Rauhaa mahalle - tunnista ja hoida vatsavaiva

Vatsa voi paremmin, kun uhraat sille hitusen huomiota. Herkänkin vatsan saa yhteistyöhön kuitupitoisella ruoalla, liikunnalla ja riittävällä vedenjuonnilla.Lue koko juttu

Rauhaa mahalle - tunnista ja hoida vatsavaiva

Kommentit (8)

Onko ulosteen sisällä normaalisti limaa, siis ihan kunnon limaa, vaaleaa ja venyvää, olen kihomatopeloissani kaivanut ulostetta ja sisältä löysin limaa...vai liittyykö matoihin?

  • ylös 24
  • alas 40
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Varsinkin suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Ruoka on lääke.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavalio parantaa ?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä. 

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsi, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt pullossa ovat sen sijaan terveellisiä.

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.

Vähäinen seerumin D-vitamiinin pitoisuus liittyy tulehduksellisiin suolistosairauksiin, osoittaa Pittsburghin yliopiston gastroenterologian klinikan tutkimus, jossa lähes tuhatta potilasta seurattiin yli viisi vuotta. D-vitamiinihoito vähensi vatsavaivoja ja kohensi potilaiden elämänlaatua. Vitamiinihoidon antamatta jättäminen olisi epäeettistä, kirjoittavat tutkijat American Journal of Gastroenterologyssa 6. maaliskuuta 2016.

  • ylös 17
  • alas 17
Vierailija

Itsellä keskivaikea ummetus, on tähystetty kaikki paitsi ohutsuoli, mitä enemmän kuitua syön, sitä enemmän ummessa, vettä juon niin että se tulee ripulina ohi kovasta massasta, jonka voi helposti tuntea painelemalla vatsaa... Joten välillä tekee mieli vetää turpaan niitä jotka vaan jankkaa "kuitua, vettä ja liikuntaa", koska ei ne vaan toimi kaikilla!

Jutussa ohitettiin useimmat tärkeimmät ennaltaehkäisykeinot.

Paksunsuolen vaivoissa voi olla mukana suuri joukko muuttujia, joista tärkein kasvaimen lisäksi on kuidun puute, veden juonnin vähyys, antibiottien ja muiden lääkeaineiden vaurioittama mikroobisto ja stressi. Kuiduitsa tehokkaimpia ovat kuivatuista luumuista, marjoista ja siemenistä (erik. shia ja pellava liotettuna, tehosekoitettuna kaikki) tehty smoothi.

Ohutsuolen vaivoissa tärkeimpinä ovat yliherkkyydet gluteiinille ja ja teollisesti käsitellylle ja ns. A2 (pohjoisilla maitoroduilla on hapettava ns HCPM-7 oksidatiivinen proteiini) maidolle. Myös huonolaatuinen mikrobisto ohutsuolessa (joka tulee virheellisestä ravitsemuksesta ja stressistä)  varioittaa suolen seinämää, aiheuttaa tulehdusta ja tauteja (mm. Krohn) ja kipuja.

Vatsan kipua eli tulehdusta voi sammuttaa (ja kannattaa, sillä se voi ärtyä pahaksi ja muuttua syöväksi) helposti kotikonstein: vältä alkoholia, kahvia, polttavia mausteita, käristettyä lihaa, syö ja pureskele rauhallisesti pitkään ilman stressiä tai kiirettä, juttele vain ei-stressaavista asioista ateriakumppanien kanssa, syö vain kohtuulliset määrät, pidä ateriavälit riittävinä, että vanha ruoka on ehtinyt ohutsuoleen (3-4 t), syö sulamisnopeusjärjestyksessä eli ensiksi marjat ja hedelmät, sitten tärkkelyspitoiset hiilihydraatit ja viimeisenä hitaimmin sulava valkuainen. Raaoista ja hyvin preskelluista kasviksista tulevat entsyymit auttavat sulattamaan kaikkea ruokaa. Vyöhyketerapeutti voi helposti ja nopeasti todeta vatsasi tulehduksen ja jopa sen asteenkin. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat