Sirkka

Joskus elämänsä aikana voi havahtua siihen, että omat elämäntavat ovat retuperällä. Tällöin voi tulla tarve niiden korjaamiseksi terveyttä edistävään suuntaan.

Tosiasia on se, että suomalaisista sekä nuoret että vanhat ovat pulskistuneet. Tuoreen FinTerveys-tutkimuksen mukaan Suomesta löytyy noin 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista. Ylipainolla tarkoitetaan sitä, että henkilön painoindeksi on vähintään 25. Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Se on käytetyin painoon perustuva mittari, jolla voidaan tarkastella lihavuutta. Karkeasti ottaen tutkimuksen tulos kertoo siitä, että noin puolet kansastamme on kerryttänyt ylimääräistä rasvaa itseensä.

Huojentavaa on kuitenkin se, että aina on oikea aika elämäntapamuutokselle, oli terveellisistä elämäntavoista kulunut sitten vuosikymmen jos toinenkin. On tärkeää ymmärtää, miksi asioita tekee - kuten tässä tapauksessa oman hyvinvoinnin lisääminen. Kaikki muut samalla saavutettavat seikat ovat pelkkää plussaa. Elämäntapamuutoksen voi rakentaa useista pienistä askeleista ja edetä näin kohti parempaa hyvinvointia. Hyvinvoinnin lisäämistä voi kokeilla myös iloa lisäävien pelien pelaamisen myötä.

Eräs elämäntapamuutoksen askelma on liikunnan lisääminen. Mikäli liikunnan ilo on ollut kauan kateissa ja kunto päässyt rapautumaan, voi liikunnan aloittaa lisäämällä omaa arkiliikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta. Yleisesti ottaen jo kahden ja puolen tunnin viikottaisella lisäyksellä saadaan aikaan paljon positiivisia vaikutuksia.

Palautuminen unen avulla

Unen merkitystä ei voi turhaan korostaa hyvinvoinnin paletissa. Nimittäin uni auttaa elimistöä palautumaan rasituksesta ja väsymyksestä. Uni vahvistaa myös vastustuskykyä. Omaa nukahtamistaan voi parantaa kevyellä kävelyllä muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa ja luomalla makuutilasta rauhallisen paikan. Iltaisin on hyvä välttää kirkkaiden näyttöjen luomaa valoa, jotka saattavat estää unen saantia.

Omaan ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota. Lihavuuden ehkäisyssä ja painonpudotuksessa auttavat seuraavat asiat: säännöllinen ateriarytmi, kasvisten lisääminen, rasvan ja alkoholin käytön tarkkailu sekä riittävä proteiinin saanti. Säännöllistä ateriarytmiä noudattamalla jaksaa tehdä päivän toimet, sillä se hillitsee nälän tunnetta. Säännölliseen ateriarytmiin kuuluu aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Mukaan mahtuu muutama välipala, mutta korkeintaan kuusi ateriaa päivässä. Hyvä ateriaväli on 3-4 tuntia.

Kasvikset ovat osa terveellistä ruokavaliota. Kasvikset ovat kevyttä energiaa, sillä ne sisältävät hurjan määrän vettä. Kasvisten avulla saa helposti täytettä mahalaukkuun poisjääneiden ruokien tilalle. Ruokavalion rasva kannattaa vaihtaa pehmeisiin kasvirasvoihin, mutta muistaa nauttia niitäkin kohtuudella. Alkoholi sisältää vain turhaa energiaa, joten sen liiallinen käyttö ei ole osa painonhallintaa ja laihduttamista.

Painoaan pudottavan on turvattava riittävä proteiinien saanti, sillä ne pitävät pitkään kylläisenä. Lisäksi proteiinipitoisten ruokien syönti estää lihashävikkiä, jota tapahtuu laihduttamisen aikana. Omien ruokien annoskokoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä elintarvikkeiden myyntipakkaukset saattavat olla hyvin suuria, jonka lisäksi myös astioiden koko ja vetoisuus on kasvanut.

Kun ottaa elämäänsä mukaan terveyttä edistäviä elementtejä ja tiputtaa muutaman turhan kilonkin matkalla, olo tuntuu varmasti energisemmältä ja paremmalta.

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat