Kommentit (9)

Testosteroni on hormoni joka ylläpitää terveyttä ja antaa motivaatiota. Testosteroni myös kohentaa muistia ja oppimiskykyä. Se on myös tekijä lihasmassan ylläpidossa ja hiusten kasvussa. Se vaikuttaa luiden tiheyteen ja punasolutuotantoon. Raskaita painoja nostamalla saa konttorirotan testosteronitasot nostettua normaalitasolle. Jos elimistö ei muodosta testosteronia niin se toinen vaihtoehto on että muodostuu stressihormoni kortisolia ja ylimääräistä estrogeenia. Varsinkaan miehille (ja myös naisille) tämä toinen reitti ei ole hyväksi. Tuloksena on lihasheikkous, nivelrikot, lihavuus, laihuus yms. sairauksia joita sitten lääkitään erivärisillä pillereillä ja sairaslomilla.

http://www.terve.fi/testosteroni

 

 

Ylipaino voi haitata nuorten miesten seksuaalista kehitystä ja vaikuttaa heidän lisääntymiskykyynsä. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa ylipainoisten nuorten testosteronitasot olivat puolet alhaisemmat kuin normaalipainoisilla nuorilla.

 

Jos testosteronitasot säilyvät näin alhaisina läpi koko teini-iän, tutkijoiden mukaan on olemassa todellinen vaara, että heistä kehittyy impotentteja ja lisääntymiskyvyttömiä aikuisia.

 

Löydön teki sama Buffalon yliopiston ryhmä, joka havaitsi, että aikuisilla ylipainoisilla ja tyypin 2 diabeetikoilla testosteronitasot ovat huomattavasti alentuneet.

 

Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa lihavuuden ja testosteronin yhteyttä on tutkittu 14–20-vuotiailla pojilla. Tulokset osoittivat, että ylipainoisilla pojilla oli noin 50 prosenttia vähemmän testosteronia kuin normaalipainoisilla pojilla. Koska testosteroni ohjaa poikien sukupuolista kypsymistä, näin alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa haitallisesti seksuaalisten toimintojen kehittymiseen, tutkijat sanovat.

 

Liika sisäelinrasva nostaa estrogeenitasoja ja alentaa testosteronitasoja.

 

Painon pudottamisen paremman ravinnon ja liikunnan avulla uskotaan palauttavan testosteronitasot normaaliksi.

http://www.hs.fi/elama/Tutkimus+Ylipainoisilla+pojilla+h%C3%A4lytt%C3%A4v%C3%A4n+alhaiset+testosteronitasot/a1305608818080

 

Tuoreen itävaltaistutkimuksen mukaan veren D-vitamiinipitoisuus kulkee käsi kädessä testosteronipitoisuuden kanssa. 

http://manninen-nutraceuticals.blogspot.fi/2010/01/d-vitamiini-ja-testosteroni.html

 

Riittävä D-vitamiinin saanti lisää miesten testosteronia

http://terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/d-vitamiini-lisaa-miesten-testosteronia

 

Testosteronipitoisuudet alenevat usein miehillä ikääntymiseen liittyen, ja se voi esimerkiksi vähentää jaksamista ja lisätä väsymystä. Korkeammista testosteronipitoisuuksista on apua esimerkiksi lihasmassan ja luuntiheyden säilyttämisessä. Uuden kontrolloidun itävaltalaistutkimuksen mukaan riittävä D-vitamiinilisä kohottaa testosteronipitoisuuksia miehillä.

 

Tutkimusryhmään kuuluneet käyttivät 83 mikrogramman suuruista päivittäistä D-vitamiinilisää vuoden ajan. Kontrolliryhmään kuuluneet saivat lumevalmistetta. D-vitamiinilisä kohotti kokonaistestosteronin, bioaktiivisen testosteronin ja vapaan testosteronin määrää. Kontrolliryhmässä ei muutoksia havaittu.

http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/12/d-vitamiinilisa-kohottaa-testosteronia.html

 

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

 

S-Testo

 

 

Uudet tutkimustulokset osoittavat, että testosteronihoitoa saavat miehet kuolevat muita todennäköisemmin sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

 

Testosteronia annetaan usein miehille, joiden testosteronitasot ovat niin alhaiset, että se aiheuttaa esimerkiksi erektiohäiriötä ja väsymystä. Testosteronihoitojen on kuitenkin havaittu kasvattavan riskiä kuolla sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

 

Tutkimukseen osallistui 8709 testosteronivajeesta kärsivää yli 60-vuotiasta miestä. Joka seitsemäs miehistä osallistui testosteronihoitoon ja sai kehon luontaista testosteronia pistoksina tai geelinä. Kaikkien miesten verisuonten kunto oli kartoitettu ennen tutkimuksen aloittamista.

 

Havaittiin, että 20 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia, kuolivat tutkimusjakson aikana. Vastaavan jakson aikana kuoli jopa 26 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia. Juuri verisuonten tukoksiin testosteronin käyttäjät kuolivat 29 prosenttia todennäköisemmin kuin testosteronia käyttämättömät.

 

Erot eivät selittyneet verenpaineen tai sydänlääkityksen vaikutuksella. Testosteronin käytön aloittaneet olivat ennen käyttöä paremmassa kunnossa kuin ne, jotka eivät aloittaneet käyttöä.

 

Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista miehistä oli jo ennen tutkimuksen aloittamista ollut sepelvaltimotaudin oireita, korkea verenpaine, diabetes tai muita terveysongelmia. Ei siis ole varmaa, päteekö tutkimustulos nuorempiin ja terveempiin testosteronihoitoa saaviin miehiin.

 

Testosteronin pitkän aikavälin riskit tunnetaan yleisesti huonosti. Jotkut tutkimustuloksen viittaavat siihen, että testosteronihoito voisi myös pahentaa uniapneaa tai kasvattaa kivessyöpäriskiä.

Lähde: Reuters

 

 

Testosteronihoidon turvallisuus

 

Testosteronihoito näyttää suurentavan kuoleman, sydäninfarktin tai aivohalvauksen riskiä lähes 30 %. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa seurattiin 8 709 miestä, joiden testosteronipitoisuus oli alle 10 nmol/l. Heistä 1 223 aloitti sittemmin testosteronihoidon joko geeli-, laastari- tai injektiomuodossa. Kolmen vuoden seurannassa valtimotautitapahtumia esiintyi hormonihoitoa saaneilla merkitsevästi enemmän, vaikka he olivat hieman nuorempia (keski-ikä 61 vuotta) ja terveempiä kuin testosteronihoitoa käyttämättömät miehet (keski-ikä 64 vuotta).

 

Vaikkakin tutkimusasetelma oli havainnoiva, on nyt ensi kertaa saatu näyttöä testosteronihoidon pitkäaikaiskäyttöön liittyvästä valtimotautiriskistä. 

 

Satunnaistettua ja kontrolloitua kliinistä tutkimusta kaivataan tulosten varmistamiseksi. (Vigen R ym. JAMA 2013;310:1829)

Duodecim 2014;130:203

 

 • ylös 18
 • alas 21

Kannattaisi varmaan syödä laadukkaita ruokia ja D vitamiinia purkista 100 mcg päivässä, niin voipi seisoa taas.

 

 

 • ylös 30
 • alas 35
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testosteroni sustanonin seurauksena aivohalvaus ja sen seurauksena epilepsia sekä sydän infarkti ja pysyvä työkyvyttömyys. Et silleen vaan. Neurologian professorit kertoivat jälkeenpäin, jotta aina sustanonpiikin jälkeen testosteronitason voimakas nousuhuippu olisi ollut syynä. Huippupiikin jälkeen taso hiljalleen laskee turvallisemmalle tasolle. Aluksi kaikki meni hyvin ja sain lääkkeestä toivotunlaista vastetta kunnes eräänä päivänä sitten... Myöskään tänäpäivänäkään ei lääketieteellä ole konstia selvittää steroidihoidon jälkeen ilmennyttä veritukos alttiuttani. Ei ole perinnöllisiä eikä muitakaan verenkuvasta ilmentyvää syytä. Vielä ainaki pysyny hengissä kun aamusella kourallinen "tabuja" napaan ja eikun menoksi minkä tässä muutakaan voip :-D

 • ylös 17
 • alas 20

 

Testosteronin rinnalla kannattaa aina muistaa sopiva tasapaino dopamiinin ja myös verenkiertoon liittyvien seikkojen välillä. Rasvansyönti, joka joskus voidaan yhdistää testosteroniin, voi haitata dopamiinintuotantoa ja näiden kahden kanssa vastakohtana voi joskus näyttäytyä kestävyysurheiluun liittyvät jutut, jotka kuitenkin ovat monin muunkaltaisin tavoin eduksi keholle. Kyse on siis yksilöllisestä tasapainosta. 

 

Testosteroni itsessään vaikuttaa esim. erektiokykyyn vain tiettyyn rajaan asti. 

 • ylös 20
 • alas 22
M i e s t e n asioita.

No kylläpä oli Sinikka osannut negatiivisesti kirjoittaa yleisestä miesten vaivasta! Hyvä esimerkki todellisesta arkipäivän hitleristä. Kuin yleinen terveyskeskusarvauskeskuslääkäri. Ei voi olla näkemättä kuvaa mielessään vastaanottokäynnistä - vastaanottokäynneistä - jotka eivät koskaan johda mihinkään. Todellinen ihmishirviö. Naisille, ja nuorille tytöille, on samaan aikaan määrättävä kaikki mahdolliset hormonit ja lisäpillerit. Ja joku kehtaa vielä naureskella että "eihän suomalainen mies lääkärissä käy..." No miksi kävisi?

 • ylös 17
 • alas 21
sairastunut

jos on mekaaninen vaiva kuten kives syöpä testosteroni taso laskee 70% on vaaran saada lihas rappeuman ja nivelrappeuman lisäksi osteoporoosi ja sokeri tauti...

 • ylös 15
 • alas 17
Vierailija

Tosi tietämätöntä porukkaa jopa lääkärit, Sustanon 3 viikon välein on ensinnäkin liian harvoin, toiseksi oireesi kuulostavat että estorgeeniä ei ole kontrolloitu .... Aromasin tulisi luultavasti tarpeeseen ... Oikean annoksen ja balanssi löytäminen saattaa joskus kestää hetken, mutta ku se löytyy olo on hyvä ...

 • ylös 14
 • alas 15
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kannattaisi varmaan syödä laadukkaita ruokia ja D vitamiinia purkista 100 mcg päivässä, niin voipi seisoa taas.
 

Mikä yksikkö on tämä mcg?

 • ylös 18
 • alas 13

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat