Näin panet kampoihin muistisairaudelle

Näin panet kampoihin muistisairaudelle

Aivot nauttivat kaikesta, mikä menee oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Muisti virkistyy, kun opettelee vaikka uuden tietokoneohjelman tai vaihtaa liikuntalajia. Muistitutkija Tiia Ngandu kertoo, mitä muistisaurauksien ehkäisystä nyt tiedetään.Lue koko juttu

Kommentit (4)

Unohtui maininta alkoholin käytöstä! Alkoholia kuluttavilla on aivan varmasti mistiongelmia enmmeän kuin liikalihavilla! Myös yötyöläiset, joiden elämän rytmi poikkeaa suuresti normaalia päivätyötä tekevien rytmistä - ja usein juuri yötyöläisillä on suuri riskis alkoholisoitua tai jäädä koukkuun rauhoittaviin sekä piristäviin lääkkeisiin.

Itse olen tehnyt yötyötä aikoinani ja aviopuolisoni tekee edelleen - hän on aivan muistinsa kanssa hukassa, samoin alkoholisti.  Olen onnellinen, kun tasjusin lopettaa yötyön ajoissa.

Työikäisten Alzheimer on pitkälti perinnöllistä. Yleisempi muistisairaus nuoremmilla on otsa-ohimolohkorappeuma, jonka syntymiseen vaikuttavat myös geenit sekä alkoholin runsas käyttö.

Se "kassilohi" on ravintoarvoiltaan ihan samaa lohta, kuin tiskistäkin ostettu. Siinä on samalla tavalla aivojen kannalta tärkeät lipidit tallella. Kalassa riskit liittyvät ympäristömyrkkyhin. Valmisruoassa isoin riski puolestaan  liittyy runsaaseen suolaan, mutta muuten nykyajan valmisruoat voivat olla ravintoarvoiltaan ihan hyviä.

Sairauksien lisääntyminen liittyy ennen kaikkea ikääntymiseen, sillä solujen uusiutumiskyky heikkenee jatkuvasti iän lisääntyessä. Ennen elettiin 40-50 -vuotiaksi, eikä silloin monet ikään littyvät sairaudet koskaan päässeet manifestoitumaan väestötasolla. 

Ravitsemuksen ja lääketieteen asiantuntijoilla on taustallaan pitkä formaali koulutus, tuntemus biokemiasta ja elimistön fysiologiasta. Nettiin ei kannata luottaa, sillä netin tiedon ei tarvitse käydä läpi tieteellistä vertaisarviointia. Ihmetyttää, miten ihmiset luottavat ravintoasioissa niin herkästi itseoppineisiin googlemaistereihin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivan oikein,edellinen kirjoittaja.Geeneihin kirjoitettu työikäisten muistisairaudet,ainakin alzheimer.Itse suvusta,jossa tätä on havaittu runsaasti.Se,pystytäänkö geeniä estämään toimimasta,elämäntavoilla,on asia jota nyt tutkitaan kiivaasti

kassilohi

Vierailija kirjoitti:

Se "kassilohi" on ravintoarvoiltaan ihan samaa lohta, kuin tiskistäkin ostettu.  

Kaupan tiskissä ei myydä muuta kuin kassilohta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat