Satu

Kookosriisiä anjoviksella tai keitetyillä munilla. Tällainen on tyypillinen malesialainen aamiainen nimeltään nasi lemak. Se ei ehkä sovi useimpien suomalaisten makunystyröille, mutta on oiva esimerkki siitä, miten erilaisia ruokia maailmalla syödään päivän ensimmäisellä aterialla. Aamupalaa syödään myös eri aikoihin, ja eri tavoin. Joissakin maissa aamiainen on aina lämmin ateria, kun toisaalla taas suositaan kylmiä ruokia.

Länsimaiseen aamupalaan liittyy usein myös kiire. Kännykästä saatetaan nopeasti lukea uutiset tai viimeisimmät kasinobonukset, samalla kun lusikoidaan puuroa. Ateriasta tulee sivuseikka, jonka tarkoituksena on vain tankata energiaa päivään. Siitä huolimatta aamupala on tärkeä ja monia kiinnostava ateria. Verkossa on jopa blogeja, joissa keskitytään vain ja ainoastaan aamiaiseen, ja tehokkaasti hakukoneoptimoidut blogit jopa tienaavat kirjoituksillaan. Jos siis kaurapuuro alkaa tulla korvista ja ainaiset voileivätkin maistuvat puulta, voi ulkomailta löytää kiinnostavia ideoita viikonlopun aamupalapöytään.

Makea alku päivään – erilaiset pannukakut

Erilaisia pannukakkuja tarjoillaan aamupalalla monissa maissa. Niistä erikoisimpiin kuuluvat Pohjois-Afrikassa ja erityisesti Marokossa syödyt Beghrir-pannukakut. Ne paistetaan vain toiselta puolella, ja niissä käytetyn leivinjauheen ansiosta niihin muodostuu paiston aikana lukuisia pieniä kuoppia. Niitä kutsutaankin myös tuhansien reikien pannukakuiksi. Tavallisten vehnäjauhojen sijaan Beghrir-pannukakut valmistetaan karkeasta semolinajauhosta. Ne tarjoillaan usein hunajan ja voinokareen kera, mutta niiden kanssa voi yhtä hyvin nauttia vaahterasiirappia tai hilloa.

Venäjällä, Ukrainassa ja muissa itäisen Euroopan maissa tarjoillaan syrniki-pannukakkuja. Suomalaisittain niitä kutsutaan usein rahkaletuiksi. Perinteinen syrniki on kuitenkin suomalaista lettua huomattavasti korkeampi ja pienempi. Ne ovat sisältä pumpulin pehmeitä, ja maistuvat esimerkiksi tuoreiden marjojen kera. Taikina on hyvin paksua, ja siitä otetaan lusikalla tai vaikkapa jäätelökauhalla, ja nämä pallerot pyöräytetään jauhoissa tai korppujauhoissa ennen paistamista.

Suolaiset aamupalat – riisi ja kananmunat maistuvat maailmalla

Riisi on monissa maissa ruoan peruselementti, ja se koskee usein myös aamupalaa. Vaikka riisipuuro yhdistetään Suomessa yleensä joulunajan perinteeksi, sitä vastaavia reseptejä käytetään muualla maailmassa ympäri vuoden. Monet riisiä käyttävät aamiaiset vaikuttavat suomalaisista lounasruoilta, kuten yllä mainittu malesialainen nasi lemak, mutta niitä voi kokeilla myös aamupalalla.

Costa Ricassa aamiaiseen kuuluu gallo pinto. Se on annos paistettua riisiä, johon lisätään papuja, sipulia, paprikaa, chiliä ja korianteria. Gallo pinto tarjoillaan vihannesten ja paistetun kananmunan kera. Myös lounaasta ja illallisesta tuttu curry kuuluu aamiaiselle Intiassa. Erilaisia curryja voidaan tarjoilla joko leivän tai riisin kera. Jos esimerkiksi herkullista kasviscurrya jää yli illalliselta, kokeile sitä aamiaisella. Mausteinen alku päivään saattaakin olla yllättävän hyvä vaihtoehto.

Kananmunat ovat lisukkeena monissa aamiaisissa, niin nuudelien, riisin kuin kasvistenkin kera. Se on myös tärkeä osa englantilaista aamiaista. Lautaselle kuuluu lisäksi yleensä pekonia, makkaraa, tomaattia ja herkkusieniä. Myös pavut tomaattikastikkeessa ja röstiperunat kuuluvat usein annokseen. Lisukkeena tarjoillaan paahdettua leipää, voita ja hilloa, ja kyytipojaksi tuoremehua ja vahvaa teetä tai kahvia. Tällaista aamiaista ei toki kannata nauttia usein — se ei nimittäin ole kovin terveellinen.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat