Saija

Länsimaisesta elämästä sisätiloissa vietetään jo keskimäärin yli 80% ajasta. Elämämme tärkeimpiin paikkoihin kuuluvat koti sekä työpaikka. Näistä jälkimmäistä emme itse pysty niin helposti muovaamaan, mutta kotimme pystymme valitsemaan.

Monessa suomalaiskodissa tapahtuvaa eloa haittaavat erilaiset ongelmat, joiden vaikutukset kokonaisvaltaiseen terveyteen ovat merkittäviä. Mikäli omaa arkeasi haittaa jokin seuraavista ongelmista, kannattaa vertailuun ottaa alueesi muut vuokrattavat asunnot.

Kosteusvauriot

Sisäilmaongelmien toteaminen kodissa on usein hankalaa, koska sen aiheuttamat oireet sopivat niin moniin sairauksiin. Aina oireilua ei ilmene ollenkaan, mutta yleisimpiä homeoireita ovat nuha, äänenkäheys ja yskä. Pahimmissa tapauksissa ilmenee hengitystieinfektioita sekä astman pahenemista tai syntyä.

Homeisessa talossa asunut oireilee helpommin myös muissa kosteusvaurioisissa paikoissa. Tästä voi koitua ongelmia silloin, jos vaikka päätyy opiskelemaan tai työskentelemään rakennukseen, jossa kosteusongelmia ei ole vielä todettu tai korjattu.

Radon

Näkymätön ja hajuton radioaktiivinen radonkaasu on hiljainen sairauksien aiheuttaja, jota löytyy monesta suomalaiskodista vaarallinen määrä. Korkeimmat radonpitoisuudet mitataan tyypillisesti sora- tai hiekkamaalle rakennetuissa Etelä-Suomen taloissa.

Radonia syntyy maankuoressa uraanin ja toriumin hajoamistuotteena. Täältä se pääsee sisäilmaan talon perustuksissa olevien rakojen kautta. Maan uraanipitoisuuden lisäksi radonin tasoon vaikuttaa se, miten talo on rakennettu. Pahimpia ovat kivimateriaaleista, kuten kevytsoraharkoista rinteeseen rakennetut talot.

Pitoisuuksia voi alentaa poistolaitteilla sekä talon rakenteita tiivistämällä. Jos nykyisessä vuokra-asunnossa ei syystä tai toisesta pysty toimeen alkamaan, kannattaa harkintaan ottaa kodinvaihto kaasun aiheuttaman syöpäriskin vuoksi.

Veto

Suomen paukkupakkasilla kylmä veto muodostuu ongelmaksi etenkin vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Pitkä altistuminen kylmyydelle lisää sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä. Tähän ei kannata suhtautua kevyesti länsimaassa, jossa kyseiset sairaudet ovat yksi yleisimmistä kuolinsyistä.

Saaste

Suomessa, muiden länsimaiden tavoin, yksi yleisimmistä kuolinsyistä on erilaiset sydänsairaudet. Yhtenä sairauteen johtavista tekijöistä ovat ilmansaasteet. Vaikkeivat Suomen suurkaupungit yllä edes yhteenlaskettuina maailman metropolien saastetasoihin, ei tämä tarkoita, etteikö jatkuva altistuminen autojen pakokaasuille sekä tehtaan tai savupiippujen savulle olisi haitaksi.

Saasteiden pääsyä sisätiloihin voi hillitä keskittämällä sisätilojen tuuletuksen iltoihin tai varhaisaamuihin, kun autoja ei mahdollisesti ole yhtä paljoa liikkeellä. Jos koti silti täyttyy ikävällä katkulla, kannattaa asunnon vaihtoa harkita.
Sekä lyhytaikainen että pitkäaikainen altistuminen pienhiukkasille aiheuttaa sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa sekä aivoverenkierron häiriöitä. Kaikkein alttiimpia terveyshaitoille ovat ikäihmiset sekä sepelvaltimotautia tai 2. tyypin diabetesta sairastavat.

Meluhaitat

Koti on paikka, jonne menemme rauhoittumaan. Lienee sanomattakin selvää, että sisätiloihin kantautuva jatkuva mekkala ei ole psyykkiselle eikä fyysiselle terveydelle hyväksi. Ihmiskehossa kaikki on kytköksissä kaikkeen, ja jo vain pelkät uniongelmat kohottavat kehon stressitasoja ja tulehdusarvoja.

Mikäli naapurit eivät huomioi pyyntöjä hiljaisempaan eloon tai kadulta kantautuu mekkalaa aina huonoimpaan mahdolliseen aikaan, on kodinvaihdos taatusti kannattava teko. Kun kotona saa levättyä hyvin, onnistuvat työt ja liikunta tehokkaammin.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat