Miehisyys koetuksella, auttaako hormonihoito?

Kun mukava mies muuttuu äkäiseksi ukoksi, taidetaan olla vaihdevuosissa. Mieshormonien tuotanto hiipuu iän myötä – ja se näkyy ja tuntuu.Lue koko juttu

Miehisyys koetuksella, auttaako hormonihoito?

Kommentit (3)

Pyytäkää lääkäriä tarkistamaan perinteinen kilpirauhastesti T3 ja T4 arvot kilpirauhasen vajaatoimintaa varten! Kyseessä on ns. päähormoni joka vaikuttaa testoon. Vaikka vajaatoiminta olisi testattu, nykytesti ei ole tarkka.

Lisäksi kannattaa lisätä sinkin ja D-vitamiinin ottamista.

Itse kärsin ns. "piilevästä" vajaatoiminnasta n. 10 vuotta ja tämä vei testot mukanaan. T3 testillä olisi heti huomattu vajaatoiminta! 

  • ylös 16
  • alas 20

Testosteroni on hormoni joka ylläpitää terveyttä ja antaa motivaatiota. Testosteroni myös kohentaa muistia ja oppimiskykyä. Se on myös tekijä lihasmassan ylläpidossa ja hiusten kasvussa. Se vaikuttaa luiden tiheyteen ja punasolutuotantoon. Raskaita painoja nostamalla saa konttorirotan testosteronitasot nostettua normaalitasolle. Jos elimistö ei muodosta testosteronia niin se toinen vaihtoehto on että muodostuu stressihormoni kortisolia ja ylimääräistä estrogeenia. Varsinkaan miehille (ja myös naisille) tämä toinen reitti ei ole hyväksi. Tuloksena on lihasheikkous, nivelrikot, lihavuus, laihuus yms. sairauksia joita sitten lääkitään erivärisillä pillereillä ja sairaslomilla.

http://www.terve.fi/testosteroni

 

 

Ylipaino voi haitata nuorten miesten seksuaalista kehitystä ja vaikuttaa heidän lisääntymiskykyynsä. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa ylipainoisten nuorten testosteronitasot olivat puolet alhaisemmat kuin normaalipainoisilla nuorilla.

 

Jos testosteronitasot säilyvät näin alhaisina läpi koko teini-iän, tutkijoiden mukaan on olemassa todellinen vaara, että heistä kehittyy impotentteja ja lisääntymiskyvyttömiä aikuisia.

 

Löydön teki sama Buffalon yliopiston ryhmä, joka havaitsi, että aikuisilla ylipainoisilla ja tyypin 2 diabeetikoilla testosteronitasot ovat huomattavasti alentuneet.

 

Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa lihavuuden ja testosteronin yhteyttä on tutkittu 14–20-vuotiailla pojilla. Tulokset osoittivat, että ylipainoisilla pojilla oli noin 50 prosenttia vähemmän testosteronia kuin normaalipainoisilla pojilla. Koska testosteroni ohjaa poikien sukupuolista kypsymistä, näin alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa haitallisesti seksuaalisten toimintojen kehittymiseen, tutkijat sanovat.

 

Liika sisäelinrasva nostaa estrogeenitasoja ja alentaa testosteronitasoja.

 

Painon pudottamisen paremman ravinnon ja liikunnan avulla uskotaan palauttavan testosteronitasot normaaliksi.

http://www.hs.fi/elama/Tutkimus+Ylipainoisilla+pojilla+h%C3%A4lytt%C3%A4v%C3%A4n+alhaiset+testosteronitasot/a1305608818080

 

Tuoreen itävaltaistutkimuksen mukaan veren D-vitamiinipitoisuus kulkee käsi kädessä testosteronipitoisuuden kanssa. 

http://manninen-nutraceuticals.blogspot.fi/2010/01/d-vitamiini-ja-testosteroni.html

 

Riittävä D-vitamiinin saanti lisää miesten testosteronia

http://terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/d-vitamiini-lisaa-miesten-testosteronia

 

Testosteronipitoisuudet alenevat usein miehillä ikääntymiseen liittyen, ja se voi esimerkiksi vähentää jaksamista ja lisätä väsymystä. Korkeammista testosteronipitoisuuksista on apua esimerkiksi lihasmassan ja luuntiheyden säilyttämisessä. Uuden kontrolloidun itävaltalaistutkimuksen mukaan riittävä D-vitamiinilisä kohottaa testosteronipitoisuuksia miehillä.

 

Tutkimusryhmään kuuluneet käyttivät 83 mikrogramman suuruista päivittäistä D-vitamiinilisää vuoden ajan. Kontrolliryhmään kuuluneet saivat lumevalmistetta. D-vitamiinilisä kohotti kokonaistestosteronin, bioaktiivisen testosteronin ja vapaan testosteronin määrää. Kontrolliryhmässä ei muutoksia havaittu.

http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/12/d-vitamiinilisa-kohottaa-testosteronia.html

 

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

 

S-Testo

 

 

Uudet tutkimustulokset osoittavat, että testosteronihoitoa saavat miehet kuolevat muita todennäköisemmin sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

 

Testosteronia annetaan usein miehille, joiden testosteronitasot ovat niin alhaiset, että se aiheuttaa esimerkiksi erektiohäiriötä ja väsymystä. Testosteronihoitojen on kuitenkin havaittu kasvattavan riskiä kuolla sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

 

Tutkimukseen osallistui 8709 testosteronivajeesta kärsivää yli 60-vuotiasta miestä. Joka seitsemäs miehistä osallistui testosteronihoitoon ja sai kehon luontaista testosteronia pistoksina tai geelinä. Kaikkien miesten verisuonten kunto oli kartoitettu ennen tutkimuksen aloittamista.

 

Havaittiin, että 20 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia, kuolivat tutkimusjakson aikana. Vastaavan jakson aikana kuoli jopa 26 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia. Juuri verisuonten tukoksiin testosteronin käyttäjät kuolivat 29 prosenttia todennäköisemmin kuin testosteronia käyttämättömät.

 

Erot eivät selittyneet verenpaineen tai sydänlääkityksen vaikutuksella. Testosteronin käytön aloittaneet olivat ennen käyttöä paremmassa kunnossa kuin ne, jotka eivät aloittaneet käyttöä.

 

Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista miehistä oli jo ennen tutkimuksen aloittamista ollut sepelvaltimotaudin oireita, korkea verenpaine, diabetes tai muita terveysongelmia. Ei siis ole varmaa, päteekö tutkimustulos nuorempiin ja terveempiin testosteronihoitoa saaviin miehiin.

 

Testosteronin pitkän aikavälin riskit tunnetaan yleisesti huonosti. Jotkut tutkimustuloksen viittaavat siihen, että testosteronihoito voisi myös pahentaa uniapneaa tai kasvattaa kivessyöpäriskiä.

Lähde: Reuters

 

 

Testosteronihoidon turvallisuus

 

Testosteronihoito näyttää suurentavan kuoleman, sydäninfarktin tai aivohalvauksen riskiä lähes 30 %. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa seurattiin 8 709 miestä, joiden testosteronipitoisuus oli alle 10 nmol/l. Heistä 1 223 aloitti sittemmin testosteronihoidon joko geeli-, laastari- tai injektiomuodossa. Kolmen vuoden seurannassa valtimotautitapahtumia esiintyi hormonihoitoa saaneilla merkitsevästi enemmän, vaikka he olivat hieman nuorempia (keski-ikä 61 vuotta) ja terveempiä kuin testosteronihoitoa käyttämättömät miehet (keski-ikä 64 vuotta).

 

Vaikkakin tutkimusasetelma oli havainnoiva, on nyt ensi kertaa saatu näyttöä testosteronihoidon pitkäaikaiskäyttöön liittyvästä valtimotautiriskistä. 

 

Satunnaistettua ja kontrolloitua kliinistä tutkimusta kaivataan tulosten varmistamiseksi. (Vigen R ym. JAMA 2013;310:1829)

 

Duodecim 2014;130:203

 

 

 

Yhdysvaltojen FDA:n neuvonantajapaneeli puntaroi miehillä käytetyn testosteronihoidon hyötyjä ja haittoja viimeisten tutkimusten valossa. Niissä on tullut esille sydänhaittojen vaara.

 

Ikään liittyvän ”idiopaattisen” hypogonadismin oireiden hoito on lisääntynyt nopeasti 40–?60-vuotiailla miehillä. Asiantuntijat pitivät tätä epätoivottuna ajatellen sydänsairauksien riskejä, etenkin kun käyttäjät ovat lisääntyneet suoran, kuluttajiin kohdistuvan mainonnan vuoksi.

 

Testosteronit tulisi rajata vain aivolisäkkeen tai kivesten sairauksissa asianmukaisesti todetun hypogonadismin hoitoon, kun se on tutkimuksin vahvistettu. Lisäksi esitettiin laajojen tutkimusten käynnistämistä sydänsairauksien riskien selvittämiseksi.

 

Lähde;

www.medpagestoday.com (18.9.2014)

 

 

Euroopan lääkeviraston komitea ei ole löytänyt selvää näyttöä, että testosteronikorvaushoito aiheuttaisi sydänhaittoja miehille, joilta on todettu testosteronin puute.

 

Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean mukaan testosteronikorvaushoidon hyödyt ovat suuremmat kuin hoidon aiheuttamat riskit. Korvaushoitoa tulee kuitenkin käyttää vain, kun testosteronin puute aiheuttaa oireita ja testosteronivaje on varmistettu laboratoriotutkimuksin.

 

Testosteronilääkkeiden valmistetietoihin lisätään varoitukset käytöstä vaikean sydän-, maksa- tai munuaissairauden aikana.

 

Testosteronikorvaushoidon aiheuttamista sydänhaitoista on viimeksi kuluneen vuoden aikana julkaistu epidemiologisia tutkimuksia, joiden mukaan testosteroni lisäisi korvaushoitoa saavien miesten sydänriskejä. Riskinarviointikomitean mukaan tutkimusten toteutuksessa on kuitenkin heikkouksia.

 

Korvaushoitojen turvallisuudesta on yhä meneillään useita tutkimuksia.

 

Testosteronivalmisteita on Suomessa myynnissä useilla eri kauppanimillä.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/testosteronihoidon-hyodyt-ylittavat-riskit/#.VEUP3_nkdcQ

 

  • ylös 15
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kulkureitten kuningas

Tehkää sitä ja tehkää tätä. Blaablaablaa.

Olen kokeillut tuon korvaushoidon ja kyllähän se auttoi fyysisellä puolella, mutta jotain puuttui silti. Menin peilin eteen ja löysin sieltä sen ongelman, se olin minä ja minun kuvitelmani ikuisesta nuouudesta ja loppumattomasta kyvykkyydestä. No eihän se tietysti ihan noin yksinkertaisesti käynyt, mutta lopetin kuitenkin sen korvaushoidon.

Jatkan kävelylenkkejä ja vaelluksia edelleen ja harrastan aika monipuolisesti muutenkin, mm. taidetta.

Joskus, ehkä kerran kuukaudessa - enää - patja pölisee, mutta entäs sitten. Sen väheneminen kuuluu elämään ja sillä siisti. Jonakin päivänä se loppuu kokonaan, mutta elämä jatkuu.

"Luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä..."; sanoo Max Ehrman Desideratassaan.

Kun vanhenen niin vanhenen ja sillä siisti. Suurin ongelma tuntuu useimmilla olevan korvien välissä ja siihen haetaan ihan vääränlaisia lääkkeitä. Lisätään testosteronia kun oikeasti pitäisi hoitaa päätä.

Hyvää loppuelämää - nauttikaa siitä mitä vielä on. Se on paljon enemmän kuin arvaattekaan.

  • ylös 10
  • alas 9

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat