Mikä vika oliiviöljyssä?

Kommentit (7)

Kylmäpuristettu oliiviöljy on terveellistä, ei rasvahappokoostumuksensa takia, vaan koska se sisältää polyfenoleja, jotka vähentävät inflammaatiota ja siten myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo.

Alfalinoleenihappo hapettuu herkästi. Ehjässä siemenessä ja kylmäpuristetuissa öljyissä se ei kuitenkaan hapetu. Runsas linolihapon (LA) saanti vähentää alfalinoleenihapon (ALA) muuntumista EPA:ksi ja DHA:ksi, koska elimistössä sekä LA:n arakidonihapoksi että ALA:n EPA:ksi ja DPA:ksi, DHA:n esiasteeksi muuntamiseen kuluu samaa entsyymiä. Alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi (EPA ja DHA) rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi Omega-3-rasvahapoiksi (DHA ja EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää.

Omega-3 rasvahapoista puhuttaessa liian usein niputetaan sekä lyhytketjuiset että pitkäketjuiset yhteen ja annetaan ymmärtää, että alfalinoleenihappo (lyytketjuinen Omega-3) olis sama asia kuin pitkäketjuinen Omega-3 rasvahappo, kuten EPA ja DHA. Vaikka alfalinoleenihappo muuttuu erittäin huonosti EPA ja DHA rasvahapoiksi ja siten niitä saa vain ja ainoastaan kalasta, kalaöljystä ja levävalmisteista. Ainakin Hyvä Terveys (Duodecimin kustamama lehti) ja tietenkin virallisen tahon edustajat syyllistyvät tähän vuodesta toiseen, margariiniteollisuudesta puhumattakaan.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/margariinit.htm

koska nyt ollaan suomessa ja kysyt suomalaiselta ravitsemusasiantuntijalta ja sinun siis tulee syödä suomalaista rypsiöljyä! eikä ulkomaan oliiviöljyä!

Öljynvaihtaja

Kokemus puhukoot puolestaan. Vuosia oliiviöljyä käyttäneenä ei mistään sydän- ja verisuonisairauksista tietoakaan ja muutoinkin olen terve. Kannattaa aina miettiä mitä kautta tulee rahoitus näille ravitsemustutkimuksille, niin osaa suhtautua niihin sen mukaisesti.

Vierailija

Kun väittää jotakin viranomaisten tahojen tieteellistä tietoa vastaan, täytyy vähintään antaa joitakin tieteellisiä lähteitä omille vastaväitteille. Muuten artikkeli tai blogi on vain oma mielipide joka ei pohjaudu mihinkään.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat