Kommentit (7)

Vierailija

"Se estää ohutsuolessa kolesterolin imeytymistä verenkiertoon ja maksaan."

 

Maksa muodostaa kolesterolia hiilihydraateista elimistön tarpeisiin.

 

Vuoden 2010 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääke Lipitor.

Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

"Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa, muuten olisi ollut työpaikka vaarassa. Saahan statiineilla laborotatorioarvoja jonkunverran "korjattua". Ja käyttäjälle ehkä tulee sitä kautta turvallinen olo. Muita hyötyjä en havainnut. Tämä ralli olisi todella lopetettava!! Ei voi olla että joka kymmenes tavitsee statiinin. Auttaisiko jos jokainen statiinin käyttäjä ottaisi asian vakavasti puheeksi seuraavalla kontrollikäynnillään lääkärin kanssa? Tai ne, joilla ei vielä ole statiinia, vaatisivat perusteluita että miksi ei ole? Tällaista hiostamista meitä lääkäreitä kohtaan mielestäni myös tarvitaan."

Entinen terveyskeskuslääkäri Itä-Suomesta

Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana.

Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

Ikääntyessään verisuonet tukkeutuvat kalkista. Ja tämä kalkkeutuminen alkaa jo varhaisnuoruudessa, jos on väärät elintavat. Kalkkeutuminen nostaa myös verenpainetta.

Tähän ei auta supermargariinit eikä statiinit, koska ne eivät ehkäise tai vähennä verisuonten kalkkeutumista. Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan II-tyypin diabetekselle. FDA varoitti vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta. Lipitor atorvastatiinin pakkausselosteesta löytyy haittavakutuksista kohta ”muistin heikentyminen”

Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan – Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi.   Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

Kalkkeutumisen ehkäisy on paras tapa pitää verisuonet kunnossa.

Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa.  Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessa tulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä aivohalvausriskin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan!
http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

Pohjois-Karjala -projektissa noudatettu rasvavalistus ei ole koskaan perustunut pätevään tutkimustietoon, vaan virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin sekä poliittisiin päätöksiin. Mitä muuta Pekka Puskan pulju on saanut aikaan, kuin -50 luvulta terveen kansan sairaaksi. Ja kaksituhatpäisen puolityöttömän lääkärikunnan nostettua 20 000 täysin työllistettyyn lääkäriin ja 700 lääkärin vajeeseen. Eikä sekään riitä !!!! Eikä kukaan reagoi, eikä tee asialle mitään?

Vierailija

Olen syntynyt 57 ja väite, ettei muuta ole saatu aikaan, kuin "terve kansa sairaaksi" on melkoista vääristelyä. Muistan hyvin, kun 70- ja 80- luvuilla ns terveet miehet kaatuivat seisovilta jaloiltaan. Sydänkohtaukset ja aivohalvaukset olivat tavallisia hyvinkin nuorilla. Jopa alle kolmekymppisten äkkikuolemat olivat tavallisia, eivätkä teollisuusduunarit yleensä eläneet juuri yli kuusikymppisiksi.

Ns. johtajantauti kaatoi myös maalla raittiissa ilmassa työskenteleviä hoikkia nuoria voin ja läskin mättäjiä, mm kaksi serkkupoikaani juuri kolmekymmentä täytettyään. Vaimon voista tykkäävä velipoika sai aivohalvauksen parikymppisenä ja saa kulkea loppuelämänsä roikkuvan naaman ja surkastuneen käden kanssa. Jäi onneksi henkiin. En ole kysynyt paljonko voita menee nykyään.

Varmasti on aihetta kritiikkiin, mutta vääristely ja selvä paskan puhuminen ei ole kenenkään etu. Ei pitäisi heittää lasta pesuveden mukana.

Ilman työpaikkalääkärin tiukuutta olisin itsekin jo haudassa. Niin huonossa kunnossa olin kymmenisen vuotta sitten. Nyt saatan jopa ehtiä eläkkeelle.

Vierailija

70-luku ja rasvasota Pekka Puskan malliin.

 

Itse synnyin 1968, joten olen elänyt tämän ajan.

 

70-luvulla suurin osa kansasta oli köyhää työläiskansaa, jota ollaan edelleen. Millään voilla tai kermalla ei todellakaan läträtty, hyvä kun jotain sai suuhunsa. Voita laitettiin leivän päälle ihan normaali määrä, jos sitäkään. Joissakin perheissä oli niin köyhää, että voitakin piti säännöstellä. Voita myös jossain vaihessa haettiin Ruotsista, kun se oli liian kallista suomessa.

 

Vanhoista luokkakuvista vuodelta 60-80 voitte ihan kaikki katsoa, kuinka laihoja oltiin. Osa jopa ihan nälkiintyneen näköisiä, joten taisi se muutama gramma voita pitää hengissä meidät lapset siihen aikaan. Mitä olisikaan tapahtunut, jos voin tilalla olisikin ollut vain margariinia, joka oli siihen aikaan täynnä transrasvaa?

 

En halua edes kuvitella. 

 

Ruoka oli muutenkin kovin yksinkertaista, perunaa ja jotain soosia sekä juuresraasteita. Liha oli jotain halpaa purukumilihaa sekä silakkaa oli usein. Itse muistan sen jatkuvan nälän näiltä ajoilta, kun mitään kunnon ruokaa ei ainakaan meillä ollut ja naapurissakin jääkaappi ammotti tyhjyyttään, puhumattakaan, että mitään silti olisi saanut. Ei saanut kylässä ruokaa silloin. Pitkälti leivällä ja maidolla elettiin. Voinapit koulussa oli 10 grammaa ja sillä siveltiin 2 näkkileipää päivittäin ruuan lisäksi, kun ruoka oli mitä oli, joten ei sillä nälkä lähtenyt.

 

Ainakin minulla oli jatkuvasti anemia. Muistan vieläkin niiden pienien punaisten rautapillerien pahan maun suussani. Lisäksi kynteni olivat todella hauraat, veltot sekä liuskoittuvat. Nykyään omaan vahvat kynnet. Myös ryhtini on mitä on sekä jalat täysin eri paria. Eli todellakin monenlaista ravintoainepuutosta oli ihan kaupunkilaislapsilla ainakin ja paljon.

 

Mutta maalla, jossa kasvatettii itse kaikki pöydän antimet ja elettiin hyvällä tuurilla ihan vesistön vieressä syötiin huomattavasti monipuolisemmin sekä syötiin runsaasti terveellistä kalaa.

 

Kerma?

 

Kermaa ei ainakaan meidän jääkapissa ollut koskaan. Suurina juhlapäivinä sitä tosin oli kahvin sekaan laitettavaksi sekä täytekakun päällä vaahtona. Eli ei todellakaan kermallakaan juhlittu kuin harvoin.

 

Siihen aikaan synttäreitä pidettiin lapsiperheissä ihan oman perheen ja parin sukulaisen voimin. Oli kermatäytekakkua, itse leivottua pullaa ja joskus jotain keksejä. Juhlia ei rahapulan vuoksi todellakaan lapsen kavereille järjestetty. Eli kermaa sai harvoin. Myöskään mitään herkkuja meillä ei leivottu kovinkaan usein esim. pullaa tai lättyjä.

 

Tosin äitini on ollut koko ikänsä (20v ja siitä ylöspäin) ylipainoinen, joten hän kyllä jostain sitä ruokaa sai ????

 

Maitona oli kevytmaitoa tai kulutusmaitoa. Juusto sentään oli aitoa rasvaista, mutta sitäkään ei edes ollut kaikissa kodeissa rahapulan vuoksi.

 

Joten mistä edes kumpuaa tämä eläinrasvalla läträily ja sillä mukamas saadut mahdolliset sydän- ja verisuonitaudit?

 

Tosin uskon, että suurissa varakkaissa maataloissa, joissa oli omia eläimiä ja se lypsävä lehmä, käytettiin eläinrasvaa enemmän.

 

Käsitys kovien rasvojen haitallisuudesta sai alkunsa n. 60 vuotta sitten Amerikkalaisen Ancel Keysin kolesterolitutkimuksesta. Siihen oli poimittu mukaan ne seitsemän maata, joiden sydäntauti- ja kolesterolitilastot sopivat oletukseen korkean kolesterolin ja sydäntautien yhteydestä. Tarjolla olisi kuitenkin ollut monia maita, joiden tilastot eivät näytä yhteyttä rasvojen ja sairauksien välillä.

 

Suomessa taas Pohjois-Karjala-projektia on pidetty kiistattomana todisteena tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta. Projekti oli 1970-90-luvuilla toteutettu terveysvalistuskampanja, jossa suositeltiin vaihtamaan kovat rasvat pehmeisiin kasviöljyihin ja margariiniin. Kampanjan aikana sydänkuolleisuus laski Pohjois-Karjalassa, mutta samaan aikaan sydänsairaudet vähenivät muuallakin. Muutos parempaan sydäntaudeissa alkoi kaikissa länsimaissa Amerikkaa myöten. Tämä positiivinen muutos johtui yleisestä elintason noususta kaikkialla. Väestö alkoi muuttaa nopeassa tahdissa maaseudulta kaupunkeihin. Perinteisten lanttujen, perunoiden ja porkkanoiden lisäksi ulkomailta alkoi tulla tuontihedelmiä ja vihanneksia; ravinto monipuolistui. Työ muuttui fyysisesti kevyemmäksi, sotien jälkeinen stressi ja aliravitsemus väheni. Tupakointi vähentyi. Näiden faktojen valossa eläinrasvoilla pelottelulle ei ole perusteita. Valitettavan monet lääkärit vain eivät ole seuranneet uusimpia tutkimuksia, vaan ovat jumiutuneet vanhoihin suosituksiin. 

 

55 vuotta sitten talvella Pohjois-Karjalan Ilomantsin metsurien kolesteroliarvo oli 50% suurempi kuin kesällä. Sitä vastoin tyydyttyneen rasvan saanti oli sama talvella ja kesällä. Jatkotutkimuksissa todettiin, että talvella suurentunut kolesterolipitoisuus liittyi elimistön krooniseen tulehdustilaan. 

 

Metsureiden työ oli erittäin raskasta. Kovassa pakkasessa tehtiin töitä vähissä vaatteissa käsisahoilla ja ensimmäiset moottorisahatkin painoivat 24kg, kun tänäpäivänä ne painavat alle 4kg. Raskas työ kovassa pakkasessa on sydämmen katala kaveri.

 

Pohjois-Karjalan metsurien suuri sydäntautikuolleisuus johtui elimistön kroonisesta tulehdustilasta. Metsurit ja muut Pohjois-Karjalan miehet eivät menehtyneet liialliseen tyydyttyneen eläinrasvan saantiin, eikä myöskään korkeaan kolesteroliin.

 

Metsurien tulehdustilaa selittivät mm. D-vitamiinin puute, runsas tupakointi ja vähäinen anti-inflammatoristen antioksidanttien saanti mm. vihanneksista ja marjoista sekä ravinnon tulehdustekijät. Esimerkiksi tupakointi aktivoi tulehdussolut erittämään tulehduksen välittäjäaineita ja LDL:n hapettajia, happiradikaaleja.

 

Metsurien ruoka ja juoma sisälsi runsaasti tulehdussoluja ja verihiutaleita aktivoivia, sytotoksisia ja kemotaktisia rasvoja ja proteiineja. Eniten tulehdustekijöitä löytyi kuparipannussa keitetystä pannukahvista. Elimistön tulehdustilan sammuttaminen pienentää LDL-kolesterolia ja suurentaa HDL-kolesterolia. Samalla myös LDL:n hapettuminen ja ilmiö nimeltään sokeroituminen (glykaatio) vähentyy. 

Pannukahvi sisälsi runsaasti tulehdussoluja aktiovoivia yhdisteitä, joista tärkeimpiä olivat erilaiset glykotoksiinit eli AGE-tuotteet ja aldehydit, kuten esimerkiksi metyyliglyoksaali, akryyliamidi, malondialdehydi ja 4-hydroksinonenaali.

 

Lisäksi lehmien kesämaito ja kesävoi olivat vielä 1970-luvulla huomattavasti terveellisempää kuin talvimaito ja talvivoi. Tuoretta ruohoa syövien lehmien kesämaito sisälsi enemmän omega-3 -rasvahappoja ja tulehdusta estäviä antioksidantteja, kun sitä vastoin talvimaito sisälsi enemmän haitallista hapettunutta rasvaa, johtuen homehtuneesta ja huonolaatuisesta rehusta, joka sairastutti lehmät tulehdustauteihin (utaretulehdus ja tulehduksellinen rasvamaksa sekä lihasten rappeutuminen) ja sitä kautta huononsi maidon laatua.

 

Viljan ja heinän kuivaus- ja säilöntämenetelmät ovat parantuneet merkittävästi viimeisten 40 vuoden aikana. 

Tänä päivänä laitumella tuoretta ruohoa ja apilaa syövien luomulehmien maito on terveellisempää, kuin talvella runsaasti väkirehua syövien lehmien maito.

 

 

 

Muut ammatit?

 

Asbesti!

 

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaista silikaattimineraalia, jota on käytetty rakennusmateriaalina, koska sillä on hyvät palonkesto-ominaisuudet, se on hyvä lämmön- ja sähköneriste ja se parantaa tilojen akustisia ominaisuuksia. Asbestia on käytetty rakentamisessa mm. putkieristeissä, ruiskutettuna eristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointi­kanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, etenkin palo-ovissa, proppausmassoissa, sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.

 

Suomessa asbestia on käytetty rakentamisessa 1920–1990-luvuilla.

 

Asbesti on terveydelle erittäin vaarallista ja se aiheuttaakin Suomessa eniten työperäisiä kuolemia.

 

 

Lyijy!

 

Eräitä lyijy-yhdisteitä, lyijyvalkoista, on aikaisemmin käytetty myös väripigmenttinä valkoisissa maaleissa. 1960-luvulle saakka käytännössä kaikki valkoiset maalit sisälsivät lyijyä. Tietoisuus lyijyn terveyshaitoista vähensi lyijyn käyttöä maaleissa 1970-luvulla, eikä lyijyä nykyisin enää maaleissa käytetä. Sen on korvannut etenkin titaanivalkoinen eli titaanidioksidi.

 

Lyijyä on käytetty myös veneiden pohjamaaleissa. Myrkyllisyytensä ansiosta lyijy estää tehokkaasti eliöiden kasvun veneen pohjassa. Lyijyä sisältävien pohjamaalien käyttö on lopetettu ympäristöhaittojen takia.

 

Aina 1980-luvulle saakka lähes viidesosa maailmalla käytetystä lyijystä käytettiin bensiinin lisäaineena. Ympäristömääräysten takia on kehitetty korvaavia, vähemmän saastuttavia lisäaineita bensiiniin.

 

Lyijy vaikuttaa lähes kaikkiin kehon kudoksiin. Myrkytyksen ensimmäisinä oireina esiintyy usein päänsärkyä ja vatsakipuja.[4] Pitkäaikaisemman altistumisen haittavaikutuksia ovat:

 

Oppimisvaikeudet ja älyllisen kehittymisen häiriintyminen (erityisesti lapsilla)

Käytöshäiriöt, kehitysvammat

Muut hermostovauriot

Munuaisvauriot

Vaurioittaa ruoansulatuselimistöä ja maksaa

Kihti lyijyn kertyessä luihin

Nostaa verenpainetta, vaurioittaa verenkiertoelimistöä.

Sikiöillä kehityshäiriöitä, keskenmeno

Miesten hedelmällisyyden aleneminen

Tyttöjen viivästyvä puberteetti

Lyijy voi aiheuttaa syöpää

Lihasten ja nivelten kipeytyminen

Vierailija

Köyhiä on aina ollut ja on vieläkin tai on taas, mutta se ettei jossain mällätty voilla, läskillä tai ruualla yleensäkään ei merkitse väestötasolla paljoakaan.

Totta on, että ruoka oli yksipuolista. Tuoreita kasviksia ei syöty ja se "jokin soossi" oli voissa paitettua valkoista vehnäjauhoa ja jänteistä läskiä tai jauhomakkaran palasia. Sitä tyrkytetään vieläkin työpaikkaruokaloissa. Marjoja poimittiin paljon, mutta ei niitä kovin paljoa syöty. Ne keitettiin runsaan sokerin kanssa niin perusteellisesti hilloiksi, ettei niissä juuri mitään ravinteita ollut. Hilloa sai ehkä torstaisin pannarin kanssa.

Anemia oli 60-luvun koululaisilla tavallista ja johtui yksipuolisesta ruuasta. Lisäksi lapamato oli tavallinen, puutteellisen kalan käsittelyn osaamisen vuoksi. Itse painoin seitsemän vuotiaana siitä syystä 25 kg ja RaMaVit-litkua piti juoda, kunnes sain matokuurin. Pullaa ja kahvia oli aamiaiseksi aika monella. Niin myös meillä.

Jos kalaa syötiin, niin se paistettiin voissa jauhojen kanssa ja kalakeittoonkin kaadettiin täysmaitoa, kun terveellinen liemi oli ensin kaadettu viemäriin ja sekaan vielä kunnon voiklöntti. Ja sitten voita leivän päälle.

Voissa paistetun läskin syönti ei ole mikään myytti.

Suomessa sydäntautikuolleisuus liitetään melkein yksinomaan Pohjois-Karjalaan, mutta kuten aiemmin kerroin, muuallakin kuoltiin, niin herrat, kuin narrit, eikä se, että nuoria miehiä kuoli sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin selity viisikymppisten metsureiden kohtaloilla. Kun suomalaisista on kyse, niin viina tupakka ja läski selittävät suurimman osan kansansairauksistamme vielä tänä päivänäkin. Tosin läski on nyt vyötäröllä, autoilun, sohvalla makaamisen ja ylensyönnin vuoksi.

Kroonisen matala-asteisen tulehduksen yhteys sydän ja verisuonisairauksiin on lopulta tiedossa, mutta se ei selitä pois rasvahypoteesia, vaikka tiedoissa on ollut ja on edelleen aukkoja.

Ikipäivänä nyt eläkkeellä oleva sukupolvi ei olisi niin pitkäikäistä ja tervettä, ilman suomalaista kansanterveystyötä.Kaikki kehittyy ja tieto lisääntyy koko ajan.

Vierailija
Vierailija

Ikipäivänä nyt eläkkeellä oleva sukupolvi ei olisi niin pitkäikäistä ja tervettä, ilman suomalaista kansanterveystyötä.Kaikki kehittyy ja tieto lisääntyy koko ajan.

 

Lääkkeet kehittyy ja diagnostiikka.

 

Ravitsemussuositukset tuli Yhdysvalloista, ei Puskalta.

 

Ja todella harva millään rasvalla läträsi, koska sitä ei ollut.

 

Rasvaa ei ollut Pohjois-Karjalassakaan.

Totuuden torvi

Useiden tutkimusten mukaan merkittävän suuri osa autoilijoista aamuliikenteessä ajaa autoa niin pahassa väsymystilassa, että se vastaa ajokunnolta törkeää rattijuopumustilaa ja aiheuttaa huomattavaa vaaraa muille. Tämä johtuu ennen kaikkea tutkitusti siitä, että hyvin monen ihmisen luontainen vuorokausirytmi poikkeaa tuntuvasti yhteiskuntamme keinotekoisesta rytmistä. Autoilu ennen aamukymmentä tulisikin kieltää välittömästi lailla, myös työn ja koulun alkamisajankohtaa olisi syytä siirtää myöhemmäksi. Niin kauan kuin näihin tosiasioihin perustuviin järjettömyyksiin ei puututa, on äärimmäistä tekopyhyyttä pohtia esimerkiksi rattijuopumukseen liittyvän promillerajan laskemista tieliikenteessä.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat