Rasvaremontti vai kolesterolilääke?

Rasvaremontti vai kolesterolilääke?

Kova rasva nostaa kolesterolia ja kolesterolin aiheuttaman sydäntautiriskin voi nähdä jo mikroskoopillakin rasvapatteina suonenseinämissä. Väitteisiin rasvoista ja statiineista vastaa professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta.Lue koko juttu

Kommentit (20)

Professori ei nyt ihan taida olla ajan tasalla. Haluaisin nähdä edes yhden luotettavan tutkimuksen, jossa todetaan, että kovat rasvat ovat yhteydessä verisuonitauteihin. Luotettavalla tutkimuksella tarkoitan sitä, että tutkimus on saanut puolueettoman rahoituksen, eikä ole margariini- tai lääketeollisuuden rahoittama.

Käsitys kovien rasvojen haitallisuudesta sai alkunsa n. 60 vuotta sitten Amerikkalaisen Ancel Keysin kolesterolitutkimuksesta. Siihen oli poimittu mukaan ne seitsemän maata, joiden sydäntauti- ja kolesterolitilastot sopivat oletukseen korkean kolesterolin ja sydäntautien yhteydestä. Tarjolla olisi kuitenkin ollut monia maita, joiden tilastot eivät näytä yhteyttä rasvojen ja sairauksien välillä.

Suomessa taas Pohjois-Karjala-projektia on pidetty kiistattomana todisteena tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta. Projekti oli 1970-90-luvuilla toteutettu terveysvalistuskampanja, jossa suositeltiin vaihtamaan kovat rasvat pehmeisiin kasvisöljyihin ja margariiniin. Kampanjan aikana sydänkuolleisuus laski Pohjois-Karjalassa, mutta samaan aikaan sydänsairaudet vähenivät muuallakin. Muutos parempaan sydäntaudeissa alkoi kaikissa länsimaissa Amerikkaa myöten. Tämä positiivinen muutos johtui yleisestä elintason noususta kaikkialla. Näiden faktojen valossa eläinrasvoilla pelottelulle ei ole perusteita. Valitettavan monet lääkärit vain eivät ole seuranneet uusimpia tutkimuksia, vaan ovat jumiutuneet vanhoihin suosituksiin. 

 

55 vuotta sitten talvella Pohjois-Karjalan Ilomantsin metsurien kolesteroliarvo oli 50% suurempi kuin kesällä. Sitä vastoin tyydyttyneen rasvan saanti oli sama talvella ja kesällä. Jatkotutkimuksissa todettiin, että talvella suurentunut kolesterolipitoisuus liittyi elimistön krooniseen tulehdustilaan. 

Pohjois-Karjalan metsurien suuri sydäntautikuolleisuus johtui elimistön kroonisesta tulehdustilasta. Metsurit ja muut Pohjois-Karjalan miehet eivät menehtyneet liialliseen tyydyttyneen eläinrasvan saantiin, eikä myöskään korkeaan kolesteroliin.

Metsurien tulehdustilaa selittivät mm. D-vitamiinin puute, runsas tupakointi ja vähäinen anti-inflammatoristen antioksidanttien saanti mm. vihanneksista ja marjoista sekä ravinnon tulehdustekijät. Esimerkiksi tupakointi aktivoi tulehdussolut erittämään tulehduksen välittäjäaineita ja LDL:n hapettajia, happiradikaaleja.

Metsurien ruoka ja juoma sisälsi runsaasti tulehdussoluja ja verihiutaleita aktivoivia, sytotoksisia ja kemotaktisia rasvoja ja proteiineja. Eniten tulehdustekijöitä löytyi kuparipannussa keitetystä pannukahvista. Elimistön tulehdustilan sammuttaminen pienentää LDL-kolesterolia ja suurentaa HDL-kolesterolia. Samalla myös LDL:n hapettuminen ja ilmiö nimeltään sokeroituminen (glykaatio) vähentyy. 

Pannukahvi sisälsi runsaasti tulehdussoluja aktiovoivia yhdisteitä, joista tärkeimpiä olivat erilaiset glykotoksiinit eli AGE-tuotteet ja aldehydit, kuten esimerkiksi metyyliglyoksaali, akryyliamidi, malondialdehydi ja 4-hydroksinonenaali.

Lisäksi lehmien kesämaito ja kesävoi olivat vielä 1970-luvulla huomattavasti terveellisempää kuin talvimaito ja talvivoi. Tuoretta ruohoa syövien lehmien kesämaito sisälsi enemmän omega-3 -rasvahappoja ja tulehdusta estäviä antioksidantteja, kun sitä vastoin talvimaito sisälsi enemmän haitallista hapettunutta rasvaa, johtuen homehtuneesta ja huonolaatuisesta rehusta, joka sairastutti lehmät tulehdustauteihin (utaretulehdus ja tulehduksellinen rasvamaksa sekä lihasten rappeutuminen) ja sitä kautta huononsi maidon laatua.

Viljan ja heinän kuivaus- ja säilöntämenetelmät ovat parantuneet merkittävästi viimeisten 40 vuoden aikana. 

Tänä päivänä laitumella tuoretta ruohoa ja apilaa syövien luomulehmien maito on terveellisempää, kuin talvella runsaasti väkirehua syövien lehmien maito.

 

Verisuonissa on vähäisen tulehduksen ja kolesterolin lisäksi huomattavan paljon kalkkia, verisuonet kalkkeutuvat. Tukkeava valtimotauti (valtimokovetustauti, ateroskleroosi, atherosclerosis, atherothrombosis) on valtimoiden yleissairaus. Suonten seinämiin kerääntyy kolesterolia ja kalkkia aiheuttaen verisuonen seinämän paksuuntumisen (oireeton tauti) ja lopulta sen ahtautumisen tai tukkeutumisen kokonaan. Plakki koostuu pääosin kalkista. Jos valtimotaudin ja rasvaisen ruoan välillä ei ole yhteyttä (vaikka tätä on toitotettu viimeiset 50 vuotta), se asia pitää myöntää virheeksi ja tehdä sen mukainen korjausliike ravitsemusvalistukseen. Tottakai osutaan arkaan kohtaan, jos terveysviranomaistemme työ mitätöidään. Kuka meistä haluaisi elää sen kauheuden kanssa, että elämäntyösi tutkijana ja terveysvalistajana mitätöidään?

 

Ikääntyessään verisuonet tukkeutuvat kalkista. Ja tämä kalkkeutuminen alkaa jo varhaisnuoruudessa, jos on väärät elintavat. Kalkkeutuminen nostaa myös verenpainetta.

 

Rasvasta on tehty pelottava peikko. Kolesterolilla, niin hyvällä kuin "pahallakin" on suuri joukko elintärkeitä tehtäviä kehossamme. Ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, joka osoittaisi voin ja muun maaeläinrasvan aiheuttavan sepelvaltimotautia ja sydänkuolemia. Kolesteroliarvot vaihtelevat vuodenaikojen, auringonvalon, kuukautiskierron, kilpirauhasen toiminnan (mikäli kilpirauhanen toimii laiskasti, kolesteroliarvot nousevat), stressitason, liikunnan, ylipainon, tupakoinnin, muiden sairauksien sekä elimistön kroonisen tulehdusasteen (tähän vaikuttaa ravinto) mukaan jne. Edellä mainitut seikat vaikuttavat usein paljon enemmän kolesterolitasoihin kuin pelkkä ruokavalio.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolesteroli, uutta tietoa

Lääkäri Matti Tolonen kirjoittaa terveysblogia, jossa hän kertoo uusimpia tutkimustuloksia mm. D-vitamiinista. Matti Tolonen on jo itse eläkkeellä ollut jo vuosia eli vastaanottoa ei ole. Uransa aikana hän hoiti potilaitaan mm. ravinnolla ja ravintolisillä, eikä vain lääkkeillä.

Hänen nimellään myydään myös joitakin ravintolisiä, joita käytetään mm. sairaaloissa.

Hänellä on erinomainen artikkeli, joka päivittyy myös säännöllisesti, D-vitamiinista.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Eli kansanterveyttä.

 

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=164

Ancel Keys oli ansiokkaasti esillä, kun lobattiin glukoosi-fruktoosisiirappia elintarviketeollisuuteen.

 

Tulee uusintana:

Prisma: Lihavuusepidemian syntipukit

1/3. Maailmassa on nykyään ylipainoisia ihmisiä enemmän kuin aliravittuja ja toimittaja Jacques Peretti etsii siihen syytä ruokailutottumustemme muutoksista. Mitä vaaroja esimerkiksi maissisiirapissa piilee? T: BBC.

Esitetty: Ma 20.1.2014 klo 19.00 Yle TV1

http://areena.yle.fi/tv/2111279

 

Milloinkahan tämä lehti heittää ulos korruptoituneet asiantuntijansa?

Ai niin, tätä lehteä toimittaa Duodecim =)

Sokeri on pahasta sydämmelle ja verisuonille.

 

Pohjoiskarjalassa

tupakoitiin

juotiin viinaa

stressattiin

ei syöty kasviksia

juotiin pannukahvia

syötoon paljon viljaa (sokeria)

jne...

Oikeasti jos on asiantuntija-asemassa ja on ollut rankasti jostain asiasta väärässä niin siihen tarvitaan aika suuri ihminen että ego kestää myöntää olleensa kenties vuosikymmeniä väärässä. Meillä on niin voimakas sisäsyntyinen tarve säilyttää itsestämme mielihyvänsävyinen kokemus, että väärässä olemisen myöntäminen aiheuttaa kirvelevää häpeää, joka on niitä tunteita mitä kaikkein voimakkaimmin pyritään välttämään.

https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152578876423171

mies..

En jaksa enää.. oli aivoverenkierron häiriö ja korkeat kolestroolit, annettiin statiinit, en voi käyttää koska vie yöunet jä kärsin ummetuksesta... tupakan lopetus on pakollinen ja olen ollut nyt kolme viikkoa lakossa mutta yöunettomuus vie pinnan liian tiukalle, tänäaamuna meni ensimmäinen tupakka.. Liian vaikeaa meikäläiselle. Kokeilen vielä sitä että jätän nuo statiinit, nouskoon kolestrolit, tupakan jättö on tärkeämpää tähän paikkaan!

Marketta

Kolesteroli ei aiheuta aivoverenkiertohäiriöitä.

Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa. Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessatulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä aivohalvausriskin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan! 
 

Elina

Tässä on tuore systemaattinen katsausartikkeli http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095759/pdf/FNR-58-25145.pdf.

Katsauksessa on käyty läpi yli 8000 kansainvälisen artikkelin tiivistelmää, joista on tietyin kriteerein valittu 607 tutkimusta laatuarviointiin. Mukaanottokriteerit ja artikkelien valinta on kuvattu katsauksessa.

A-luokan artikkeleita oli 6 kpl, B-luokan 167 kpl ja C-luokan 434 kpl.
A- ja B-luokan artikkelien tulokset koottiin yhteen. Tulosten perusteella näyttö sen puolesta, että kovien rasvojen osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, on vakuuttavaa.

Katsauksen tekijöillä ei ole eturistiriitoja ja tutkimuksen on rahoittanut Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Kuka puhuu totta?

Evacetrapib

Tutkimuksessa päivittäin vähintään 18 kuukautta Evacetrapib-lääkettä käyttäneiden kolesterolitaso aleni 37 prosenttia ja hyvän kolesterolin taso nousi 130 prosenttia

lumelääkettä käyttäneisiin verrattuna. Sen sijaan lääkkeellä ei ollut vaikutusta verrokkiryhmissä kuolemantapauksiin, sydänkohtauksiin, aivohalvauksiin tai sepelvaltimoiden ohitusleikkausten määriin.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/858934/Tutkimus+Uusi+kolesterolilaake+p...

facts

Heps, lueppa tutkimuksen sivu 10 CVD osuus uudestaan ja sano sitten mielipiteesi uudestaan...jos osaat edes lukea Englanninkielistä tekstiä ;)

P

Luepas sinäkin uudestaan, jos vaikka tällä kertaa osaisit sisäistää lukemaasi. Siinähän todetaan selvästi että kovien rasvojen osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla alensi merkittävästi sydänsairauksien riskiä. Mutta koska tämä tulos on ristiriidassa omien mielipiteidesi kanssa, niin se on tietenkin automaattisesti ilkeiden lääkefirmojen keksimää valetta. M.O.T.

Paleo

Kun vielä oikeasti lääkärit kertoisivat statiinien yhteyden kakkostyypin diabeteksen syntymiseen, Parkinsonin taudin laukeamiseen. Puhumattakaan pahoinvoinnista, vatsarampeista yms. Itse aloitin statiinin syönnin ja heti alko ripuli sekä pahat vatsalihasten krampit, siihen jäi statiinit ja ruokavaliolla mennään. Viljat ja sokerit pois, margariinit vaihoin voihin. Arvot alko tippuu. Nyt kokeilen Paleo ruokavaliota, kohta nähdään kuinka se toimii. Lopulta kun ottaa asioista selvää ei tässä tunnu että hirveitä uhrauksia olis tarvinnut tehdä. Ja nyt ei edes tee leipää mieli eikä kahvia.

Loogista

Perusväite on että kova rasva on pahasta ja pehmeä hyvästä. Kun pehmeästä rasvasta tehdään teollisesti kovaa, niin siitä tulee terveystuote.

Olen vuosikausia uskonut myös tuohon kovien rasvojen haitallisuuteen ja yrittänyt niitä tietoisesti välttää. Kolesteroliarvot olivat silti pitkään koholla, kokonaiskolesteroli 6,4 ja LDL 4,2. Jätin pois juuston ja vaihdoin oivariinin Benecoliin, nyt n. vuosi myöhemmin arvot 4,8 ja 2,8. Ottamatta kantaa kolesterolin haitallisuuteen tai raja-arvojen oikeaan tasoon, pelkällä pienellä rasvaremontillakin saa tuloksia aikaan eikä tarvitse alkaa lääkkeitä syömään. 

Käytän lähes päivittäin: Garmin

Valehtelua kaikki

Ai kamala, en pystynyt edes loppuun asti lukemaan. Ihan kamalaa valetta siihen asti, kun kehtasin edes lukea.

Vuosia olen syönyt kaiken lihan, maitotuotteet ym rasvaisimmat versiot ja käyttänyt voita ja kookosöljyä, mutta samalla olen karsinut hiilihydraatteja, eli olen syönyt lisukkeena hyvin paljon kasviksia ja juureksia. Kokonaiskolesteroli viime mittauksessa alle 4.

Samalla terveydenhoitoalalla työskentelevä ja viimeisen päälle rasvaa kartteleva reilusti ylipainoinen tuttava taistelee kolesteroliarvojensa kanssa. Hänellä on pelkästään triglyt liki samassa kuin minulla kokonaiskolesteroli! Miettikää ja selittäkää, miten tämä on mahdollista.

Vierailija

Vastaan sinulle, että ravintoaineet imeytyvät eri ihmisillä eritavalla. Kolesterolin kohdalla on tutkittua tietoa siitä, että ravinnonsta saadun kolesterolin imeytyminen vaihtelee 20%- 85 % välillä yksilön perimästä jne johtuen.

Toiset ihmiset ovat langanlaihoja koko elämänsä, toisilla ylipainoa kertyy herkemmin -vaikka kalorisaanti olisi suurinpiirtein samalla tasolla. Koska ravintoaineet imeytyvät meihin eri tavalla- Suolistobakteerit nääs..

Siksi, jos juuri Sinun kohdalla kolesteroli ei aiheuta ongelmaa, et voi yleistää ja väittää ettei kovien rasvojen käytöllä tai niiden osittaisella korvaamisella pehmeillä rasvoilla olisi merkitystä jollekkin toiselle.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat