Saako masennusta lääkitä, jos se onkin tarpeellista?

Kuva Shutterstock

Entä jos masennus onkin tarpeellista? Ehkä se ei olekaan hedelmätöntä kelaamista vaan luovaa elämänsuunnitelman pohdintaa. Jos näin on, saako pahaa oloa lääkitä?Lue koko juttu

Saako masennusta lääkitä, jos se onkin tarpeellista?

Kommentit (8)

Niinhän se masennus parantuu kun syyt siihen poistuvat. Mutta entäs kun syy siihen ei poistu tai sitä ei saa pois? Jos masennuksen aiheuttaa joku seikka ulkonäössäsi josta olet koko elämäsi kuullut ja kaupungilla kävellessäsi/työpaikalla/missä vaan kuulet yhä vaan jatkuvasti. Ei siinä ole mahdollisuutta poistaa masennuksen syytä(tai on eristäytymällä ihmisistä) kuin menemällä korjaamaan ongelman tai syömällä loppuelämänsä psyyken lääkkeitä niin jaksaa kuunnella hymyssä suin kun ihmiset nauraa kasvoissasi olevalle poikkeukselle. Näin se vaan on itselläni ja onnellinen olisin erakkona kun ei tarvitse nähdä ketään(tai jos olisi mahdollisuus korjauttaa se yli 10 000€ maksava asia kasvoissani). 

 • ylös 17
 • alas 19

Mielenkiintoinen artikkeli, ja tuntuu kovin tutulta omia kokemuksia ajatellen.

Minulla on ollut toistuvaa masennusta nyt yli 10 vuoden ajan. Olen lopettanut lääkityksen moneen otteeseen, ja joka kerta joutunut aloittamaan sen alle vuoden sisään uudestaan.  "Taudinkuva" on joka kerta sama. Kohtaan jonkin vastoinkäymisen, kuten poikkeuksellisen stressaavan vaiheen töissä, sairastumisen jonka aikana en olosuhteista johtuen pysty lepäämään, pahan ristiriitatilanteen lähisukulaisen kanssa, tms. Ihan normaaleja asioita siis, joiden aikana on täysin normaalia tuntea pahaa oloa. Minulla ongelma on vain se, että se masennus ja väsymys ei lakkaa itsestään alkuperäisen tilanteen ratkettua. Se vaan jatkuu ja jatkuu ja pahenee, kunnes aloitan masennuslääkkeet uudestaan. Silloin, kun minulla on lääkitys päällä jo valmiiksi, tällaista ei tapahdu, vaan toivun vastoinkäymisistä normaalintuntuisessa ajassa.

 • ylös 13
 • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Nuorempana huomautukset kuullostaa pahalta, vanhemmiten tajuaa että möläytykset kertovat  vain huomauttelijasta itsestään.

 

 • ylös 21
 • alas 20

Totta ihmeessä Se jää päälle kun apua ei saa vaikka päällään seisois. Psyk puoli on täynnä lääkkeiden väärin käyttäjiä, tavallinen, työtä tekevä ei mahdu osastolle vaikka olisi kuinka peloissaan. Lääkkeet mukaan ja pelkää kotona sivuvaikutuksia joita lääkkeen aloittaminen tuo tullessaan. Ei ihme, että eläkkeelle jäädään yhä nuorempana kun hoitopaikkoja, lepopaikkoja ja tukea ja turvaa ei saa.

 • ylös 19
 • alas 19

Tietenkin masennus kertoo jostakin, samalla lailla kuin fyysinen kipu. Myös fyysistä kipua lääkitään ensin pois tai pienemmäksi, että paraneminen ja toipuminen pääsee alkuun. Samoin psyykkisen kivun kanssa. Masennuslääke vie usein suurimman kivun pois, jolloin ihmisellä on enemmän voimia käsitellä asioitaan, kipuaan ja toipuminen voi alkaa. Lääkehoidon rinnalla on on terapeuttisella hoidolla ensisijaisen tärkeä merkitys. Ihmiset ovat yksilöitä, samoin masennuksen syyt. Lääkitys on tarpeen joillekin, toiset toipuvat ilman sitä. Inhimillinen ja lämmin vuorovaikutussuhde on tarpeen kaikille masennukseen sairastuneille. Itse jatkan toipumista lääkkeen ja lämpimän terapeutin voimin.

 • ylös 19
 • alas 21

elämän tilanne itselläni ja vaihdevuodet lisänä ,kävin lääkärissä ,oli heti tyrkyttämässä lääkkeitä vaivoihin ,siis masennuslääkkeitä,auttavat kuulemma  ,en nyt ensimmäiseksi rupea syömään lääkkeitä vaivoihin,pelottaa jo ajatus ,kuinka riippuvaiseksi tulee niistä sitten .haluaisin jotain muuta hoitoa  vaivoihin

 • ylös 18
 • alas 18

Kaikissa masennusaiheisissa artikkeleissa, ja aivan erityisesti tässä, pitäisi korostaa sitä, että masennus voi johtua - ja usein johtuu - myös fyysisestä sairaudesta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai B12-vitamiinin puutos (näitä kahta kumpaakin sairastaa jo useampi prosentti väestöstä!). Tällöin oikea ratkaisu ei ole hoitaa masennuslääkkeellä tai jättää hoitamatta, vaan etsiä se taustalla oleva fyysinen sairaus ja hoitaa sitä. Tämä puoli hoidetaan Suomessa hyvin leväperäisesti, eikä auta että kokeiden viitearvot ovat pielessä, ja sitten ihmetellään, kun masennus on kansantauti.

-Maija Haavisto

 • ylös 23
 • alas 22

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat