Seuraa 

Aina talvella sormenpääni kuivuvat ja niihin ilmaantuu ikäviä haavoja. Mikä voide olisi paras sormenpäihini vai olisiko vitamiineista apua?

  • ylös 15
  • alas 8

Kommentit (3)

Jos ruokavalio ja elämäntavat ovat kunnossa, ei vitamiineista ole kuivalle iholle apua. Apu löytyy rasvapurkista, mutta tuloksia ei tule, jos purkilla käy vain silloin tällöin puolihuolimattomasti. Hoidon kulmakivi onkin säännöllisyys. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa: Hiero hoitavaa ja hieman rasvaista käsi- tai vartalovoidetta paksulti käsiin yöksi. Vedä puuvillakäsineet päälle. Puuvillakäsineitä saa apteekeista ja isommista rautakaupoista. Rasvaa kädet aamulla normaalisti pesun jälkeen.

Käsilaukkuun voit sujauttaa vaikka pienen purkin vaseliinia, jota sipaiset päivän mittaan sormenpäihin. Muistathan, että kuuma vesi, liian voimakas saippua ja jatkuva desinfiointi kuivattavat käsiä entisestään. Oikein kipeiden haavojen suojaksi voit hankkia apteekista Compeed-laastaria halkeileville sormenpäille. Tämä keinoihoa muistuttava laastari pysyy paikallaan jopa muutaman päivän, on vedenkestävä ja nopeuttaa ihon paranemista.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

Vierailija

En ole alkuperäinen kysyjä, mutta sama vaiva.

Olen käyttänyt Compeedia jo pari viikkoa. Minua vaivaa vain wc-käynnin jälkeinen käsien pesu. Eikö laastari kuuluisi vaihtaa wc-käynnin jälkeen?

Yksi keino tietysti on laittaa kertakäyttöhanskat (ne kirkkaat plastiikkiset) wc-käynnin ajaksi. Haavoja on lähes joka sormessa. Ongelma on myös se, että haava aukeaa kun laastaria kiskoo irti...

Lopetin verensokerin mittauksen, koska haavoja on joka sormenpäässä ja keskinivelten kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Itse pitkään raudanpuutteinen

Kuulostaa siltä, että sinun olisi syytä käydä ihan lääkärillä tämän vaivan kanssa. Oletettavasti sairastat diabetesta, kun puhut verensokerin mittauksista. Tärkeää olisi selvittää sen lisäksi, että mitkä mahtavat olla d- ja b-vitamiinien sekä foolihapon tasot sekä selvittää, mikä on rautavarastojesi tilanne. Vaikka hemoglobiinisi olisikin nk. viitearvojen sisällä -ja vaikka olisi ihan normaalilla tasollakin- saattaa rautavarastot olla tyhjät. Ferritiinimittauksella saa suuntaa tähän, mutta tulee huomioida se, että viitearvot vaihtelevat eri labrojen välillä: nyrkkisääntönä, jos ferritiiniarvo on alle 30 mikrogrammaa/litra, niin rautavarannot ovat lähestulkoon tyhjät. Jos ilmenee, että on raudanpuutetta, niin syy tulee selvittää ja aloittaa pitkä rautakuuri -lääkärin valvomana.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat