Kommentit (9)

Neuroleptit tuhoaa aivojen unireseptorit?

 

Suomessa on paljon neuroleptien off-label - käyttöä, vaikka ne ovat todellisuudessa skitsofrenian ja muiden vakavien mielisairauksien hoitoon kehitettyjä lääkkeitä, joissa on vakavia sivuvaikutuksia. Neurolepteja käytetään jopa unettomuuden hoitoon, kuten Ketipinoria, vaikka tämän lääkkeen sanotaan pitkässä käytössä vaurioittavan aivojen unesta vastaavia osia ja jopa mahdollisesti tuhoavan aivojen unireseptorit. Ketiapiinin pitkäaikaiskäyttö voi vahingoittaa pysyvästi aivojen nukahtamisesta vastaavia osia. Kaikkien antipsykoottisten lääkkeiden tavoin pitkäaikainen käyttö voi helposti aiheuttaa pysyviä aivovaurioita. Tästä syystä ketiapiinin tapaisten antipsykoottisia aineiden käyttö tulisi rajoittaa ainoastaan vakavien mielenterveyden ongelmien hoitoon. 

 

Ketipinor tuhoaa otsalohkot ja limbisen järjestelmän, minkä jälkeen oppiminen, tunteet, muisti, motivaatio, aistit ja puhekeskus heikkenevät.

 "Skitsofrenia" tai "bipolaarisuus" eivät ole mitään yksittäisiä tunnettuja solutason aivosairauksia. Näiden diagnoosien alla on paljon erilaisia ja eri tavoilla oireilevia ihmisiä. Martin Harrowin 15 ja 20 vuoden tutkimuksissa seurattiin potilaita hyvin pitkäaikaisesti, ja yllättävän suuri osa esimerkiksi skitsofreniadiagnoosin saaneista potilaista lopulta lopetti neuroleptit. Tämä ryhmä myös lopulta pärjäsi paljon paremmin toiminnallisesti kuin neurolepteja syönyt ryhmä.

 

Neuroleptit lamaavat "antipsykoottisilla" tasoilla aivojen dopamiinipolkuja ja siten korkeampiin ihmisen ajattelun ja tunteiden säätelyyn liittyviä aivojen alueita, kuten otsalohko ja limbinen järjestelmä. Tämän ominaisuuden vuoksi niitä lääkkeitä voidaan käyttää esimerkiksi "skitsofrenian", "bipolaarisuuden" ja nuorten ja vanhusten käytöshäiriöiden kontrollointiin. Nämä lääkkeet eivät varsinaisesti paranna mitään aivoissa olevaa sairautta, ne lamaavat ison osan aivoista. Jotkut potilaat ja varsinkin potilaan läheiset ja muu yhteiskunta voivat kokea "kemiallisen lobotomian" vaikutukset hyödyllisinä, mutta on myös suuri osa "skitsofreniaa" tai "bipolaarista" sairastavia (tarkemmin niillä nimillä diagnosoituja), jotka voivat toiminnallisesti paremmin hyvin pienellä annoksella näitä lääkkeitä tai jopa ilman niitä.

 

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa

 • ylös 23
 • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainahan sitä saa vaatia vaikka mitä, mutta julkisella puolella tarjoillaan melko paljon ei-oota. Mikäpä siinä sitten on vaihtoehto, jos haluaa pysyä hengissä? Eikä ole varaa yksityiselle ja suurimmalla osalla kuntoutujista ei siihen ole varaa.

Kun itse ei ole lääkäri, eikä voi lääkkeitä kirjoitella tai lähetteitä, on otettava se, minkä saa.

 • ylös 34
 • alas 28

Miten olisi ravinnetasapaino kuntoon, itsekuri-kognitiivinen terapia. Suositus psykiatriselta monesti 30 min yogaa päivässä, Lotus-asana syvähengittäen- ei aivostressiä ym.

 • ylös 22
 • alas 27

jospa tuokin lääke on niitä jotka heikentää kilpirauhasen toimintaa ja aiheuttaa potilaalle kilpirauhasen vajaatoimintaa.

 • ylös 24
 • alas 18

Sanokaa mitä sanotte, mutta vakavaa masennustilaa ei millään "keskustelulla" tai "ruokavaliolla" kuntoon hoideta. Joka tällaista luulee, ei ole koskaan nähnyt millainen on vakavasti masentunut. Siinäkin leikitään vakavilla asioilla kun kieltäydytään lääkehoidosta. Tiedän yhden joka teki näin ja masennus pääsi pelkällä keskustelulla niin pahaksi että nyt kun on suostunut lääkehoitoon, on hoito sitten koko loppuelämän lääkkeillä. Hyvä niinkin, itsemurhan parhtaalla tuo kävi. Mutta kaveri on nyt paremmassa kunnossa kuin kymmeniin vuosiin.

 

 

 • ylös 20
 • alas 19
Vierailija

Sanokaa mitä sanotte, mutta vakavaa masennustilaa ei millään "keskustelulla" tai "ruokavaliolla" kuntoon hoideta. Joka tällaista luulee, ei ole koskaan nähnyt 

 

 

Vierestä nähnyt?

 

Ja joku maallikkoko voi sanoa vierestä katsoneena, että lääke auttoi?

 

 

 • ylös 20
 • alas 21

No millä sitten hoidetaan psykoottisuutta, kun terapiakaan ei suositella, koska potilas ei pysty asiasta puhumaan?

 

Aina vaan arvostellaan neuroleptejä, mutta kukaan ei kerro vaihtoehto hoidoista. Jos ihmisen toimtakyky katoaa ja vain seistä tököttää, niin mikä lääkkeeksi????

 • ylös 29
 • alas 25

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat