Marianne

Arki on monelle yhä raskaampi. Globaalin pandemian tuomat nopeat muutokset elämässä ovat sulkeneet yhä useamman oman kodin seinien sisälle. Osa stressaa lasten koulunkäynnistä etäyhteyksien kautta kun taas monet iäkkäät ihmiset kokevat yksinäisyyttä. Arki voi tuntua raskaalta silloinkin, kun kaikki on näennäisesti hyvin. Tässä artikkelissa kerrotaan kolme keinoa purkaa stressiä ja ahdistusta omassa arjessa.

Priorisoi ja poista elämästä vähemmän tärkeät asiat

Ahdistus, epämukavat tunteet ja stressi kuuluvat osaksi elämää. Stressi on tiettyyn tilanteeseen asti hyvästä, sillä se laittaa meidät tekemään asioita. Kuitenkin tiedetään, että pitkittyneellä stressillä on tuhoava vaikutus aivoihin. Verkottuneessa tietoyhteiskunnassa elävät henkilöt kokevat usein stressiä, joka tehokkuuden sijaan vähentää aivojen kykyä toimia odotetulla tavalla.

Monien ammattilaisten ehdotus stressin lievittämiseen lähtee käyntiin priorisoinnista. Elämästä löytyy useita asioita, joiden tärkeys nousee listalla korkeammaksi, kuin mitä se oikeasti on. Mikäli itselleen tärkeiden asioiden hahmottaminen on haastavaa, priorisoinnin voi aloittaa kirjoittamalla ylös kaikki ne asiat, jotka ahdistavat tai painavat mieltä. Kun lista on koottu, on helpompi karsia pois toisarvoiset tekijät elämästä.

Nauti puhtaasta kodista ja työllistä siivooja

Kodin järjestelyyn ja siivoamiseen saa kulumaan aikaa niin paljon, kun vain haluaa. Etenkin lapsiperheissä kodin pitäminen siistinä on haasteellista. Jatkuva huolehtiminen siisteydestä tuottaa pahaa oloa usein koko perheelle, sillä yhden ihmisen ahdistuneisuus tarttuu helposti muihin perheenjäseniin. Toisaalta puhtaana pidetty koti antaa jaksamista ja voimia huomiseen. Harvoin kukaan tuntee oloaan hyväksi epäsiistissä kodissa.

Käytännöllinen ratkaisu ongelmaan on palkata siivooja. Siivoojan palkkaaminen ei ole millään tapaa noloa eikä sen pitäisi tuottaa epäonnistumisen tunteita, vaan siivoojan palkatessa käymään kerran viikossa ostat itselle ja perheelle hetken mielenrauhaa. Luotettavan siivoojan voi etsiä joko isosta siivousalan yrityksestä tai etsiä pienyrittäjiä, jotka toimivat palveluja kevytyrittäjinä. Kevytyrittäjyys on yhä useamman suomalaisen valinta, joten aiheeseen tutustuminen kannattaa. Lisätietoa kevyt yrittäjyys -palvelusta tarjoaa FREE. Siivoaminen kuuluu palveluna kotitalousvähennyksen piiriin, joten sen ilmoittamisesta kannattaa huolehtia ajoissa.

Hyväksy apu ilman huonoa omaatuntoa

Ihmisillä on tapana ajatella, että asiat on helpoin hoitaa itse. Etenkin suomalaisessa kulttuurissa toisilta avun pyytäminen ja oman heikkouden näyttäminen ovat edelleen asioita, jotka elävät vahvasti meidän kulttuurissa. Usein paras apu ongelmiin löytyy läheltä. Lapsivapaa viikonloppu ei välttämättä vaadi kallista lastenvahtia vaan joku sukulaisista tai ystävistä suostuu useimmiten avun antajaksi. Apua voi pyytää myös arjen haasteista selviytymisessä.

Aina lähipiiri ei ole riittävä tai sopiva avun antaja. Tällöin on sallittava itselleen lupa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Mielenterveyteen liittyvät asiat painavat jossain vaiheessa elämää jokaisen mieltä, joten apua ongelmiin on usein saatavilla. Mikäli terveydenhuollon ammattilaisille puhuminen elämän tuomista haasteista on liian vaikeaa, voi keskustelun avuksi usein pyytää seurakunnan kautta.

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat