Kommentit (4)

A-vitamiini:
A-vitamiinin myrkytyksiä on raportoitu. Mutta siitä on tosiaan yli 100 vuotta, kun Roald Amundsenin naparetkikunnan jäsenillä tätä ilmeni, koska he söivät jääkarhun maksaa päivittäin. Sen jälkeen A-vitamiinimyrkytyksiä ei olekaan näkynyt. Ne ovat harvinaisempia kuin hammasharjan nieleminen hampaita harjattaessa.
 
Joten A-vitamiinilla itsensä myrkyttäminen on sangen hankalaa.

Luonnollista A-vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista. Ja luonnollista A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, saa kasvikunnan tuotteista kuten kasviksista ja marjoista. Kun syö kasvikunnan antimia missä on A-vitamiinin esiastetta niin saa samalla koko karotenoidikompleksin, ei ainoastaan beetakaroteenia, joka on tunnetuin karotenoidi.

Suomalaisten A- ja D -vitamiinin saanti on riittämätön.

Funktionaalisen lääketieteeseen perehtyneet lääkärit ja asiantuntijat tietävät, että A-vitamiini on merkityksellinen vastustuskyvyn, näön, sukupuoli- ja stressihormonien muodostumisen ja elinvoimaisuuden kannalta. Margariinit heikentävät rasvaliukoisten vitamiinien, kuten A- D- ja E -vitamiinin imeytymistä. Beetakaroteeni on A -vitamiinin esiaste eli ns. pro-vitamiini, jonka teho on n. 6 kertaa A-vitamiinia heikompi.  Parhaita ja turvallisimpia A-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala ja voi, sekä kalanmaksaöljy, jossa A-vitamiini on luonnollisessa muodossa.
http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=143653

Jatkuvat suuret A-vitamiinin annokset voivat ylittää maksan varastointi- ja hajotuskyvyn ja aiheuttaa myrkytyksen.

A-vitamiinin vähimmäistarve miehillä on 900 µg/vrk ja naisilla 700 µg/vrk.

Tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana. Saantisuositus raskaana oleville on 800 µg/vrk ja imettäville 1100 µg/vrk.

Suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle on 3000 µg/vrk.

Kerta-annoksena myrkytyksen aikaansaa aikuisilla yli 100- (100 000µg) ja lapsilla yli 20 -kertainen annos suosituksiin nähden. Oireina ovat mm. pahoinvointi, päänsärky, huimaus, näkökyvyn heikkeneminen, lihasten toimintahäiriö. Oireet häviävät muutamassa päivässä.

Pitkäaikainen, useista viikoista vuoteen kestävä A-vitamiinin yliannostus, yli 15 000 µg/vrk aikuisilla ja 6000 µg/vrk lapsilla, johtaa krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen, jossa päänsäryn ja pahoinvoinnin lisäksi esiintyy mm. iho-oireita, lihaskipuja, niveltulehdusta ja maksavaurioita. Alkoholin jatkuva käyttö, vähäinen proteiinien saanti, maksan ja munuaisten taudit edesauttavat A-vitamiinimyrkytystä.

 

Vitamiinivalmisteiden mahdollisista haitoista suurin huoli kohdistuu suositukset moninkertaisesti ylittäviin annoksiin ja pitkäaikaiseen käyttöön. Joistain yksittäisistä valmisteista beetakaroteenin on havaittu lisäävän lievästi keuhkosyövän riskiä, mutta vain tupakoitsijoilla. Suurten annosten haittavaikutukset ovat harvinaisia ja yleisimmät oireet ovat erilaiset ruoansulatuselimistön oireet, kuten vatsakipu, pahoinvointi ja ripuli. Yksittäisistä vitamiineista A-vitamiinia pidetään myrkyllisimpänä ja isoina annoksina se voi aiheuttaa maksavaurioita.

Jaakko Mursu (tutkija Itä-Suomen yliopisto)

Christer Sundqvist suosittelee antioksidanttien ja muiden suojaravintoaineiden nauttimista mahdollisimman luontaisessa muodossa. Vaikka Mursun ilmeisesti siteeraamassa suuressa suomalaisessa beetakaroteenitutkimuksessa oli menetelmällisiä heikkouksia ja sitä ei siten voi pitää kovin pätevänä todistuksena beetakaroteenin terveysvaikutuksista tupakoitsijoilla (on käynyt ilmi että kuolleiksi on luokiteltu sellaisiakin koehenkilöitä, jotka ovat kuolleet heti seuraavana päivänä kokeen aloittamisen jälkeen ja "syyksi" on merkitty beetakaroteeni), voisin olla Mursun kanssa samaa mieltä, että beetakaroteenit voisi ottaa mieluummin porkkanasta kuin pilleripurkista.
https://www.facebook.com/christer.sundqvist

 

Omega-3 kalasta vai kalaöljystä?

http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalastuksen_loppu.htm

 

Ursula Schwab - hän tehköön niinkuin itse haluaa, mutta turha tulla neuvomaan muita, kun asiantuntemus on aataminaikuisella tasolla.

Schwab kuuluu siihen koulukuntaan, jonka mielestä D-vitamiiniakaan ei tarvitse antaa kenellekään Suomessa. Syökää mielummin lääkkeitä ja ottakaa narkolepsia-rokotteita - se on parempi, kuin itsenä hoitaminen tai muiden tutkimustulosten hyväksyminen.

Viisas ihminen ei Schwabin neuvoja kuuntele, vaan ottaa itse selvää asioista. Voipi aloittaa Christer Sundqvidstin blogista tai Reijo Laatikaisen blogista. Aluksi :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 " Ravintolisien vastaisessa kamppailussa kaikki keinot eivät ole aina rehellisiä. Nyt on paljastunut, että kalaöljyistä kielteisen katsausartikkelin kirjoittanut Brian Peskin on tietoisesti salannut kaupalliset sidonnaisuutensa, jotka voivat antaa hänelle aiheen kalaöljyjen hyödyn vähättelyyn. Tämän seurauksena tiedelehti Journal of Lipids on vetänyt hänen artikkelinsa takaisin. "
 
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/548338595310382
 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat