KoneellaTöissä

Tietokoneella on tehty töitä jo vuosia, mutta tämä seuraava juttu tuli vastaan nuorten aikuisten seurassa, seuratessamme heidän pelaavan tunteja tietokonepelejä netissä. Tässä on kyse e-urheilusta. E-urheilu on viime vuosien aikana noussut sellaiseen statukseen, että nykyään voi suomalainenkin pelaaja pelata kansainvälisissä turnauksissa ammattilaisena. Samalla tuhannet suomalaiset nuoret aikuiset pelaavat viikoittain tämän genren pelejä ja sadat näistä pelaajista unelmoi ammattilaisuudesta, mutta mitä se vaatii?
e-Urheilusta tuli  varteenotettava liiketoiminta alue kansainvälisellä tasolla ja myös Suomessa. Yksi kehityksen ilmentymä on lajin ilmestyminen vedonlyöntiin esimerkiksi Unibet eSports myötä ja suomalaiseen mediakenttään Telian eSports sarjojen myötä. Hämäävää lajissa on , että jopa Suomessa lajista puhutaan sekä e-urheiluna että eSportsina, mutta kyseessä on ammattilaistasolle tähtäävä tietokonepelaaminen, mikä kiinnostaa varsinkin nuoria aikuisia, 18-26- vuotiaita, jotka ovat vielä oman ammattiuransa alussa.
Päätetyöskentelyn on jo pitkään tiedetty rasittavan tiettyjä kehon osia muita enemmän ja aiheuttavan helposti vääriä työskentelyasentoja, mutta nyt ollaan uuden äärellä, ja suurin osa e-urheilun ammattilaisista pelaa suurimman osan ajastaan kotoa käsin.  Suomessakin on jo omia pelitaloja , mutta kuitenkin iso osuus jopa kansainvälisistä online turnauksista pelataan kotoa, joten suuri vastuu pelaajan oman työpisteen toimivuudesta on pelaajalla itsellään. Onko pelaajalla tietotaitoa tai mielenkiintoa hankkia työpiste, joka oikeasti toimii työnteon kannalta, eikä vain näytä hyvältä?
Suomalaiset organisaatiot kuten ENCE ja HAVU kolkuttelevat isojen turnausten finaalipaikkoja ja kourallinen suomalaisia pelaa maailman parhaissa joukkueissa, ja mitä suurempi organisaatio, sitä tarkemmin määritellään mitä pelaajat syövät, paljonko ja miten he treenaavat ja miten he myös liikkuvat, mutta pienemmissä organisaatioissa mennään helposti pelaaminen edellä ja tuloksena on ollut viime aikoina nuorien pelaajien loppuun palamisia. Ongelmaksi onkin tullut peliväsymys ennen kehon väsymistä, vai?

Työvälineet kuntoon

Ammattipelaajilla on parhaat mahdolliset näppäimistöt ja hiiret ja näytöt ja itse tietokoneet, mutta kuinka moni oikeasti on miettinyt peliasentoa, pöytää ja näytön sijaintia? Työturvallisuuskeskus on yksi paikka, mistä pelaajat voivat hakea pikaoppia oikeisiin asentoihin. Paras asento omalle keholle ei välttämättä ole paras peliasento, mutta kompromissikin on parempi kuin se, ettei mieti työasentoaan lainkaan. Tässä ylimmällä tasolla on kyse todellakin työstä, ei pelailusta. Parhaat ammattilaiset ansaitsevat miljoonia euroja vuodessa! Myös Työterveyslaitos antaa paljon vinkkejä siihen, mitä omalta työpisteeltään pitäisi odottaa. Noudattamalla ohjeita ja tekemällä omasta pelipisteestään ergonomisemman, jaksaa varmasti myös pelata enemmän ja oma keho kestää pelaamisen rasitusta paremmin.
Yksi asia on myös ymmärtää käytettyjen energiajuomien todellisuus. Suurin osa niistä on isoja sokerivarastoja, jotka antavat energiaa pariksi tunniksi, mutta jonka jälkeen iskee entistä pahempi väsymys. Siksi ammattipelaajan on hyvä tarkastella omaa syömistään ja luoda ruokailurytmit, vaikka turnaukset saattavat kestää päiviä ja otteluita on päivittäin. Oikealla ruokarytmillä pelaaja saa paremman, jaksavamman ja tarkemman olotilan.
Pelipiste ja ruokailu kuntoon, liikunta- ja ulkoilu mukaan treeniohjelmaan, niin ammattipelaajan kestävyys nousee.

  • ylös 1
  • alas 10

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat