yrkä

Epäilen, että en ole läheskään ainoa yrittäjä, joka on tässä kohta vuoden kestäneen erikoisajan kuluessa joutunut melko lähelle voimiensa ylärajaa. Toki yrittäjänä on jo aiemmin tottunut epävarmuuteen ja muutoksiin, mutta olihan vuosi 2020 melkoinen ja ilmeisesti myös tämä vuosi 2021 näyttäisi olevan ainakin alussa melkoista taistelua. Toki toisaalta on myös jo tullut tiettyjä oivalluksia sen suhteen, miten voi paremmin huolehtia omasta jaksamisestaan. Alla muutamia vinkkejä, joista on toivottavasti hyötyä muillekin.

Pyri muistamaan levon merkitys

Huomasin hiljattain itse, että yrittäessäni lukea yrityksen toimintaan liittyviä tekstejä, niin eivät ne tuntuneet uppoavan ollenkaan päähän. Tuntui melkein kuin ne olisivat olleet jotain muinaislatinaa. Noin siitä huolimatta, että tiesin niiden olevan melko yksinkertaisia juttuja. Taisteltuani tarpeeksi kauan tuon ongelman kanssa päätin ottaa vähän etäisyyttä työhön ja ihan vaan laiskotella hetken. Ja tuo olikin hyvä valinta, sillä se palautti selkeästi työtehoa. Voin siis suositella sitä, että edes joskus koittaa vaikkapa ottaa ihan kunnon vapaapäiviä, vaikka tuntuisi miten paljon, että pitää tehdä töitä.

Tunne oikeutesi tukiin ja muuhun rahoitukseen

Käytännössä monen yrittäjän jaksaminen lienee vahvasti yhteydessä siihen, miltä yrityksen taloudellinen tilanne vaikuttaa. Ja tietysti, jos tuntuu siltä, että rahaa ei tule mistään nyt tai tulevaisuudessa, niin aiheuttaa se helposti vaikeuksia jaksamiselle. Oman kokemukseni perusteella tuohon on iso apu se, jos selvittää jo ennakolta, että mitä etuuksia ja rahoitusvaihtoehtoja on tarjolla ja miten ne toimivat, jos niille tulee tarve. Monelle saattaa nimittäin tulla yllätyksenä esimerkiksi se, miten yrittäjän asumistuki toimii ja toisaalta monen saattaa yllättää sekin, miten kattavasti netissä on tarjolla yrityksille nopeaa rahoitusta, eli siis käytännössä yrityslainaa.

Pyri erottamaan yrittäjyys itsearvostuksesta

Monella yrittäjällä voi olla taipumusta siihen, että näkee yrityksen menestymisen jopa jonkinlaisena mittarina sille, miten kätevä ja pätevä on itse. Mutta kuten erityisesti tämä viimeinen vuosi on näyttänyt, niin ei yrittäjäkään kuitenkaan lopulta pysty saneleman yksin menestystään, vaan siihen voivat vaikuttaa suuresti myös ulkoiset tekijät. Kannattaa siis pyrkiä erottamaan yrityksen menestys siitä, miten paljon arvostaa itseään.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat