Rasvaremontti vai kolesterolilääke?

Kova rasva nostaa kolesterolia ja kolesterolin aiheuttaman sydäntautiriskin voi nähdä jo mikroskoopillakin rasvapatteina suonenseinämissä. Väitteisiin rasvoista ja statiineista vastaa professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta.Lue koko juttu

Rasvaremontti vai kolesterolilääke?

Sivut

Kommentit (27)

Professori ei nyt ihan taida olla ajan tasalla. Haluaisin nähdä edes yhden luotettavan tutkimuksen, jossa todetaan, että kovat rasvat ovat yhteydessä verisuonitauteihin. Luotettavalla tutkimuksella tarkoitan sitä, että tutkimus on saanut puolueettoman rahoituksen, eikä ole margariini- tai lääketeollisuuden rahoittama.

 • ylös 79
 • alas 86
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolesteroli, uutta tietoa

Lääkäri Matti Tolonen kirjoittaa terveysblogia, jossa hän kertoo uusimpia tutkimustuloksia mm. D-vitamiinista. Matti Tolonen on jo itse eläkkeellä ollut jo vuosia eli vastaanottoa ei ole. Uransa aikana hän hoiti potilaitaan mm. ravinnolla ja ravintolisillä, eikä vain lääkkeillä.

Hänen nimellään myydään myös joitakin ravintolisiä, joita käytetään mm. sairaaloissa.

Hänellä on erinomainen artikkeli, joka päivittyy myös säännöllisesti, D-vitamiinista.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Eli kansanterveyttä.

 

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=164

 • ylös 27
 • alas 28

Ancel Keys oli ansiokkaasti esillä, kun lobattiin glukoosi-fruktoosisiirappia elintarviketeollisuuteen.

 

Tulee uusintana:

Prisma: Lihavuusepidemian syntipukit

1/3. Maailmassa on nykyään ylipainoisia ihmisiä enemmän kuin aliravittuja ja toimittaja Jacques Peretti etsii siihen syytä ruokailutottumustemme muutoksista. Mitä vaaroja esimerkiksi maissisiirapissa piilee? T: BBC.

Esitetty: Ma 20.1.2014 klo 19.00 Yle TV1

http://areena.yle.fi/tv/2111279

 

Milloinkahan tämä lehti heittää ulos korruptoituneet asiantuntijansa?

Ai niin, tätä lehteä toimittaa Duodecim =)

 • ylös 34
 • alas 32

Sokeri on pahasta sydämmelle ja verisuonille.

 

Pohjoiskarjalassa

tupakoitiin

juotiin viinaa

stressattiin

ei syöty kasviksia

juotiin pannukahvia

syötoon paljon viljaa (sokeria)

jne...

 • ylös 33
 • alas 34

Oikeasti jos on asiantuntija-asemassa ja on ollut rankasti jostain asiasta väärässä niin siihen tarvitaan aika suuri ihminen että ego kestää myöntää olleensa kenties vuosikymmeniä väärässä. Meillä on niin voimakas sisäsyntyinen tarve säilyttää itsestämme mielihyvänsävyinen kokemus, että väärässä olemisen myöntäminen aiheuttaa kirvelevää häpeää, joka on niitä tunteita mitä kaikkein voimakkaimmin pyritään välttämään.

https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152578876423171

 • ylös 52
 • alas 75
mies..

En jaksa enää.. oli aivoverenkierron häiriö ja korkeat kolestroolit, annettiin statiinit, en voi käyttää koska vie yöunet jä kärsin ummetuksesta... tupakan lopetus on pakollinen ja olen ollut nyt kolme viikkoa lakossa mutta yöunettomuus vie pinnan liian tiukalle, tänäaamuna meni ensimmäinen tupakka.. Liian vaikeaa meikäläiselle. Kokeilen vielä sitä että jätän nuo statiinit, nouskoon kolestrolit, tupakan jättö on tärkeämpää tähän paikkaan!

 • ylös 28
 • alas 27
Marketta

Kolesteroli ei aiheuta aivoverenkiertohäiriöitä.

Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa. Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessatulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä aivohalvausriskin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan! 
 

 • ylös 35
 • alas 32
Elina

Tässä on tuore systemaattinen katsausartikkeli http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095759/pdf/FNR-58-25145.pdf.

Katsauksessa on käyty läpi yli 8000 kansainvälisen artikkelin tiivistelmää, joista on tietyin kriteerein valittu 607 tutkimusta laatuarviointiin. Mukaanottokriteerit ja artikkelien valinta on kuvattu katsauksessa.

A-luokan artikkeleita oli 6 kpl, B-luokan 167 kpl ja C-luokan 434 kpl.
A- ja B-luokan artikkelien tulokset koottiin yhteen. Tulosten perusteella näyttö sen puolesta, että kovien rasvojen osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, on vakuuttavaa.

Katsauksen tekijöillä ei ole eturistiriitoja ja tutkimuksen on rahoittanut Pohjoismaiden ministerineuvosto.

 • ylös 38
 • alas 19
Kuka puhuu totta?

Evacetrapib

Tutkimuksessa päivittäin vähintään 18 kuukautta Evacetrapib-lääkettä käyttäneiden kolesterolitaso aleni 37 prosenttia ja hyvän kolesterolin taso nousi 130 prosenttia

lumelääkettä käyttäneisiin verrattuna. Sen sijaan lääkkeellä ei ollut vaikutusta verrokkiryhmissä kuolemantapauksiin, sydänkohtauksiin, aivohalvauksiin tai sepelvaltimoiden ohitusleikkausten määriin.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/858934/Tutkimus+Uusi+kolesterolilaake+p...

 • ylös 20
 • alas 19
facts

Heps, lueppa tutkimuksen sivu 10 CVD osuus uudestaan ja sano sitten mielipiteesi uudestaan...jos osaat edes lukea Englanninkielistä tekstiä ;)

 • ylös 19
 • alas 26
P

Luepas sinäkin uudestaan, jos vaikka tällä kertaa osaisit sisäistää lukemaasi. Siinähän todetaan selvästi että kovien rasvojen osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla alensi merkittävästi sydänsairauksien riskiä. Mutta koska tämä tulos on ristiriidassa omien mielipiteidesi kanssa, niin se on tietenkin automaattisesti ilkeiden lääkefirmojen keksimää valetta. M.O.T.

 • ylös 24
 • alas 21
Paleo

Kun vielä oikeasti lääkärit kertoisivat statiinien yhteyden kakkostyypin diabeteksen syntymiseen, Parkinsonin taudin laukeamiseen. Puhumattakaan pahoinvoinnista, vatsarampeista yms. Itse aloitin statiinin syönnin ja heti alko ripuli sekä pahat vatsalihasten krampit, siihen jäi statiinit ja ruokavaliolla mennään. Viljat ja sokerit pois, margariinit vaihoin voihin. Arvot alko tippuu. Nyt kokeilen Paleo ruokavaliota, kohta nähdään kuinka se toimii. Lopulta kun ottaa asioista selvää ei tässä tunnu että hirveitä uhrauksia olis tarvinnut tehdä. Ja nyt ei edes tee leipää mieli eikä kahvia.

 • ylös 21
 • alas 21
Loogista

Perusväite on että kova rasva on pahasta ja pehmeä hyvästä. Kun pehmeästä rasvasta tehdään teollisesti kovaa, niin siitä tulee terveystuote.

 • ylös 19
 • alas 20

Olen vuosikausia uskonut myös tuohon kovien rasvojen haitallisuuteen ja yrittänyt niitä tietoisesti välttää. Kolesteroliarvot olivat silti pitkään koholla, kokonaiskolesteroli 6,4 ja LDL 4,2. Jätin pois juuston ja vaihdoin oivariinin Benecoliin, nyt n. vuosi myöhemmin arvot 4,8 ja 2,8. Ottamatta kantaa kolesterolin haitallisuuteen tai raja-arvojen oikeaan tasoon, pelkällä pienellä rasvaremontillakin saa tuloksia aikaan eikä tarvitse alkaa lääkkeitä syömään. 

Käytän lähes päivittäin: Garmin

 • ylös 27
 • alas 21
Valehtelua kaikki

Ai kamala, en pystynyt edes loppuun asti lukemaan. Ihan kamalaa valetta siihen asti, kun kehtasin edes lukea.

Vuosia olen syönyt kaiken lihan, maitotuotteet ym rasvaisimmat versiot ja käyttänyt voita ja kookosöljyä, mutta samalla olen karsinut hiilihydraatteja, eli olen syönyt lisukkeena hyvin paljon kasviksia ja juureksia. Kokonaiskolesteroli viime mittauksessa alle 4.

Samalla terveydenhoitoalalla työskentelevä ja viimeisen päälle rasvaa kartteleva reilusti ylipainoinen tuttava taistelee kolesteroliarvojensa kanssa. Hänellä on pelkästään triglyt liki samassa kuin minulla kokonaiskolesteroli! Miettikää ja selittäkää, miten tämä on mahdollista.

 • ylös 25
 • alas 23
Vierailija

Vastaan sinulle, että ravintoaineet imeytyvät eri ihmisillä eritavalla. Kolesterolin kohdalla on tutkittua tietoa siitä, että ravinnonsta saadun kolesterolin imeytyminen vaihtelee 20%- 85 % välillä yksilön perimästä jne johtuen.

Toiset ihmiset ovat langanlaihoja koko elämänsä, toisilla ylipainoa kertyy herkemmin -vaikka kalorisaanti olisi suurinpiirtein samalla tasolla. Koska ravintoaineet imeytyvät meihin eri tavalla- Suolistobakteerit nääs..

Siksi, jos juuri Sinun kohdalla kolesteroli ei aiheuta ongelmaa, et voi yleistää ja väittää ettei kovien rasvojen käytöllä tai niiden osittaisella korvaamisella pehmeillä rasvoilla olisi merkitystä jollekkin toiselle.

 • ylös 24
 • alas 22
Anger

Nuo edelliset kommentoijat, jotka pitävät kovia rasvoja terveellisenä ovat kai ”lakanneet jo olemasta.”
Ihmiset sekoittavat laihduttamisen (ketoosin/Atkinsin dieetin) ja terveellisen elämäntavan. Hetkellisesti voin ja lihan nauttiminen voi laskea painoa, mutta verisuonetkin se tukkii tehokkaasti pidempään jatkuessaan.

 • ylös 20
 • alas 24

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat