Tunnista ajoissa keuhkoveritulppa

Äkisti alkanut hengenahdistus, kenties vielä kylkikipu ja kiihtynyt sydämen syke. Nyt on kiire: oireiden syynä voi olla keuhkoveritulppa.Lue koko juttu

Tunnista ajoissa keuhkoveritulppa

Kommentit (10)

Hyvä seloste! Tuollaista se juuri on. Syyt näyttäät viittaavan vaikka mihin sydänviasta kylkiluun murtumiseen ja muuten vain tulleisiin jalkakramppeihin! Kannattaa uskoa: on kiire! Ja: Eikä vara venettä kaada.

Mieheiiläni oli onnea. Mutta kiirettä piti!  Suoraan sairaalaan!

 • ylös 57
 • alas 53

Niin, kiirettä varmasti piti. Oman vaimoni kohdalla jolla oli useamman viikon kuumeen kaltaisia oireita, verisiä ysköksiä jne, seurauksena oltiinkin sitten teho-osastolla viikkokausia sisältäen useita leikkauksia. Lottovoitto että yleensä hengissä nykypäivänä. "Koomisinta" asiassa lienee se että vaimoni kävi keuhkojen tähystyksessä paria päivää ennen teholle joutumistaan jossa todettiin että on se vähän huolestuttavaa kun on keuhkoissa kuivunutta verta. Jep.

 • ylös 44
 • alas 60
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omalla kohdallani epämääräinen väsymys ja hengästyminen kestivät yli kuukauden. Vapun tienoilla aloin ihmetellä, kun hengästyn niin nopeasti ja ihan pienessäkin rasituksessa. Laitoin hengästymisen allergian piikkiin, koska mitään ongelmia pohkeissa ei ollut, vaikka lääkäri embolian mahdollisuutta väläyttikin. Olin lomamatkalla Kroatiassa kesäkuun alussa, jonka jälkeen oireet alkoivat pahentua huomattavasti. En päässyt kuin muutaman rappusen kerrallaan ylös, jonka jälkeen piti levätä kun tuntui, että happi loppuu. Hakeuduin uudelleen lääkäriin, joka onneksi tajusi ottaa FiDD-arvon. Se oli 5-6 kertaa yli viiterajan, ja lisäksi CRP oli koholla. EKG oli normaali, samoin keuhkojen röntgenkuva. Mitään flunssaa tai muuta mulla ei ollut tulehdusarvojen nousua selittämään, joten lääkäri kehottikin mua hakeutumaan heti päivystykseen. TYKSissä keuhkoembolia-TT näytti massiivin molemminpuolisen embolisaation.  Olin kuitenkin hyvässä kunnossa, joten osastolla jouduin viettämään vain muutaman yön. Taustoista sen verran, että olen nainen ja aina ollut tosi terve, sairastumishetkellä 24v. Käytössä mulla oli yhdistelmäehkäisyvalmiste, jonka piikkiin embolia sitten laitettiin, kun muuta syytä ei löytynyt.

Kuunnelkaa kehoanne ja hakeutukaa nopeasti päivystykseen, jos tämäntyyppisiä oireita ilmaantuu! Mitä nopeammin pääset hoitoon, sitä parempi ennuste on toipumisella sekä minimoidaan pysyvät vauriot (hoitamattomana keuhkoembolia voi aiheuttaa keuhkoinfarktin ja kuormittaa sydämen oikeaa puolta)!

 • ylös 26
 • alas 40
miina

itse koin huhtikuussa tukehduttavaa oloa hengityksessäni.  menin täkäläiseen päivystykseen illalla kymmenen jälkeen.  oloani tarkkailtiin ja pääsin pois puolen yön maissa.    sen jälkeen ei kukaan ole vointiani kysellyt  eikä tutkimuksiin kutsunut.

onko tämä tavallista suomen terveydenhuollossa?

 • ylös 25
 • alas 26
Likasestpuhats

mul on syömisen jälkee syke korkeella ja hemoglobiini arvot viitearvoissa kohorajassa.

Pahinta näis on ku lukee netis ni rupeaa ajatukset laukkaa ja tuntuu et syke kohoaa entisestää joten riitti 8)

 • ylös 20
 • alas 17
Hengissä ollaan

Minun tarinani.  Jalka, joka on hermosiirrejalka, alkoi oireilemaan.   Alkoi ilmestymään kesäkuussa nilkan kohdalle tummia paiseita, joihin määrättiin kortisonivoidetta, pitivät ihottumana ja kyhmyryysuna.  Vaimo tilasi lentomatkan, mutta se onneksemme peruttiin.  Alkoi kuitenkin toinen vaarallinen tie kohti tuntematonta., sillä kuitenkin päätimme lähteä tarton matkalle, koska lääkäri sanoi, ei ole huoleen aihetta, vaikka jalka turvonnut ja kipuileva.  Sinne siis sitten.  Linja-automatkalla puhelin, pitäisi päästä jalottelemaan kun jalassa valtava turvotus, ja kipu.  Pidin sitä rasitejuttuna, uskoin sokeana lääkäriin, koska luotin lääkäriin, ja reissuun lähdölle ei siis pitänyt olla esteitä.   Kengästä leikattiin molemmat sivut, että sain jalkaani mahtumaan.   Tartossa 2 päivää, ja jalassa valtava turvotus, ja kävellä piti 2 päivän ajan ostoksia etsien yms, ja tietämättämme tilanne oli jo päällä.   Takaisin linja-automatka talinnaan, ja sieltä laivamatkaa, helsinkiin,  sekä helsingistä  600 km, linja-autokyytiä, kohti kotiamme..  Kotiin päästyämme tilanne pikkuhiljaa paheni, alkoi kulkea ylläni tummat pilvet, joista en onneksi tajunnut enkä osannut aavistaa mitä se oli,  se oli vaaniva kuolema.  Aloin heräilemään keskellä yötä tunteeseen, että olen hukkumaisillani, en tahtonut saada happea, ja että vapisten hengitän, ja hengitys oli tiheää, ja vapisevaa. Tätä jatkui päiviä, kunnes alkoi yskä, ja kylkiluiden kohdalle kävi kipeää yskiessä.  Taas lääkäriin, jossa vähäteltiin asiaa,  oltiin jo lokakuulla, kunnes jalkani ultrattiin, sieltä löytyi veritulppa.  Sairaalaan sisään.  Seuraavana päivänä raskivat kuvata keuhkoni, vaikka jo oli löytynyt jalasta veritulppa.  Kunnes keuhkoista otetut kuvat oli saapuneet,  minule ilmoitti sängyn päässä seisova lääkäri vakavan uutisen, jalasta on lähtenyt veritulppa keuhkoihin, ambulanssi on tilattu, matka kohti toista sairalaa alkoi.   Siellä 7 päivää, napapiikkejä saaden, ja sängyssä liikkumattomuuskaranteenissa 4 päivää,että ei tilanne pahene.   7 päivän päästä kotiuduin, mukana valtava määrä painajaismaisia muistoja tapahtuneesta.  Nyt toipiksella ja kaikki näyttää nyt ihan hyvälle.  Sydän kuitenkin väärällä rytmillä.   Lääkityksenä  xarelto, sekä verenpainelääkkeet.   Tämä oli minun tarinani.!!

 • ylös 27
 • alas 10
Vanhalukki

Kyllä se tuon tapainen potilaan kohtelu kielii osaamattomasta konitohtorin tavasta hoitaa työpanostaan. .  Eli, kun on osaamaton lääkäri, hän ei kertakaikkiaan osaa tehdä työtään, vaan passittaa kotiin.  Heillä on tällainen tapa.  Näin kävi minullekkin, että jalastani löytyi veritulppa, aikansa viivyttelivät ja aina passittivat kotiin, no eläpä mittää, veritulppa lähti kohti keuhkoja, ja päättyi sinne.  Meinasin kuolla, mutta ei nämä lääkärit siitä piittaa, näitä huvittaa, kun potilas ilmoittaa, että ettekö te voi ultrata, heitä huvittaa, että potilas alkaa kävelemään meidän yli.   Touhu on järjetöntä, mutta pitäkööt niitä ultralaitteita koristeena,eihän niillä kannata tehdä tutkimuksia, passitetaan aina potilaat kotiin, tulkoot uudelleen jos ovat vielä aamulla hengissä.    Näin he toimivat.    Minulla on näistä typeristä lääkäreistä kokemusta.    Onneksi potilas saa päättää, meneekö se enään näitten vaarallisten puoskarien vastaanotoille.   Siihen on onneksi meillä oikeus..!

 • ylös 26
 • alas 18
Yrittäjänretku

Pelottavaksi tämän tekee se että kuinka oireet voivat olla hyvin vähäisiä. Itselläni hengitys oli vain hieman raskasta ja rasituksessa hengästyi tosi helposti ja pumppu hakkas tuhatta ja sataa. Menin lääkäriin oireiden alettua seuraavana päivänä ja nyt kirjoittelen sairaalan vuodeosastolta toipumassa massiivisesta keuhkoemboliasta. Ikää on 45v ja verenpaineet on ihanteelliset . Missään en ole matkustellut, en makoillut, ei jaloissa kipuja ei mitään, vain tuo hengenahdistus. Vielä on riski kuollakin komplikaatioihin, mutta katsotaan kuinka äijän käy.... Älkää siis aikailko jos oireita ilmenee.

 • ylös 26
 • alas 12
Vierailija

Kaverini puolesta kyselen. Iäkäs äitimme menehtyi molemmanpuoliseen keuhkoveritulppaan. Nyt on todettu kaverilla ja kaverin kaverilla laskimoveritulppa => lääkitys ! Kaverinkaverinkaverilla todettu myös pariviikko sitte molemman puolinen k-veritulppa. Nyt hyörii täyttä päätä pihahommissa - ihmettelemme !

vanapoikarukka

Minulla oli kaksivuotta titten molemminpuolinen keuhko embolia.Laaja niin sanottiin.Kummalliset oireet alkoivat jo viikkoja aikaisemmin.Aloin hengästyä kävelystä ja en jaksanut tehdä mitään työn tapaista kauan.Ajattelin sen johtuvan vanhudesta.Ajattelin,että tätäkö se vanhuus nyt on. Olen75.v. Ajoin autoa kuten ennenkin,mutta hengitykseni oli ajoittain hyvin raskasta huohotusta.Varsinkin syödessäni aloin sada iköönkuin stressi kohtauksia,Minun täytyi syodä nopeasti,tuntui kuin olisin tukehtunut jos viivyttelin.

Viimein sisareni sanoi,että tuommoista ei kehtaa katsoa,soitti ambulanssin.Ja siinä heti todettiin keuhkotulppa.Jouduin sairaalaan ja siellä ,tehotarkkailuun viikoksi.

Päähäni pantiin kupu ja kone hakkasi puhdasta happea suuhuni. Minulle ei laitettu liuotusta,kun todettiin raudanpuutos anemia.Mukava tilanne.Mutta se auttoi, ja oltuani kaksi viikkoa sairalassa olin melkein terve.

PSAluku oli noussut 54. ja minulle sanottiin,että sairastan eturauhas syöpää.Se oli ikävä uutinen kun olin siinä konen armoilla.Toki en pelännyt näin iäkkäänä sitäkään että olisi mahdollista kuolla.tauteihin.

Syöpää etsittiin,mutta sitä ei ollut missään ja PSA, LUKU PUTOSI ITSESTÄÄN  normaaliksi.Tosin minulla on edelleen siihenkin,ns,estolääkitys.Kuten keuhkoveritulppaankin on estoläälitys jotta ei mahdollisesti uusisi. Ja lääkäri sanoi,etä se lääke estää kaikkia muitakin veritulppia.Hurraa,elän ehkä kauan.jos Luoja suo.

Kyllä nykyinen lääketiede on suomessa korkealla tasolla.Varsinkin KYS.llä.

Ja hoito oli ensiluokkaista .Minua hoidettiin hyvin ja ei tietoakaan mistään priorisoinnista.Josta puhutan paljon ja joutavasti.vaikka olenkin iäkäs.Mutta nyt olen  täysin terve omasta mielestäni.vaikka on lääkitys.Se on pientä se vaiva että pitää ottaa muutamia tabletteja aamuin ja illoin..

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat