Uniapnea pilaa yön

Kahdeksan tunnin yöunista uniapneasta kärsivä saattaa nukkua hyvin noin puoli tuntia, jos hengityskatkoksia on paljon. Ylipainelaite eli CPAP on silloin paras unilääke.Lue koko juttu

Uniapnea pilaa yön

Kommentit (7)

Suomessa ei saa operatiivista hoitoa. Henkilöt, joille ylipainelaitteesta tai kiskosta ei ole apua, joutuvat kärsimämän unohdettuina ja kuolemaan ennen aikaisesti. Kiitos vaan siitä sinullekin Tampereen yliopiston keuhkosairauksien ylilääkäri ja unitutkija Olli Polo.

t.  8 vuotta ilman hoitoa ja työtä

  • ylös 251
  • alas 37
porvoo

Vierailija kirjoitti:
Suomessa ei saa operatiivista hoitoa. Henkilöt, joille ylipainelaitteesta tai kiskosta ei ole apua, joutuvat kärsimämän unohdettuina ja kuolemaan ennen aikaisesti. Kiitos vaan siitä sinullekin Tampereen yliopiston keuhkosairauksien ylilääkäri ja unitutkija Olli Polo.
t.  8 vuotta ilman hoitoa ja työtä

Miksi ylipainelaite ei auta? Onko tarvittava paine niin suuri, että jatkuvat vuodot herättävät? Mikä on painosi ja korkeutesi? Mikä paine sinulla oli, kun kokeilit laitetta?

Minä kärsin uniapneasta 9 vuotta, lääkärit "hoitivat" minun apneaa erilaisilla "lääkkeillä". Kukaan ei sanonut, että minulla on uniapnea, selvitin sen itse, kun lehdessä oli artikkeli siitä. Minulla oli vaikea uniapnea, kun olin lihava. Kokeilin yhtä maskia, sen vuodoista oli niin paljon melua, että melu herätti jatkuvasti. Sen lisäksi kova paine täytti suun kova paineella ilmapallon tapaan, koska nenä on tukossa, se oli todella epämiellyttävää ja jopa vähän kivualista. Sairaala pyysi palauttamaan laitteen, kun en käyttänyt sitä. Sitten lahtuin lähes normaalipainoiseksi ja vaikea uniapnea muuttui keskivaikeaksi, enää ei ollut tarvetta käyttää niin kovaa painetta, kuin ennen, suun täyttöongelma lähes hävisi, kokeilin vielä 4 maskia, yhteensä siis 5 ja lopulta lyötyi maski, joka vuotaa vain vähän. Väsymys ei hyvinnyt kokonaan, mutta noin 80% väsymyksestä lähti laihtumisen ja maskin vuoksi. Joudun laittamaan maskin remmit tiukalle, maski painaa epämiellyttävästi kasvoja, mutta nukun sen kanssa, koska se poistaa suuren osan väsymyksestä. Eli tärkeintä on juuri laihtuminen, juuri laihtumisen seuraksena paine pieneni sellaiseen tasoon, että voin nukkua. Kokeilin laittaa laitteeseen korkean paineen ja yrittää nukahtua, se on hyvin vaikeaa, maski painaa kasvoja, koko ajan kovia vuotoja, joiden melu herättää jatkuvasti, suu täyttyy ilmapallon tapaan kovalla paineella. Cpap laite ei ole taikalaite, joka aina auttaa. Jos apnea on vaikea, niin on todella haasteellista saada maskia tiiviiksi ja suu täyttyy kovalla paineella. Jos apnea on vaikea, niin voi kokeilla nukkua sekä kiskon, että maskin kanssa samanaikaisesti. Kisko voi vähentää apnean vaikeasta keskivaikeaksi ja silloin tarvittava paine pienenee ja vuodot loppuvat. Haluan yrittää kiskoa, voi olla, että sen kansaa häviää loput 20% väsymyksestä. Mutta julkisella puolella on niin suuri jono, että todennäköisesti joudun maksamaan sen itse.

  • ylös 17
  • alas 157
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Unikauluri tai jokin muu viritys joks pitää alaleuan ja suun kiinni selällään maatessa voi helpottaa obstruktiivista uniapneaa.

  • ylös 354
  • alas 28
Vierailija

Tapaus minä . Kärsin suunnattomista hermo kivuista . Lääkitys LYRIKA 300MG YÖKSI . EN TIIÄ ONKO JÄRKEE KÄYTTÄÄ LAITETTA KU TAJU KANKAALLA 😵😖 KERTOKAA , NEUVOKAA .

Vierailija

Olen käynyt kaksi kertaa työterveyslääkärissä valittamassa yleistä väsymystä ja saamattomuutta, öistä hikoilua ja varsinkin inhottavaa aamupäänsärkyä.

Ensimmäinen lääkäri  otatti tavalliset verikokeet. Niissä ei ollut mitään

kummallista. Hän kehotti sitten minua menemään neurologille, koska epäili, että olen masentunut.

En ollut, kyllä minä masennuksen tunnistan. Masennus ei myöskään selitä hikoilua eikä  päänsärkyä. Koin, että lääkärissä käymisestä ei ollut mitään hyötyä.

Vuoden päästä menin toiselle työterveyslääkärille. Tässä vaiheessa olin itse löytänyt

selityksen väsymykseen, yöhikoiluun, öisiin vessassa juoksuihin ja aamuisiin päänsärkyihin.

Kaikki oireet, kuten myös mieheni todistama kuorsaaminen sopivat täysin uniapneaan.

Lääkäri hymähteli, ja sanoi, ettei minulla voi olla uniapneaa, koska olen hoikka. Mutta että jos haluan, voin tehdä netissä uniapneatestin.  Taas otettiin verikokeita, eikä niissä edelleenkään ollut mitään. Muihin oireisiin lääkäri ei ottanut mitään kantaa.

Ei siis mitään hyötyä tästäkään käynnistä.

Ihmettelen, mihin lääkäreitä tarvitaan, jos he eivät osaa muuta kuin ottaa verikokeita

ja neuvoa asiakasta etsimään diagnoosin itse netistä... Siirrytäänkö tässäkin asiassa

itsepalveluun? Harmi kyllä, en voi itse kirjoittaa itselleni lähetettä unitutkimuksiin...

Kävin netissä tekemässä lääkärin  suositteleman testin. Siinä kyseltiin lähinnä sitä, nukahtelenko rattiin. Muista oireista siinä ei kyselty.

Kiukuttaa!!!  Pitääkö tästä mennä yksityiselle ja maksaa maltaita, että saa asiaan selvyyden ja hoitoa. Vai odottelenko rauhassa, että sydän pettää tai saan aivoveritulpan...

Mummu 68

Kävin perusterveyden huollossa, jossa oli asiallinen nuorehko naislääkäri. Kerroin hänelle oireistani ja epäilyksestäni uniapneaan. Oireina ollut vuosia hengityskatkoksia, kuorsaamista, kurkkukipua aamuisin ja päänsärkyä.
Sain heti lähetteen keskusairaalaan ja aikanaan ajan keuhkopoliklinikalle.
Löydös oli selinmakuulla keskivaikea ja kyljellä nukkuessa lievä.
Nyt olen muutaman yön yrittänyt nukkua nenämaskin kanssa. Totuttelua vaatii, mutta eiköhän viikko viikolta ala sujumaan paremmin.

Vajaa kymmenen vuotta sitten minulla todettiin lievä 2tyypin diapetes ja viime keväänä alkoi verenpaineet ja kolesteroli arvot nousemaan. Ylipainoa on myös kerääntynyt vuosien saatossa.
Olisiko kaikkia sairauksia kehittynyt jos olisi aiemmin aloitettu uniapneahoito?
Olkaa kaikki sitkeitä ja vaatikaa selvityksiä, sillä kukaan toinen ei ole parempi asiantuntija oireillesi kuin sinä itse.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat