Vierailija

Onko kenelläkään kokemusta rintarangan nikaman murtumasta? Itse sain tänään tietää, että minulla on pieni painaumamurtuma alimassa rintarangan nikamassa. Haluaisin tietää miten hoidettiin ja kuinka nopeasti paranee? Lääkäri ei hirveästi puhelimessa kertonut muuta kuin, että voi mennä jopa puoli vuotta kipujen kanssa.

  • ylös 13
  • alas 31

Kommentit (4)

Kesäkuun alussa murtui pari nikamaa rintarangasta.  Viikon päästä pitäisi mennä töihin. Reilut taivutukset tuottavat vielä runsaasti tuskaa.  Muuten kipuja ei ole.

  • ylös 15
  • alas 11

Hei!

Minä sain kuulla tänään että minulla on kolme rintarangan nikamaa murtunut, kun aiemmin luulin että oli vain yksi nikama murtunut!

tähän mennessä olen kärsinyt nyt noin viisi kuukautta ja on edelleen hyvin kipeä! 

Lääkäri kertoi minulle tänään että yleensä tällainen tapaus paranee kahdessa vuodessa!!!!!  Joten jäljellä lienee noin yhdeksäntoista kuukautta kärsimystä! Toki tämä tilanne on tänään jo jonkin verran parempi kuin alussa! Varmaankin kivut hellittävät vähitellen!

Ei muuta kuin tsemppiä vaan! Kyllä tässä tarvitaan hyvien ystävien tukea, sillä tämä ei olisi helppoa yksin!

Th 8-10

 

  • ylös 8
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Roope

Mulla th5 ja th6. Olen vuosi, 3kk ja 17pv pahoja kipuja menossa. Lääkeenä tramal 150 depot. Se auttaa vähän, ku välillä ei tiedä miten päin olla...

Vierailija

Osteo­po­roosia on Suomessa jo lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lasten sairaus. Hänen mukaansa lapsista noin puolella on vakava D-vitamiinin puutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille. n. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja n. 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta, joten sairastuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin 400 000.

Tyypillisiä osteoporoosin aiheuttamia murtumia ovat pienienerginen rannemurtuma, rasitusmurtumat, lonkkamurtuma sekä selän nikaman murtuma.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

.

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne.

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat sekä rasitusmurtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa päivittäin riittävästi proteiinia (1-2 grammaa per normaali painokilo), C-vitamiinia 400 mg, D-vitamiinia 50-100 µg, magnesiumia 200-400 mg sekä K2-vitamiinia 50-100 µg. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

  • ylös 11
  • alas 2

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat