Alisa

Tärkeä osa kotimaan matkailua on retkeily ja luonnossa liikkuminen. Vuonna 2019 suomalaisissa kansallispuistoissa vierailtiin 3,2 miljoonaa kertaa. Keväisin ja kesäisin luonnossa liikkuminen on suositumpaa, mutta miksei myös ympärivuotisesti.

Pohjoisessa Suomessa on runsaasti eri nähtävyyksiä. Oulangan kansallispuiston Pieni karhunkierros on useina vuosina ollut Suomen suosituin päivävaellusreitti. 12-kilometrinen reitti sisältää useita hienoja maisemakohteita. Suomessa on noin 40 kansallispuistoa, joista löytyy sekä pitkiä vaellusreittejä, että lyhyempiä päivän mittaisia reittejä.

Moni kaipaa vaihtelua nykyajan digiähkylle, jossa kaikki ovat koko ajan nenä kiinni älypuhelimessa tai tabletissa. Luonnossa liikkuminen tuo tähän loistavaa vastapainoa. Moni kuitenkaan tuskin lähtee reissuun kokonaan ilman puhelinta - tauoilla voi olla mukavaa esimerkiksi lukea uutisia tai rentoutua vedonlyöntisivustojen parissa.

Telttailu entistä suositumpaa

Telttailu on yksi hauska osa retkeilyä. Mikäli on aloitteleva telttailija, kannattaa aloittaa kesällä jolloin se on sääolosuhteiden puolesta helpointa, ja siirtyä sitten telttailemaan talviolosuhteissa. Kansallispuistoissa yöpyminen on sallittua erikseen merkityillä alueilla.

Kesällä tarvitset varusteiksi ainakin teltan, makuupussin, makuualustan, pienen ensiapulaukun, wc-paperia ja ruokaa, sekä rinkan, jossa kantaa varusteet. Jotkut ottavat ruuanlaittoa varten mukaan retkikeittimen. Monesti myös riippumatot ovat erittäin suosittuja. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin laittaa riippumatto kahden puun väliin ja kuunnella luonnon hiljaisuutta siinä makoillen. Myös vettä kannattaa varata mukaan, ellei ole tiedossa, että reitin varrella on juomapisteitä, joista vettä voi saada.

Telttailu on oivallista vaihtelua kaupunkielämän hektisyydelle. Moni huomaa vasta luonnossa, kuinka hiljaista siellä todella on. Kaupungin taustahäly tuntuu kadonneen. Ilma on raikkaampaa ja tuntuu, että koko keho nauttii ja mieli lepää. Stressaantuneelle työntekijälle loma metsässä voi olla oiva tauko ladata akkuja.

Hyviä vinkkejä retkelle

Ruokailun suunnittelu etukäteen retkeä tai vaellusta varten on kannattavaa. Ruokaa kannattaa varata tarpeeksi mukaan, ja muistaa, että kaikki ruuat eivät säily kovin pitkään esimerkiksi rinkassa. On myös hyvä ottaa huomioon, että kun kävelee ja liikkuu koko päivän, energiantarve voi olla suurempi kuin normaalisti.

Ruokaa voi halutessaan valmistaa joko tuoreista aineksista, tai tehdä ns. pussiruokaa johon lisätään vain kiehautettu vesi. Ensimmäisellä retkellä ei kannata ottaa paineita, että tekisi reissussa jonkin kovin monimutkaisen ruuan. Vähitellen omia retkikokkaustaitoja voi kehittää, ja myös muilta retkeilijöiltä voi saada hyviä vinkkejä.

Hyvä leiripaikka tarjoaa suojaa, sekä myös tulentekomahdollisuuden. Teltan tai laavun paikan on hyvä olla mahdollisimman tasainen - kannattaa katsoa, ettei nukkumapaikkojen kohdalla ole juuria, kiviä tai muita epätasaisuuksia. Jokien ja järvien rannalla voi olla viileämpää kuin metsän suojassa.

Hyvä retkeilijä huomioi, että kun lähtee retkipaikalta, sinne ei jää mitään, vaan kaikki omat jäljet siivotaan. Kesällä voit tarvita mukaan esimerkiksi hellehatun ja hyttyskarkoitteen. Netistä löytyykin paljon ohjeita aloitteleville retkeilijöille, joihin kannattaa tutustua ennen ensimmäistä retkeä. Nautinnollisia retkeily- ja vaellusretkiä kaikille!

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat