Rautaa kroppaan, nyt

Rautaa kroppaan, nyt

Vetämättömyyteen syy voi olla rautavaraston hupeneminen. Jos rautapitoisen ruoan tankkaaminen ei auta, ota avuksi rautatabletit.Lue koko juttu

Kommentit (4)

Rauta
HB:n viitearvot :
Miehet: 134–167 g/l
Naiset: 117–155 g/l

Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), tee, kahvi, kofeiini, imeytymishäiriöt, hoitamaton keliakia, suolistosairaudet, erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset (mm. B12, folaatti, C-vitamini) ja runsaat kuukautiset.

Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Juoksevia maitotuotteita enintään 2-3 annosta (4-6dl) päivässä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää.

Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön. 

Aikuisen naisen saantisuositus on 15 milligrammaa vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 milligrammaa. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. 

Raudanpuuteanemia on lasten yleisin anemia. Länsimaissa sitä esiintyy 23 %:lla lapsista, ja suurimmassa riskissä ovat keskoslapset, taaperoikäiset (6 kk–2 v) ja murrosikäiset.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/lapsen-raudanpuuteanemia/#.VFt6W_msWSo

Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. Kasviksista rauta imeytyy huonosti.

Jos ravinnosta saa rautaa vain niukasti, elimistö ottaa tarvitsemansa raudan varastoistaan. Kun varastoihin syntyy vajausta, lihasten hapotus kovassa liikunnassa voi olla normaalia voimakkaampaa. Vasta varastojen tyhjennyttyä syntyy anemia, jonka tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellinen väsymys ja hengästyminen. Lievä puutos ja anemia määritellään verikokeessa. 

Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta EI SAA KÄYTTÄÄ varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista. Eli varmista verikokeella, että sinulla on anemia, ennen rautavalmisteen käyttöä.

Tässä 2 hyvää valmistetta, joista ei saa vatsavaivoja eli vältä apteekin valmisteita. Otetaan maidottoman ruuan kera. Myydään luontaistuotekaupoissa, nettikaupoissa ja Citymarket.
http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-ferromax-tonic-strong-&product=91

http://www.valioravinto.fi/kelasin-rauta

Tässä viljojen haitoista:
http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

Seerumin rauta kertoo tarkemmin elimistön rautatilanteen kuin hemoglobiini tai ferritiini.
http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

http://oyslab.fi/ohjekirja/2566.html

Minulla oli hemoglobiini 136 mutta rautavarastot liki tyhjät ja jouduin rautakuurille. Hemoglobiini ei siis todellakaan kerro koko totuutta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Anemian kokenut ja hoitoon pet...

Raudan puuetta on yleisesti ja se on huomattavan alidiagnosoitu ja hoidettu.
Häpeä lääkäreille, jotka eivät tiedä edes mahdollisia kaikkia puutosoireita kuten iho-, mieliala ongelmia ja univaikeuksia väsymyksen ja huonon kunnon lisäksi.
Raudassa pitää kaikki tasot olla kunnossa kuten hemoglobiini, varastorauta ja transrauta. Useimmiten lääkärit eivät ymmärrä mittauttaa näitä kaikkia tai eivät osaa sitten lukea tuloksia ja selittää potilaalle tarkasti lukujen taustoja.
Rauta-asiat kuuluvat ravitsemuslääketieteen puolelle, johon lääkärit ievät saa koulutusta, niitä ei kiinnosta perehtyä itse eivätkä tietoiset potilaat voi mitenkään luottaa lääkärien rauta-asioiden osaamiseen.
Valitettavasti ei - tietoiset ja ja matalamman koulutuksen potilaat ovat kokonaan lääkäreiden rauta - osaamattomuuden ja tunaroinnin kohteena ja kärsivät sen terveydessään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat