Oona

Stressi mielletään usein negatiiviseksi asiaksi. Kun stressaat, kätesi hikoilevat ja sydämesi hakkaa lujaa, huomaat etsiväsi mitä tahansa pakokeinoa tilanteesta. Tämän aiheuttaa adrenaliini, jota tuottaa kehon lisämunuaiset sekä keskushermoston neuronit. Adrenaliini on hyvin tärkeä osa kehon suojautumiskeino.

Kehosi vapauttaa adrenaliinia verenkiertoosi, kun tunnet pelkoa, vaaraa, uhkaa tai jännitystä. Jännityksen voi tuoda esim. laskuvarjohyppäys tai vaikka kun pelaat nettikasinopelejä ja jättivoitto osuu kohdallesi. Adrenaliini on kehon erittäin terveellinen ja tärkeä hormoni, se tuo sinulle sekä fyysistä että henkistä valppautta ja on hyödyllistä elimistöllesi.

Vaikutukset työntekoon

Tunnet varmasti jonkun, joka ajattelee sekä toimii nopeasti, eikä se ole vain mielikuvitustasi. Kun kehosi tuottaa adrenaliinia, aivot keskittyvät ja käsittelevät asioita nopeammin.

Tutkijat ovat jopa verranneet tätä valppautta siihen, että juot kupillisen kahvia. Adrenaliini antaa sinulle lisää voimaa ja boostia, mihin tahansa asiaan tai työtehtävään joudut keskittymään.

Vaikutukset kehoon

Adrenaliinin ensisijainen tarkoitus on vaaratilanteen kohdatessa lisäämään valppauttasi ja pääsemään uhasta eroon. Kehosi on valppaampi, pupillisi laajentuvat ja ne ottavat enemmän valoa vastaan. Adrenaliini parantaa jopa näköä.

Adrenaliini parantaa verenkiertoa. Tämän seurauksena keuhkosi laajentuvat ja lihaksesi saavat enemmän happea. Adrenaliinihormoni saa myös verisuonet supistumaan siten, että veri ohjautuu kohti tärkeitä lihasryhmiä, jolloin se lisää voimaa.

Krooninen stressi ei hyväksi, mutta vähäinen stressi purkautuu pieninä osina ja adrenaliinia vapautuu kehoosi, silloin sillä on positiivisia vaikutuksia. Pienissä määrin adrenaliini voi parantaa immuunijärjestelmääsi.

Adrenaliinin on todettu lisäksi hidastavan ikääntymistä. Se reagoi kehossasi lisäämällä kiertävien antioksidanttien määrää, jotka torjuvat ikääntymistä ja kudosvaurioita.

Vaikutukset mieleesi

Kun katsot kauhuelokuvia Netflixistä, katselu saa verenpaineesi ja adrenaliinitasosi nousemaan. Moni niitä kuitenkin katsoo pelosta huolimatta, mutta miksi niistä nautitaan niin paljon? Adrenaliini säilyy kehossasi, vaikka leffa olisi jo loppunut. Valppaustasosi ja jännitystilasi ovat huipussa, tätä tilaa tutkijat kutsuvat ”valppaustilan siirtoprosessiksi”.

Adrenaliinia syntyy eniten kun kohtaat vaaraa tai uhkaa. Usein se vaikuttaa mieleesi siten, ettet tunne jännitystä etkä kipua. Kun verenkierto on kyllästetty adrenaliinilla ja noradrenaliinilla, halu pysyä hengissä estää ja vähentää kivuntunnetta. Adrenaliini häiritsee mieltä keskittymästä tuskan ja kivun tunteisiin.

Adrenaliini antaa sinulle supermiehen voimat, ainakin hetkellisesti. Koska lihaksesi ovat hapesta rikkaampia, mielesi kokee sen voimana. Todennäköisesti adrenaliini auttaa sinua myös tekemään asioita ja hyppäämään sellaisten rajojen yli, mitä et normaalisti tekisi.

Yhteenveto

Pieninä annoksina stressi ja sen tuoma adrenaliini voi olla sinulle monella tavalla hyväksi. Kun adrenaliinia pääsee muodostumaan kehoosi, se tekee sinusta valppaamman, näkösi sekä verenkiertosi voivat olla paremmat. Adrenaliini antaa sinulle tunteen, että pystyt ja voit tehdä mitä vain, olet voimakkaampi ja se rikkoo rajojasi.

  • ylös 5
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat