä on vuoden setti, joten ei se todellakaan mitään rahastusta ole. Lisäksi vaikutukset mielialaan, vastustuskykyyn ja yleiseen virkeyteen huomaa hyvin nopeasti. Olo on terve ja kesäinen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat