Kilpirauhasen vajaatoiminta vie väsymystunneliin

Kilpirauhasen vajaatoiminta, väsymys vai masennus? Se selviää vain tutkimalla.

Väsymystä, masennusta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa? Se selviää vain tutkimalla. Ja ikävistä oireista pääsee oikealla lääkityksellä.Lue koko juttu

Kilpirauhasen vajaatoiminta vie väsymystunneliin

Sivut

Kommentit (60)

Kilpirasen oireet , taudinkuvat ( ylä ja alatoiminnassa ) eivät kulje ihan käsi kädessä sen olen huomannut näinä yli 30- vuotena mitä itse olen sairastanut. On totta sekin jotta vaikka verikokeissa kaikki näyttää olevan viitearvoissa ,voi tuntea olevansa väsynyt ja muita oireita.

  • ylös 100
  • alas 79

https://drive.bitcasa.com/send/C4Fe4zjwtVZtm0zeww2FQXBgiN8_Q_WY3mwYLnSINwkJ

TSH-arvo on ylläolevan mukaan usein harhaanjohtava. Varsinkin jatkuvassa Thyroxin-lääkityksessä se ei kuvasta elimistön keskimäärin saaman T3-hormonin määrää. Joka määrä vaihtelee kudoksesta toiseen siksi että synteettisen T4:n kakkos-dejodinaasia jarruttava vaikutus on eri kudoksissa erisuuruinen:

https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/

Oikeaan vajaatoiminnan hoitoon tarvitaan aina myös T3-lääke lisänä

  • ylös 80
  • alas 71
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei!

Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta vasta n.4v .syön tyroxia 4 pvänä /2tabl/pv  3 päivänä 1tabl/pv .

Vieläkin haetaan oikeaa annostusta. 

Vaiva ilmeni kun väsytti ja masensi ja hiuksia lähti hirveesti 

Nyt alkaa siltä osin rauhoittua mutta painon nousua on kyllä .Ruoka Valiolla saa vähän pidettyä aisoissa  ja jumpalla ja vesikävelyllä .

on tämäkin ikävä sairaus muitten joukossa 

nimimerkki Tellu4560

  • ylös 81
  • alas 76

"Kilpirauhasen TSH-arvot saattavat olla normaalit, mutta lisäkokeet paljastivat autoimmuunitulehduksen."

 

Mitä ovat nämä lisäkokeet?

 

Tuntuu, ettei näitä tarjota vaikka oirekuvaus kävisi yhteen? Kaverini taisteli 1,5 vuotta saadaakseen oikean diagnoosin.

 

Kiitos!

  • ylös 85
  • alas 67

Ei lekurit tollasia tutki.

 

Myös ruokavalio ja lisäravinteet ovat ehdottoman tärkeitä jo ennen kuin saa kilppariongelmia.

 

Jodin puutoshan on yleistä ja viljojen haitat aiheuttaa kaikkea ikävää.

  • ylös 76
  • alas 73

Hei te, jotka olette saaneet kilpirauhasen vajaatoimintaan apua tyroksiinilääkkeestä:

Kertokaa minulle, mikä on ollut teidän T4V -arvonne ennen lääkityksen alkamista. Olen ollut viime vuoden kesällä ekan kerran kokeissa ja tuolloin arvo oli 9. Seuraavan kerran jo melkein 10 ja taas tammikuun alussa 11.

Seuraava labra on huhtikuussa. Ongelmani on jatkuva väsymys ja vetämättömyys, eikä jaksa mitään työpäivän jälkeen kuin löhöillä sohvalla... Lääkäri mainitsi naisten vaihdevuosien vaikuttavan ko. arvon alenemiseen; enkä ole saanut lääkitystä, kun arvo näyttää olevan hitaassa nousussa.

Voiko olla niin, että pitää vaan odottaa, että arvo nousee? Onko jollakulla samanlaista tilannetta?

Väsynyt Viisikymppinen

  • ylös 81
  • alas 79

Hei!

Kertoisiko joku myös minulle, mitä nuo mahdolliset lisäkokeet ovat. Peruskokeissa ei vissiin selviä varmuudella. Kiitos!

 

 

  • ylös 71
  • alas 57
Vierailija

Hei te, jotka olette saaneet kilpirauhasen vajaatoimintaan apua tyroksiinilääkkeestä:

Kertokaa minulle, mikä on ollut teidän T4V -arvonne ennen lääkityksen alkamista. Olen ollut viime vuoden kesällä ekan kerran kokeissa ja tuolloin arvo oli 9. Seuraavan kerran jo melkein 10 ja taas tammikuun alussa 11.

Seuraava labra on huhtikuussa. Ongelmani on jatkuva väsymys ja vetämättömyys, eikä jaksa mitään työpäivän jälkeen kuin löhöillä sohvalla... Lääkäri mainitsi naisten vaihdevuosien vaikuttavan ko. arvon alenemiseen; enkä ole saanut lääkitystä, kun arvo näyttää olevan hitaassa nousussa.

Voiko olla niin, että pitää vaan odottaa, että arvo nousee? Onko jollakulla samanlaista tilannetta?

Väsynyt Viisikymppinen

 

TSH pitää olla alle 2,5

 

Vaihda lääkäriä

  • ylös 70
  • alas 76

Voi jestas sentään! Minulla oli T4 vähän päälle 5, kun sain Thyroxin- lääkityksen. Missään nimessä T4 ei saisi olla yli 3,5.

Minulla oli jo pahat oireet ennen kuin t4 nousi tuohon vähän päälle viiteen.

Järkyttävää, ettei jotkut lääkärit näytä ymmärtävän näistä kilpirauhas-asioista yhtikäs mitään!

Pitkään jatkunut vajaatoiminta nostaa kolesterolia ja aiheuttaa mm. verisuonten kalkkeutumista ja tietenkin kaikki vajaatoiminnan lukemattomat oireet vaikuttavat todella negatiivisesti jokapäiväiseen elämän laatuun.

  • ylös 75
  • alas 94
Vierailija

Voi jestas sentään! Minulla oli T4 vähän päälle 5, kun sain Thyroxin- lääkityksen. Missään nimessä T4 ei saisi olla yli 3,5.

Minulla oli jo pahat oireet ennen kuin t4 nousi tuohon vähän päälle viiteen.

Järkyttävää, ettei jotkut lääkärit näytä ymmärtävän näistä kilpirauhas-asioista yhtikäs mitään!

Pitkään jatkunut vajaatoiminta nostaa kolesterolia ja aiheuttaa mm. verisuonten kalkkeutumista ja tietenkin kaikki vajaatoiminnan lukemattomat oireet vaikuttavat todella negatiivisesti jokapäiväiseen elämän laatuun.

Ps. Sorry! Tarkoitin, että TSH ei saisi olla yli 3,5.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH nousee ja T4 laskee.

Minulla siis TSH oli yli 5, kun sain lääkityksen vuosi sitten. 

T4 minulla oli 13, silloin kun lääkitys aloitettiin.

Ei siis ollut vielä kovin matala, mutta oireet oli silti pahat monta vuotta ennen lääkitystä. Esim. vatsa ei toiminut, väsymys, palelu jne.

Thyroxin on auttanut huomattavasti, tosin annosta vielä säädetään.

  • ylös 75
  • alas 59

Kiitos vastauksesta, olisiko vielä muilta tietoja TSH ja TV4 -arvoistanne?

Eli minulla viime kerralla oli TSH 3,11 ja TV4 11. Viikonloppunakin nukuin täysin 'tiedottomana' kaksi tuntia keskellä päivää. Jos katson vielä yhdet kokeet ja niistä tehdyt päätelmät nykyiseltä lääkäriltäni, ja sitten menen toisen luo.

  • ylös 67
  • alas 64

Kilpirauhasen vasta-ainearvot paljastaa kroonisen tulehduksen. Mullakin oli TSH ja T4V ihan viitearvojen sisällä, mutta vasta-aineet yli 200 kun raja oli muistaakseni 25. Mulla tutkittiin tuo ihan ensimmäisenä, kun oli ollut pientä lämpöä viikkokausia ja  olin aivan kuolemanväsynyt.

  • ylös 66
  • alas 67

Kiitos tiedosta, katsoinkin heti labratuloksiani, eikä niissä ilmennyt mitään vasta-aineista tietoja.

Kirjoitin heti lääkärille, josko voidaan lähetteeseen lisätä vasta-ainetutkimukset.

Hyvää kevään alkua Sinulle!

  • ylös 68
  • alas 61

Ohessa on viitearvot aikuisille:

TSH viitearvot 0.3-4.2 (yli 20v)

T4V viitearvot 12-22 (yli 20v) 

  • ylös 65
  • alas 74

minulle kasvoi suunnattoman suuri perse tyroksiinilääkityksen

aloittamisn jälkee. onko muilla vastaavia kokemuksia?

  • ylös 81
  • alas 92

Öhm sekoitatkohan nyt tsh:n ja t4v:n?

TSH eli thyroid stimulating hormone (kilpirauhasta stimuloiva/aktivoiva hormoni) on aivolisäkkeen tuottama hormoni, jonka tehtävä on piiskata kilpirauhasta tuottamaan lisää sen omaa hormonia, tyroksiinia. Kilpirauhasperäisessä hypotyreoosissa eli kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH-arvot nousevat hyvinkin korkeiksi kun elimistö ei syystä tai toisesta pysty ylläpitämään tyoksiinituotantoaan sopivana. T4V-arvo taas kertoo tästä tyroksiinin eli kilpirauhashormonin määrästä ja jos se on alle 2,5 ovat asiat aika huonosti...

Riippuen laboratorion viitearvoista TSH:n tulisi olla noin alle 4, alle 2,5 olisi optimaalinen ja T4V:n noin 9-21, alempi kertoo vajaa- ja ylempi liikatoiminnasta. Moni kokee voivansa parhaiten suhteellisen korkeilla T4V-arvoilla mutta on syytä muistaa, että liikatoiminta on mm sydämelle kova rasitus ja huomattavasti elimistölle vaarallisempi tila kuin vajaatoiminta. Toki erityisesti nuorilla naisilla kuukautiset eivät välttämättä tule normaalisti, jos T4V on viiterajojen sisällä alimmassa neljänneksessä. 

  • ylös 68
  • alas 68

Puoli vuotta on syöty thyroxinia,nyt annostus on neljänä päivänä 3 ja kolm. päiv. 4 tabl.Väsymys tulee aaltoina.Mahtaako tästä toipua paremmaksi ikinä.Väsymyksen lisäksi oli painonnousu-se putosi 6 kg lääkityksen alettua.Koko asia paljastui puolivahingossa,kun uusi työterv.lääk.oli laittanut kaikki lab.testit,vaikka tiesin menneeni vain kolesteroliverinäytettä antamaan niin kuin jo vuosia.Onneksi pääsin varhennetulle vahuuseläkkeelle kunnalliselta puolelta 3 vuotta ennen henkilökohtaista eläkeikää.Väsymys motivoi ottamaan KEVAnsivuilta selvää ja hakemaan sähköisesti eläkettä-papereita en olisi jaksanut täyttää.

 

  • ylös 68
  • alas 60

Hei, mikä TV4 arvosi oli puoli vuotta sitten, kun aloitit lääkkeen syömisen? Onko väsymys edelleen jokapäiväistä, vai mitä tarkoitat 'aaltoina'? Eli onko väsymys kuitenkin vähentynyt, ja jaksat tehdä enemmän asioita?

Itse aloitin 4 päivää sitten thyroxinin, otan 2 x 0,25 mg tablettia. Odotan kovasti, että jaksaisin tehdä jotain muuta kuin löhöillä soffalla.

Voimia sinulle.

  • ylös 154
  • alas 203

Nyt on kyllä mennyt puurot ja vellit sekaisin. TSH pitää olla se pienempi luku, lääkitykselläkin alle 2,5 mieluummin vaikka lähempänä mittaamatonta. Tosin oireet ja olo vaikuttaa, ja liikatoiminnan puolelle ei saa mennä. Laboratorioiden viitearvot vaihtelevat, mutta ovat usein 0,3-4,2.

T4V on taas vajaatoiminnassa se, joka laskee ja sen pitäisi hoidettuna olla viitearvojen yläkolmanneksessa eli yleisimmin laboratorioiden viitearvot ovat 9-22 ja hyvä arvo voi olla 18-19.

Vajaatoiminnassa TSH nousee ja T4V laskee.

Vajaatoiminnassa on myös muotoja jossa molemmat laskevat tai potilaalle ei sovi keinotekoinen Thyroxin -lääke ja tarvitaan eläinperäistä tai yhdistelmähoitoja. Monella potilaalla on oireita myös lähellä viitearvoja olevilla laboratorioarvoilla. Lääkärit ovat usein tietämättömiä ja hoitavat niitä arvoja eikä potilasta. Meitä kilpparipotilaita (vajis) on jo melkein 300000, joille tilastoidaan lääkitys. Ja mikä mahtaa olla niiden ihmisten määrä, jotka kärsivät oireista, mutta eivät jaksa tai saa hoitoa!

  • ylös 246
  • alas 145
Vierailija

Minulla oli noin TSH 150 ja T4V jotain 4. En muista tarkalleen enkä viitsi etsiä. Nyt on jo paljon parempi ( 6 kk lääkitystä) TSH noin 2 ja T4V 15. Kontrolli taas 3 viikon päästä.

  • ylös 77
  • alas 62

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat