Hyvää ja huonoa kolesterolia – kuinka paljon on sopivasti?

Sekä hyvä että huono kolesteroli kulkee verisuonissa lipoproteiiniin pakattuna.

Kolesteroli on rasvan kaltaista ainetta, joka kulkee verenkierrossaa. Sitä on hyvää ja huonoa – ja omat arvonsa on syytä tietää.Lue koko juttu

Hyvää ja huonoa kolesterolia – kuinka paljon on sopivasti?

Kommentit (3)

Niinköhän tämäkin menee

Laillistettu harhaanjohtaja väittää että kolestrolilla ei ole väliä eikä rasvan määrä vaikuta juurikaan kolestroliarvoihin. Kaikki ongelmat syntyvät sisäisen tulehduksen tuloksena eli vältä prosessoitua ruokaa, sokereita ja hiilareila. Liukuu, syö vihreää ja laihduta.

  • ylös 23
  • alas 10

Hmm. Melkein näin mutta ei ihan. Kolesteroli kyllä kulkee LDL-partikkeleissa mutta riski ei liity  partikkelien sisällä olevaan kolesterolin määrään vaan näiden LDL-partikkelien lukumäärään. Tuo lukumäärä taas riippuu siitä rasvasta eli triglyserideistä, jotka maksa on tehnyt syödyistä hiilihydraateista ja jotka ovat matkalla rasvasoluihin. Kun sitten nämä triglyseridipaketit ovat jääneet rasvasoluihin, niin tyhjät LDL-paketit palaavat takaisin maksaan.  Ja kun silloin on syönyt runsaasti hiilihydraatteja, niin verensokeri on kohollaan ja veressä oleva glukoosi vaurioittanut LDL-partikkelien pinnalla olevaa valkuaiskuorta eikä maksa enää tunnistakaan niitä vaan ne jäävät kiertämään verenkiertoon.

Kun sitten tuo kohonnut verensokeri on vielä vaurioittanut verisuonten seinämiä, niin glukoloituneet LDL-partikkelit tarttuvat helposti juuri näihin kohtiin. 

Triglyseridiarvo 1,7 mmol/l on tällä hetkellä käytössä oleva viitearvo mutta todellisuudessa liian korkea. Sen suhteen olisi parempi tavoitella paastoarvoa alle yhden ja erityisesti paasto-trigly/HDL -suhteen olisi hyvä olla alle 0,85, niin silloin näiden LDL-partikkelien lukumäärä on kohtuullisella tasolla. Niiden sisällä sitten kulkee kolesterolia sen minkä elimistö tarvitseekin rakennus- ja korjausainetta.

Pekka Lönnroth

  • ylös 20
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama asia HUSLAB:n ohjekirjan mukaan  (https://huslab.fi/ohjekirja/2248.html):

"Apo B on lipoproteiinien apoproteiini, jota esiintyy plasmassa kahdessa eri muodossa. Maksassa muodostuva apo B-100 esiintyy LDL-hiukkasissa ja lisäksi VLDL-, IDL- ja Lp(a)-hiukkasissa. Suoliston seinämässä muodostuva lyhyempi apo B-48 on kylomikronien rakenneosa."
"Apo B-pitoisuus lisääntyy hyperlipidemioissa. Se kuvaa plasman aterogeenisten lipoproteiinipartikkelien lukumäärää, joka on suoraan verrannollinen sydän- ja verisuonitautien riskiin (sepelvaltimo-, aivovaltimo- ja perifeeriset valtimotaudit). Apo B-pitoisuus korreloi melko hyvin kolesteroli- ja Kol-LDL-pitoisuuksiin, mutta suurten AMORIS- ja INTERHEART-tutkimusten mukaan apo B on parempi sydän/verisuonitautien riskimittari kuin Kol tai Kol-LDL. Useimmilla potilailla yli 90 % apo B-hiukkasista on peräisin LDL:stä, mutta Kol-LDL ei kuvaa suoraan aterogeenisten partikkelien lukumäärää, koska LDL-hiukkasten kolesterolipitoisuuksissa on vaihtelua. Potilaan apo B-tason ollessa korkea suhteessa Kol-LDL-arvoon tulos viittaa pienikokoisten, tiheiden (small dense) LDL-partikkelien tavallista korkeampaan osuuteen. Tähän tilaan liittyy suuri sydän/verisuonitautien riski."

On siis tärkeää paastota n. 12 tuntia ennen näytteenottoa, jotta mittaus kertoo juuri tuosta LDL Apo B-100 LDL-partikkelien määrästä, jonka maksa on tuottanut hiilihydraateista, eikä sen juuri syödyn ruoan rasvoista.  Koska läheskään kaikki labrat eivät mittaa tuota LDL ApoB  -partikkelien lukumäärää vaan ainoastaan niiden sisällä olevan kolesterolin määrää, niin tuosta LDL ApoB -partikkelien lukumäärästä saa perinteisistä labra-arvoista paremman kuvan fp-Trigly -arvosta, joita nuo LDL ApoB-100 partikkelit kuljettavat. HDL-partikkelit taas kuljettavat näitä harhailevia LDL ApoB-100 partikkeleita takaisin maksaan ennenkuin ne ehtivät tarttua verisuonten seinämien vauriokohtiin ja siksi fp-Trigly/HDL -suhde on myös hyvä riski-indikaattori. Jos tuo suhde on alle 0,85, niin "siivousporukka"  on tarpeeksi iso pitämään "roskien" määrän kurissa.

Pekka Lönnroth

  • ylös 21
  • alas 3

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat