Vierailija

SALAKAVALA SAIRAUS

Kilpirauhasen tehtävä on ”piiskata” aineenvaihdunta ja elimistön hormoonintuottajat täyteen vauhtiin. Kilpirauhasen vajaatoiminta alkaa hitaasti ja salakavalasti siten, että muutosta ei huomaa. Jatkuva väsymys luetaan usein masennuksen piikkiin, lihomiseen suositellaan lisää liikuntaa, vaikka kilpirauhaspotilaan on vaikea liikkua väsymyksen vuoksi.

Yleislääkärit osaavat jo enimmäkseen epäillä kilpirauhasongelmaa psyykkisiä sairauksia diagnosoidessaan, mutta ongelmana ovat liian väljät suosituksen mukaiset viitearvot. Suomessa TSH- viitearvojen väli on aivan liian leveä. Jo monta vuotta sitten suuri osa länsimaista siirtyi käyttämään tiukempia viitearvoja, mutta Suomi ei ole seurannut perästä.

Johtavan endokrinologin Leo Niskasen mukaan TSH-arvon pitäisi olla lähellä terveiden ihmisten arvoja eli lukua 1,0. 

Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini lääkkeellä. Aluksi suositellaan pientä annosta ja pikkuhiljaa korotetaan annosta parin kuukauden välein, kunnes ollaan lähellä ihannetta. Kyseessä voi olla monivuotinen säätäminen, mutta lopputulos voi olla huikaiseva: väsymys poistuu, lihominen lakkaa, unettomuus loppuu jne. jne.   

 

Kari Nokela, Kuopio

  • ylös 5
  • alas 10

Kommentit (1)

Miten kauan voi odotella, saako kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkitystä? Olen viime kesästä asti käynyt labrassa; viime kerralla tyroksiini oli 11,21 ja tyreotropiini 3,11. Huomen aamulla menen taas...

Viikonloppuisin otan lyhyet, noin kolmen tunnin päiväunet, työmatkat nukun bussissa, otan keskellä viikkoa lomapäivän, jotta jaksan koko työviikon...Tätä on jatkunut jo vuoden päivät, ja sitä ennen lievempänä muutaman vuoden. Olen myös lihonut yli kymmenen kiloa noin vuodessa.

Eikö kuulosta hieman epätavalliselta? Vai onko naisten vaihdevuosioireissa myös TV4 alakantissa, jolloin se voi vielä ajan saatossa nousta, vai voiko?

Tämä on pian jo kestämätöntä, kun ei muista, koska olisi viimeksi ollut pirteä.

 

Väsynyt Viisikymppinen Nainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat