e-urheilija

Olet varmaan kuullut teeman e-urheilu? Siinä on siis kyse tietokonepelaamisesta kilpamuodossa, eli ammattina. Se, että sen englanninkielinen ja kansainvälinen muoto eSports on suomennettu e-urheiluksi ei ole ihme, mutta se on aiheuttanut turhaa keskustelua Suomessa siitä, onko e-urheilu urheilua vai ei, ja nimenomaan vastustajat ovat muodostaneet siitä kuvan, että kysymyksessä on finninaamaisten ylipainoisten nuorten harrastus. Finnit ja ylipaino liitetään vielä energiajuomiin niin ollaan heidän mielestään asian ytimessä.

Tosiasia on tottakai aikalailla erilainen. E-urheilu ammattilaistasolla on Suomessa aika pientä, ja suurin osa ammattilaisista pelaa muiden maiden joukkueissa aivan kuten muissakin ammattilaisurheiluissa = Suomen markkinat ovat aiva liian pienet ylläpitämään nykyisellään kovinkaan montaa ammattilaisjoukkuetta. Ammattilaisia voidaan laskea Suomessa olevan sellaiset tiimit kuin ENCE, HAVU ja KOVA sekä hReds, näistä monet organisaatiot ylläpitävät useampaa joukkuetta eri peleissä.

Koska kyseessä on nuori laji, suurin osa harrastajista on nuoria, teinejä ja nuoria aikuisia. Ammattilaisuus astuu kuvioihin siinä 17/18-vuoden iässä ja jatkuu lähelle 30 vuoden ikää, mutta yli 30-vuotiaita ei kovin montaa ammattilaispiireissä näy. Toisaalta koska laji on uusi, toisaalta koska pelaaminen on stressaavaa. Ottelut kestävät tunnista useampaan tuntiin riippuen pelistä ja ottelussa voi olla kyse miljoonista euroista, joten stressis sietokykyä tarvitaan.

Oman terveydenhallinta on e-urheilijoillekin tärkeätä, mutta siinä missä jokaisen tulee huolehtia pelaamisen ohessa liikunnasta ja oikeasta ruokavaliosta, vielä suurempi kysymys tällä hetkellä on pelien ympärillä käytävät keskustelut nais vs miespelaajista sekä pelien aikainen keskustelutaso. Liikaa kuulee sellaista kielenkäyttöä, joka ei ole tervettä aikuisille ihmisille, ja tässä itseasiassa on seuraava kohta, mihin e-urheilussa tulee keskittyä. Totta kai on tärkeätä jatkaa harrastajien monipuolista opastamista liikuntaan ja venyttelyyn sekä oikeaan ruokavalioon, mutta koko lajikirjon kehityksen kannalta yksi olennainen asia, on pelien aikaisen kommunikaation nostaminen oikealle tasolle.

Jos itse olet pelannut online maailmassa, oletko törmännyt toksisuuteen kielenkäytössä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat