Näin rauhoitat oikuttelevan ihon

Miksi normaali iho alkaa yhtäkkiä aikuisena rasvoittua ja finnejä putkahtelee pitkin naamaa? Onko ongelma pysyvä vai pääseekö siitä hoitamalla eroon?Lue koko juttu

Näin rauhoitat oikuttelevan ihon

Kommentit (5)

"Yleinen harhaluulo on, että edellisenä iltana syöty juusto tai suklaa näkyy aamulla näppynä naamassa. "

No näkyyhän se!

  • ylös 16
  • alas 11

Mietin, miksi puhutaan niin vähän pintakuivasta epäpuhtaasta ihosta, joka johtuu keratiinin (eli sarveisaineen) ylituotannosta ja josta terveyskirjaston mukan kärsii eriasteisesti 40-80 %:iin nuorista aikuisista ja wikipedian mukaan jopa 40-50 % kaikista aikuisikäisistä. Se saattaa alkaa jo lapsilla ja jatkua kypsään ikään. Yleisyyden takia ongelman tuntemattomuus ihmetyttää. Saattaa aiheutta myös karvojen kasvua ihon sisään. Hoito on itsehoitoa.

Ongelmaa nimittäin hoidetaan eri tavalla kuin perinteistä aknea. Ihoa pehmentää parhaiten karbamidi (eli keinourea), joka myös kosteuttaa ihoa (löytyy erityisesti kosteusvoiteista). Hyötyä saattaa olla myös maitohaposta (pesuaineissa) ja edellä parjatusta kuorinnasta ja kostean vartaloihon harjauksesta. Sen sijan akne-puhdistusaineet ja lääkkeet ovat yleensä liian vahvoja ja kuivattavat (ja myös tukkivat) ihoa entisestään. Hikoilusta (sisältää luontaista ureaa) ja kesäisestä auringonpaisteesta (UV-säteily) lienee myös apua. Ongelmasta kärsivien iho paraneekin usein kesällä. Moni kärsii rinnalla atooppisesta ihosta.

(keratosis pilaris)

  • ylös 24
  • alas 25
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suklaan vaikuttamuus akneen perustuu 1969 tehtyyn suklaanvalmistajan sponsoroimaan tutkimukseen, jonka tutkittujen henkilöiden määrä oli vähäinen ja jossa oli monia muitakin ongelmia. Kunnollista tutkimusta aiheesta ei ole koskaan tehty, joten on aika paksua väittää, ettei suklaa vaikuta akneen, kun sitä ei koskaan ole kunnolla tutkittu.

  • ylös 13
  • alas 12
Björnwirkola

Ruokavalion (lähinnä rasvat) vaikutuksesta finneihin unohdetaan aina se, että osalla ihmisistä voi olla eri syistä rasva-aineenvaihduntahäiriö. Silloin liikaa tai liian usein nautittu rasvainen ruoka tai elintarvike saattaa altistaa finneille

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat