Riitta

Ihmiset ovat yhä tietoutuneempia hyvinvointiin liittyvistä asioita. Jokapäiväinen ruoka ja syöminen liittyy olennaisella tavalla oman hyvinvoinnin rakentamiseen. Oikeanlainen ruokavalio koostuu monista tekijöistä ja riippuu oleellisesti myös omista sen hetkisistä tavoitteista. Onko tavoitteena esimerkiksi syödä terveellisemmin, hallita omaa kehon painoa, pudottaa tai lisätä painoa vai esimerkiksi rakentaa kehon massaa?

Ei tarvitse olla mikään virtuoosi, seppä tai Kasinohai todetakseen, että avain oikeanlaiseen syömiseen on kokonaisuus, jonka jokainen rakentaa tarpeidensa mukaan. Syömiseen liittyy vahvasti myös muita asioita kuin välttämättömien ravintoaineiden saanti. Päivittäiseen energian tarpeeseen vaikuttaa vahvasti myös oma kulutus. Kun oma energiakulutus on selvillä, kykenee sitä kautta helpommin lähteä miettimään oikeanlaisen energiamäärän jakamista eri aterioiden välille Omia tavoitteitaan voi lisäksi viedä eteenpäin oikeanlaisella ruoka-annoksen koolla sekä ateriarytmillä.

Oman suuntaa-antavan energiankulutuksen keskiarvon voi laskea energiakulutuslaskurin PAL-kertoimen avulla. Tuloksena saadaan keskimääräisen aineenvaihdunnan lisäksi se, paljonko energiaa tarvitaan perusaineenvaihdunnan ohella. Laskennan avuksi otetaan ikä, sukupuoli ja paino. Energiamäärän tarve vaihtelee fyysisen aktiivisuuden mukaan. Eli sellaisina päivinä, jolloin loikoillaan paljon, energiankulutus on aktiivista päivää paljon matalampi. Energiantarve voi vaihdella hyvinkin merkittävästi. Verkosta löytyy työkaluja oman perusaineenvaihdunnan laskemiseen sekä energiankulutuskertoimen eli PAL-kertoimen käyttöön.

Ateriarytmi ja annoskoon tärkeys

Ateriarytmillä voidaan edesauttaa kehon verensokeritason pitämistä vakaampana sekä viedä omaa syömistä täysipainoisempaan suuntaan - eli pois suomalaisia kiusaavasta välipalakulttuurista. Päivittäisessä säännöllisessä ateriarytmissä tulisi olla 4-5 ateriaa noin 3-4 tunnin välein. Näistä aterioista aamiainen ja lounas ovat tärkeimmät ja iltaa kohden ruokalautasen tulisi olla kevyempi.

Mikäli ajatuksena puolestaan on painonhallinta, muodostuu hyvin tärkeäksi se, että syö vähemmän omaan energiatarpeeseen verrattuna. Tämä aiheuttaa energiavajeen, jolloin paino putoaa. Painonhallinan apuna voidaan käyttää eri apuvälineitä. Eräs niistä on oman ateriakoon tarkkailu. Ihmisten ateriakoot ovat ajan myötä kasvaneet, samalla kaupassa myytävät pakkauskoot ovat kasvaneet kuin myös erilaiset astiat, joista ruoka nautitaan. Tällainen menettely antaa ristiriitaisia viestejä aterian annoskoosta.

Prikulleen oikeaan annoskokoon pääsee vain punnitsemalla ruoka-aineet. Tapa on tarkka ja työläs. Omaan arkeen suhteutettuna löytyy myös helpompia tapoja koostaa oma ateriansa - nimittäin kämmenmalli. Helpon mallin käyttämisestä tekee sen, että malli on aina matkassa. Annos kootaan siten, että se sisältää kaksi nyrkillistä kasviksia, kämmenellisen proteiinia ja kuppikourallinen hiilihydraatteja. Hiilareita voi vaihdella oman fyysisen aktiivisuuden mukaan kevyemmäksi. Rasvaa ei tarvitse kämmenmallissa huomioida, sillä sitä löytyy yleensä monista ruoka-aineista.

Ruoka-annosten koostamisessa auttaa lisäksi lautasmalli. Terveyttä edistävä lautasmalli on esitelty suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Lautasesta puolet ovat kasviksia ja neljäsosa proteiinin lähdettä sekä jäljelle jäävä neljäsosa hiilihydraatin lähde. Urheilijan, iäkkään tai vaikkapa vegaanin lautasmalli on erilainen. Näin omiin tarpeisiin sopivan mallin voi koostaa itse käyttäen hyvää pohjaa.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat