Vaihdevuosissa termostaatti reistailee

Keski-iässä kutsumatta iskevät hikoilupuuskat ovat merkki vaihdevuosista. Ensin niitä ihmettelee, sitten sietää ja lopulta kyllästyy kärsimään. Mikä tyynnyttäisi kuumat aallot, naistentautien dosentti Ritva Hurskainen?Lue koko juttu

Vaihdevuosissa termostaatti reistailee

Kommentit (13)

"Hyvän itsetunnon omaavat eivät ehkä anna niiden häiritä elämäänsä: he voivat punoituksen levitessä kohauttaa vain harteitaan ja sanoa ”onneksi moottori vielä toimii”....."

Hyvän itsetunnon omaava ihminen ei koe tarvetta turvautua kiertoilmauksiin eikö kömpeläihin muka-hauskoihin kommentteihin. Hän sanoo kanssaihmisilleen suoraan, että nyt on vaihdevuodet menossa ja kuumia aaltoja. 

 • ylös 23
 • alas 26

Jännä juttu, että näissä vaihdevuosiasioihin liittyvissä jutuissa ja  keskusteluissa puhutaan aina vain pelkistä kuumista aalloista eikä esim. gynekologit kysy niiden lisäksi juuri muista oireista! Itse kuulin ystävältäni, että kertomukseni siitä, että palelen aiempaa enemmän (varsin kuumissa sisätiloissakin ;)) ja joudun sen vuoksi vetämään yölläkin parit sukat jalkaan ja fleecetakin päälle ja peiton päälle vielä päiväpeitteen, viittaisivat hänen vanhemman sisarensa kokemusten mukaan vaihdevuosien alkamiseen. Kysyinkin nyt viime käynnillä gynellä, että onko näin ja hän vastasi, että näin on; toiset palelee ja toisilla on kuumia aaltoja! MIKSI tästä ei sitten koskaan puhuta missään?

 • ylös 28
 • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama juttu, nyt vaihdevuosissa kärsin paljon useammin palelemisesta kuin aikaisemmin. Kuumat aallot tulee lähinnä öisin, illalla paleleminen. Mutta etelässä en kärsi kummastakaan! Termostaatti epäkunnossa, näin totean, jos joku huomaa hikoiluni.

 • ylös 26
 • alas 27

Hei!

 

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminta, sillä vaihdevuosien aikaan kaikki hormonitasapainot menevät sekaisin.

Ja siitä voi johtua paleleminen, valo vaikuttaa sukupuolihormoneihin ja tämä taas vaikuttaa siihen, että oireet heikkenevät. Eli kaikki vaihdevuosi-ikäiset etelän rannoille.

 • ylös 24
 • alas 28

Minusta kuumat aallot ovat ihania. Olen koko ikäni kärsinyt palelemisesta, ja nyt vihdoinkin tarkenen.

 • ylös 65
 • alas 52

Hei, mitä voit syödä 5:2 dieetin aikana? 

Salvian sanotaan myös olevan hyväksi. Pahanmakuista tosin, kun olen koettanut juoda teenä. 

En silti aio luopua saunomisesta vaikka sanotaan ettei pitäisi. Rakastan saunomista, kuumia ja kylmiä lämpotiloja. Vaikka en sitten nukkuisi yöllä. 

 • ylös 43
 • alas 51
69 v aaltoilija

Olen syönyt estrogeenia parikymmentå vuotta kuumiin aaltoihin. Kun viisikymppisenå aloin syödä niitä, syynä oli se, että heräsin aamuisin vesihauteesta ja päivisin punastelin ja hikoilin. Asiakaspalvelussa työskennelleenä oli monia inhottavia tilanteita, kun ykskaks lehahdin tulipunaiseksi ja hiki pukkasi päälle. Nyt olen 69 v ja yritän lopettaa estrogeeni pillereiden syönnin. Ensin puolitin annoksen, senjälkeen otin puolikkaan jokatoinen päivä ja nyt kuukauden olen ollut ilman. Kuumat aallot ovat palautuneet, ei tosin niin voimakkaina kuin silloin parikymmentä vuotta sitten. Olen kyllä päättänyt, että pillereiden syöminen on nyt loppu. Olen eläkkeellä eikä nämä aallot nyt kiusaa elämääni sillä tavoin, kun työssä ollessa. Liikun ja urheilen eikä ylipainoa ole ja elän kaikin puolin terveellistä ja onnellista elämää. Aaltoillaan.

 • ylös 25
 • alas 24
Vierailija

Melkein kaksikymmentä vuotta hormonikorvaushoitoa ja nyt on molemmissa rinnoissa syöpä sekä mahdottomat kuumat aallot.  Miettiikää mikä kannattaa!

 • ylös 19
 • alas 31
AikkuK

Minullakin taitaa olla vaihdevuodet kun palelen aina vaikka olis kesä ja alkanut jo ärsyttämään.

 • ylös 21
 • alas 13
Hyvä kun puhutaan

Netissä on yksi blogi missä sama nainen kertoo sekä omista kuumista aalloista että 5:2 paastosta. Jos sieltä saisit vinkkiä syömisjuttuihin. Itse en paastosta tiedä, kun en ole kokeillut, mutta niitä vaihdevuosijuttuja olen lukenut. Aika samanlaisia oireita nimittäin mulla kuin hällä. Blogin nimi on "kuumat aallot kuljettaa".

 • ylös 15
 • alas 11
Vierailija

Ja tähän jälleen laitan neuvoni yöllisiin kuumiin aaltoihin: lemmikkien viilennyspatja! Halpa ja ainakin minulla yölliset hikoilu-horkat loppui kuin seinään. Yksi yö ilman on ok, toisena yönä aamuyöstä herään taas aaltoihin. Kokeilkaa, tarvitsevat! Matosta on apua myös tukaliin kesähelteisiin. Minulla on sellainen joka viilentyy itsekseen, ei tarvitse tehdä sille mitään kun se tankkaa itsensä toimintakuntoon.

 • ylös 21
 • alas 7
Vierailija

Matala veren rautapitoisuus aiheuttaa nuorellekin kuumia aaltoja.

Monet naiset kärsivät perimenopaussin aikaisista erittäin runsaista kuukautisista ja menettävät paljon verta säännöllisesti. Matala ferritiini lisää vuotohäiriöiden riskiä ja aiheuttaa näin ikävän noidankehän. Lääkärit tuijottavat hemoglobiinitasoa ja jos se on viitearvojen sisällä, ei ferritiiniä mitata, vaikka rautavarasto voi olla täysin tyhjä. 

Oireet ovat moninaiset ja muistuttavat kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.

Ferritiiniarvon ollessa 30 tai alle, on rautavarasto täysin finaalissa, vaikka jotkut lääkärit muuta väittävät. Optimaalinen taso on 100. Raudan imeytymiseen vaikuttavat myös D- ja B12 -vitamiinitasot, sekä magnesium.

Kannattaa lukea erikoislääkäri Esa Sopin kirja 'Rauta on kova aine'. 

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että 10 vuoden rautavaje on työläs korjata. Siksi toivoisin, että ferritiinimääritys lisättäisiin perusverenkuvaan. Näin alhaiseen tasoon päästäisiin puuttumaan hyvissä ajoin.

Uskon, että monen hormonikorvaushoito, kilpirauhas-, mieliala- ja kipulääkitys todettaisiin tarpeettomiksi. 

Olotilaa voitaisiin kohentaa edullisilla rautalääkkeillä. Luulen, että tuossa lauseessa kiteytyykin koko ongelman ydin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat