Lisäaineita turha pelätä - nitriittiä kannattaa karttaa

klo 14:12 | 2.10.2020
Osa pelätyistä lisäaineista tulee suoraan luonnosta eivätkä ne tee terveelle ihmiselle mitään pahaa. Sen sijaan nitriittejä kannattaa karsastaa. Mistä niitä voi saada?Lue koko juttu
Tuo niitriittien ja nitraattien eli E250 ja E252 välttäminen lihan kanssa on ihan aiheellista vaikkakin melkein mahdotonta. jos ei sitten käytä pelkästään tuoretta lihaa. Nämä kun reagoivat lihan kanssa pakkauksissa ja muodostava nitrosamiineja, jotka ovat tunnetusti syöpää aiheuttavia.
Erotuksena ehkä lisäksi hyvä mainita, että esim punajuuressa on myös nitraatteja mutta niista ei synty suolistossa nitrosamiineja vaan typpioksidia (NO). Sillä taas on ihan toisenlaisia mutta positiivisia vaikutuksia, joista esim. nitrot ovat yksi esimerkki, kun typpioksidi laajentaa verisuonia ja helpottaa siten sydämen hapensaatia rasituksessa. Viagran käytön yhteydessä vapautuva typpioksidi taas laajentaa mukavasti verisuonia vähän muualla elimistössä.