Suhi

Joskus nuorempana saatoin kuvitella, että puheet siitä, miten terveyden sekä hyvinvoinnin osat ovat yhteydessä toisiinsa on ihan höpöpuhetta. Kuitenkin mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä paremmin alkaa tajuamaan sitä, että kaikki terveydessä vaikuttaa toisiin terveyden osa-alueisiin. Tuolla on tietysti monia eri seurauksia: jos saa aikaan positiiviseen kierteen, niin voi terveys kohentua nopeasti (tietysti vain siltä osin kuin se ylipäätänsä on mahdollista ilman lääkärin/apteekin apua) ja toisaalta, jos päästää yhden jutun menemään huonoon suuntaan, niin kohta useampi asia saattaa olla heikommassa kunnossa.

Omasta kokemuksesta olen oppinut, että ainakin seuraavilla asioilla on yhteyttä sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin:

1) Se mitä syö ja miten kroppa sen myötä toimii vaikuttaa siihen, miten hyvä olotila on ja miten kirkkaasti mieli toimii. Erityisesti hedelmät ja vihannekset näyttävät ja tuntuvat olevan hyödyllisiä henkiselle hyvinvoinnille. Sinänsä hauska, että tämä seuraa ihan perinteisiä viisauksia siitä, miten pitää "popsia porkkanaa".

2) Urheilu vaikuttaa siihen, miten hyvä olotila on henkisesti. Tämä juttu on toki varmaan oikeastaan kaikille urheilua harrastaneille tuttu: monesti jo urheillessa alkaa mieli kirkastua ja sitten, kun lisää elämään toistuvaa urheilua, niin tuntee, miten on enemmän energiaa yrittää voittaa elämän mahdolliset ongelmat. Urheilu voi myös esimerkiksi vähentää stressiä.

3) Raha-asioiden kuntoon saattaminen auttaa ensin henkisesti ja sitten fyysisesti. Jokainen, joka on joutunut kärvistelemään esimerkiksi liiallisten velkojen kanssa tietää sen, miten ne voivat aiheuttaa stressiä ja huolta. Ja noiden seurauksena taas sitten käy helposti niin, että alkaa laiminlyömään fyysisestä kunnosta huolehtimista. Toisaalta taas sitten, jos esimerkiksi pääsee turhista lainoista eroon vaikkapa niin sanotulla lumipallotekniikalla, niin alkaa mielikin kirkastua ja sitten on helpompi huolehtia fyysisestä terveydestä.

4) Hyvien ihmissuhteiden merkitystä ei voi yliarvioida. Vaikka olisikin introvertti, niin huomaa helposti sen, että kun viettää edes hieman aikaa omasta mielestä hyvässä ja itseä miellyttävässä seurassa, niin on sillä positiivinen vaikutus siihen, miten motivoitunut on pitämään huolta itsestään. Mielenkiintoisesti tutkimustiedon perusteella on tosin hieman eroja, siinä minkä tyyppiset ihmissuhteet voivat olla erityisen hyödyllisiä miehille ja naisille.

  • ylös 6
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat