Kommentit (5)

Vierailija

Epäselväksi jäi, kuinka suuri annos D-vitamiinia voi aiheuttaa myrkytyksen? Voiko liika kalsium keräytyä verisuonten pintaan?

Terveisin mamma 68v.

Vierailija

Liiallisesta D-vitamiinin nauttimisesta on haittaa. D-vitamiinin myrkyllisyyttä on kuvattu imeväisillä, kun vitaminoidusta ruuasta tai vitamiinivalmisteista saadun D-vitamiinin päiväsaanti on ollut tasoa 100 µg (4 000 KY). Kun painoero otetaan huomioon, tämä vastaa aikuisella yli 1000 µg päiväsaantia.
 
Bostonissa arviolta 33 000 kuluttajaa altistui viiden ja puolen vuoden ajan maidolle, jossa oli D-vitamiinia litraa kohden yli 1000 µg. Sadat ihmiset sairastuivat. Yleisimpiä myrkytysoireita olivat ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus. Laboratoriotutkimuksissa veren kalsiumarvot ylittivät normaalin ja veren D-vitamiinin (kalsidiolin) pitoisuudet olivat hyvin suuret (keskimäärin 560 nmol/l).
 
Käytännössä viime aikoina raportoidut D-vitamiinimyrkytykset ovat liittyneet munuaispotilaiden saamaan D-vitamiinin aktiivisen muodon, kalsitriolin, liika-annokseen. D-vitamiinin saanti ihosta ei voi aiheuttaa myrkytystä. D-vitamiinin tablettina annettava lisä tulisi määrittää yksilöllisesti veren D-vitamiinipitoisuuden (S -D-25) mittauksen perusteella. Tällöin annosalue 1 000–5 000 (25–125 µg) IU on turvallista korvaushoitoa. Isokokoiset ja ylipainoiset saattavat tarvita vielä suurempia annoksia.

 

Lääketieteen historiassa ei ole todettu yliannostusta alle 400 nmol/l tasoilla ja annostuksella enintään 250µg/vrk.

 

NEJM 15.6.2011 Tässä tutkimuksessa tutkijat kartoittivat ensimmäisinä maailmassa varhaislapsuudessa ilmentyvän tuntemattomasta syystä johtuvan hyperkalsemian, idiopaattisen infantiilin hyperkalsemian, geenivirheen. Taudista on myös vielä vakavampi variantti, Williams–Beuren syndrooma. Tässä geenivirheessä on kyse siitä, että D-vitamiini ei hajoa elimistössä normaalisti, koska eräs keskeinen D-vitamiinia hajottava entsyymi, CYP24A1, ei toimi mutaation vuoksi. Tämä geenivirhe on harvinainen, sen esiintyvyys on n. 1/47 000 Pohjois-Amerikassa. Jos sama esiintymistieto pitäisi paikkansa Suomessa, meillä näitä henkilöitä olisi n. 100. Keskeistä on myös huomata, että kuten taudin nimi kertoo, tauti ilmenee yleensä jo lapsena ja voi olla oireetonkin. Näille lapsille jo nykyisen suomalaisen (10µg) lasten D-vitamiinisuosituksen toteuttaminen riittää aiheuttamaan hyperkalsemian ( Schlingmann et al. 2011).

 

D-vitamiinipelko johtuu 1930-luvun hoitokokeiluista?

Illinoisin yliopiston lääkäri C.I. Reed ja hänen kollegansa tohtori Drayer määräsivät 1930-luvulla 700 nivelpotilaalleen D2-vitamiinia keskimäärin 300 000 – 500 000 IU eli 7500 –12 500 µg päivässä. Suurimman päiväannokset olivat jopa 3 miljoonaa yksikköä eli 75 000 µg päivässä, jolloin 65 potilasta sai myrkytysoireita.

http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=F10F10F93C5A107A93CBA91789D95F418385F9

Liika on kuitenkin liikaa, kirjoitti sama lehti 10.3.1936. Tohtori Ferdinand Vowinckel yritti parantaa nivelrikkoaan syömällä 18 päivää D2-vitamiinia 2,1 miljoonaa yksikköä eli 52 500 mikrogrammaa (µg) päivässä, mikä johti kuolemaan. New Yerseyssä kuoli eräs nainen syötyään yhdeksän viikkoa 300 000 IU eli 7500 µg päivässä. Vuonna 1947 lääkärikonventti varoitti, että 50 000 – 100 000 IU (1250–2500 µg) päivässä voi aiheuttaa myrkytyksen ja jopa kuoleman. Tuohon aikaan 50 000 IU (1250 µg) tabletti oli heikoin saatavilla ollut D-vitamiinivalmiste.
Too much vitamin D fatal. New York Times, March 10, 1936
Leake CD. Vitamin D Toxicity. Cal West Med. 1936 Mar;44(3):149-50
Vitamin D causes death. New York Times, June 28, 1942
Vitamin D self-usage called dangerous. New York Times, December 10, 1947.

D-vitamiinin yliannosten ja myrkytysten pelko on siis peräisin noilta ajoilta ja noista päiväannoksesta.

LÄHDE: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Vierailija

ei kai kalsiumi eikä d-vitamiinin liikasyönti useinkaan johda näkyviin oireisiin, mutta esim. joskus vaikkapa vuosi takaperin kalsiumin liikasyönti on usein äkkikuolemien syynä, kun kalsiumia on mennyt vereen. samalla hetkellä voi ollla mitatessa alhaiset kalsiumtasot.

ja se oikea linee kalssiumsitraatti, joka imeytyy luotettavasti, eikä kalsium jonka imeytymistä on paha arvailla.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat