Kommentit (3)

Salviaa vaihdevuosivaivoihin

Lääketieteen tohtori Jen W. Tan kertoi ajankohtaisista tutkimusprojekteista sekä kasvilääketieteen nykynäkymistä Helsinkiin viime marraskuussa kokoontuneille luontaistuotealan edustajille.
Tohtori Tanilla on yli 15 vuoden kokemus kliinisestä tutkimuksesta kasvilääketieteen alalla. Hän on myös Skotlannissa Troonissa sijaitsevan, fytoterapiaan erikoistuneen klinikan johtava lääkäri.

Esimerkkinä ajankohtaisista, kiinnostavista tutkimuskohteista tohtori Tan mainitsee salvian, josta juuri on valmistunut uusi pilottitutkimus.
- Monien kasvimonografioiden mukaan salvia on hikoilua estävä. Perinteisesti sitä on suositeltu myös vaihdevuosien yhteydessä esiintyviin nk. kuumiin aaltoihin. Koska salvian tehosta tähän käyttötarkoitukseen ei ollut aikaisempaa tutkimusta, käynnistimme kesällä 2000 asiaa selvittävän pilottitutkimuksen.

Satunnaistetulla, kaksoissokko- ja plasebokontrolloidulla tutkimuksella oli tarkoituksena selvittää Salvia officinaliksen ja siitä valmistetun Salvisan-uutteen teho peri-menopausaalisten kuumien aaltojen hoidossa.

Tutkimukseen osallistui 41 keski-iältään 52-vuotiasta naista, joista 21 kuului salvia-ryhmään ja 20 plaseboryhmään. Testin keskeytti kaksi henkilöä, yksi kummastakin ryhmästä.

Kahdeksan viikon ajan koehenkilöt saivat 25 tippaa Salvisan-uutetta tai plaseboa. Tutkimuksessa mitattiin ensisijaisesti kuumien aaltojen määrää. Toissijaisesti mitattiin niiden kestoa ja voimakkuutta, yleistä kliinistä paranemista, Kuppermanin menopaussi-indeksiä, muita oireita sekä hoitomyönteisyyttä ja siedettävyyttä.

Kuumat aallot vähenivät 56,3%
Tulokset osoittivat kuumien aaltojen vähentyneen salviauutetta nauttineella ryhmällä 56,3%. ja placeboryhmällä 4,8%. Yleinen kliininen olotila parani salvia-ryhmässä 75 prosentilla. Plasebo-ryhmässäkin 47 prosenttia ilmoitti yleisen tilansa parantuneen; suhteellisen korkea luku on tohtori Tanin mukaan tyypillinen tämänkaltaisessa testissä. 90% hoitomyönteisyys osoitti Salvisanin toimivan hyvin ja olevan hyvin siedetty.

- Tämä pilottitutkimuksemme antoi uutta tietoa salvian käyttömahdollisuuksista menopaussiin liittyvien kuumien aaltojen hoidossa. Hikoilua hillitsevän sekä siis myös kuumia aaltoja vähentävän ominaisuutensa ansiosta se näyttäisi sopivan hyvin näihin molempin tyypillisiin vaihdevuosivaivoihin.

  • ylös 16
  • alas 24

Kyllä uskon, että luontaistuotteilla kuten soijalla on myös positiivisia vaikutuksia. Hienoa, että salviaakin voi kokeilla.

  • ylös 11
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole ylipainoinen enkä tupakoi. Liikun säännöllisesti (väh. tunnin joka päivä). Syön runsaasti salviaa (se on lempimausteenim, viljelen sitä itsekin) ja käytän soijaa, koska pidän itämaisesta ruoasta. Onneksi mieheni on niin ihana, että suostuu nukkumaan viileässä, jopa alle 20 asteessa. 

Ei auta.

Hormoneja en halua ottaa, koska suvussani on rintasyöpää. Näin ollaan menty pian vuosi. Oireet alkoivat hyvin yhtäkkiä, noin kolme kuukautta kuukautisten poisjäämisen jälkeen. En ole koko aikana nukkunut yhteen menoon yli kahta tuntia. Päivisin oireet haittaavat vähemmän, mutta tulen pian hulluksi, jos en saa nukuttua.  

  • ylös 27
  • alas 35

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat