Ihmiset tahtovat viettää ruutujen ääressä tätä nykyä vähän liiankin paljon aikaa, mutta aina tämä ei ole ainoastaan pahasta. Suoratoistopalvelut, kuten Netflix tarjoavat monenlaista katsottavaa, paljon niin sanottua ”hömppää”, mutta myös runsaasti asiapitoista sisältöä. Sisältöä on tarjolla paljon ja välillä voi olla puuduttavaa koittaa luovia kaiken sisällön läpi, etsien itselle sopivaa katsottavaa. Onneksi Netflixin algoritmi hoitaa ison osan tästä tehtävästä ja erilaiset listaukset auttava löytämään parhaat sisällöt.

Yksi aihe, joka tuskin koskaan menee muodista, on terveellisyys. Erityisesti ruokavalio sekä liikunta. Nämä kaksi kulmakiveä luovat hyvän pohjan terveelliselle elämälle ja jaksamiselle. Kun aihealue on näin laaja ja kaikkia koskettava on selvää, että asiaan löytyy monenlaisia mielipiteitä. Välillä erilaiset ruokavaliokeskustelut sekä väittelyt muun muassa sopivasta liikunnan määrästä ovat aiheellisia, mutta usein niihin tahtoo kyllästyä. Onneksi tarjolla on myös monenlaisia dokumentteja, joissa pureudutaan erinäisiin aiheisiin useista näkökulmista katsottuna. Tässä vinkit viiteen Netflixistä löytyvään dokumenttiin, joissa käsitellään monenlaisia ruokaan sekä terveellisyyteen liittyviä aiheita.

Cowspiracy. Kyseinen dokumentti julkaistiin vuonna 2014, mutta se on edelleen yksi Netflixin suosituimpia dokumentteja. Tämä elokuva pureutuu eläinkuntaan ja sen vaikutuksiin ilmastonmuutokseen, erityisesti siitä näkökulmasta, miten lihansyönti vaikuttaa vedenkäyttöön sekä metsien hakkuisiin, kuten myös ilmaston lämpenemiseen. Cowspiracyn mukaan maanviljely on tärkein syy ilmastonmuutokseen.

Pedal the World puolestaan on dokumentti, jossa nuori, tällöin 25-vuotias saksalainen mies päätti lähteä polkemaan pyörällään ympäri maailman. 22 maan läpi vievällä matkalla kilometreja kertyy yli 20 000 ja mies pääsee syventymään elämän tarkoitukseen.

What the Health on vuoden 2017 dokumentti, jossa puntaroidaan lihan, munien sekä maitotuotteiden syömistä ja kyseenalaistetaan terveysalan ammattilaisten kuten myös apteekkien toimintaa. Dokumentti selvittää maailman terveyssuosituksia ja sitä, voiko liha- ja maitotuotteiden syöminen olla yksi suuri syy vakavien terveysongelmien taustalla.

Unrest tarkastelee amerikkalaista Jenniferiä, joka kuumeen seurauksena jää vuodepotilaaksi ja lopulta saa tietää kärsivänsä kroonisesta väsymysoireyhtymästä. Dokumentti käsittelee sairauksia, joita terveydenhuolto ei vielä kunnolla tunne, elämän arvokkuutta ja arvaamattomuutta sekä läheisten ihmisten merkityksellisyyttä.

Forks over Knives tarkastelee kasvisruokavalion merkityksellisyyttä erilaisten sairauksien valossa. Dokumentissa pureudutaan siihen, voidaanko erilaisilta vakavilta sairauksilta, kuten syövältä välttyä, syömällä täysjyvätuotteita, kasviksia sekä hedelmiä ja välttelemällä prosessoituja ruokia, jauhoja sekä öljyjä.

Useat dokumentit on tuotettu faktapohjalta, mutta pienellä varauksella niihin kuitenkin kannattaa aina suhtautua. Kyseessä on yleensä jonkin tahon ilmi tuoma mielipide, joka ei välttämättä aina ole koko totuus. Dokumenteilla voidaan pyrkiä joskus jopa mustamaalaamaan ihmisiä tai tahoja tai esimerkiksi lisäämään erilaisten tuotteiden myyntiä, joten niihin, kuten muuhunkin televisiosta ja internetistä löytyvään sisältöön kannattaa suhtautua varovaisen epäuskoisesti. Sitä ei voida kuitenkaan kieltää, etteivätkö yllämainittujen dokumenttien kaltaiset elokuvat olisi silmiä avaavia ja voisi toimia inspiraation lähteenä isollekin joukolle ihmisiä.

  • ylös 3
  • alas 6

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat