Maailmalla on pyörinyt vuosien ajan erilaisia elämäntapasuuntauksia, joiden perimmäinen tarkoitus on päästä eroon perinteisestä urakeskeisestä elämästä. Ensimmäiseksi puhuttiin downshiftaamisesta eli elämän leppoistaminen. Sen perimmäinen tarkoitus on päästä eroon työn stressistä, mutta myös keskittyä elämän perusasioihin eli vähentämällä kulutusta ja muuta materialistista elämää. Se on voitu omaksua melkein kuin kapinana urakeskeistä ja suoritusperiaatteista elämäntapaa, jota pyritään opettamaan ihmisille jo nuoresta lähtien.
Myöhemmin siitä on kehittynyt vielä uudempiakin suuntauksia, kuten nomadielämä ja jopa firetys-ilmiö, jossa on tarkoitus päästä eläkkeelle huomattavasti eläkeikää aikaisemmin ja se tulisi tapahtumaan taloudellisen riippumattomuuden kautta. Nomadielämä ei tarkoita kuitenkaan täysin työnteosta luopumista, mutta tällä kertaa kyseessä on paikkariippumaton yrittäjyys. Nomadit voivat matkustaa tai elää muualla kuin kotimaassaan ja tällä tavoin elää unelmaansa elämästä ulkomailla.
Downshiftaus
Tämä aate sai alkunsa aikoja sitten Yhdysvalloista. Sen kuuluisa iskulause oli “irti oravanpyörästä” ja sitä kuultiin etenkin 2010-luvun aikana lukuisia kertoja. Ilmiön historia on kuitenkin itämaisissa filosofioissa, jossa korostetaan työnteon sijaan itsensä löytämistä, minimalistista elämää ja vähäistä kuluttamista. Downshiftaamisessa tarkoitus on vähentää kuluttamista ja sen myötä myös työntekoa, koska enää ei tarvitse tehdä työtä vain ostaakseen enemmän turhaa tavaraa.
Nomadi ei pyri päästä eroon kuluttamisesta tai rahallisista mukavuuksista, vaan hän voi esimerkiksi edelleen tehdä haluamiaan rahallisia sijoituksia: ostaa vaatteita, pelata rahapelejä vaikkapa Suomi kasino -sivustolla tai nauttia ravintolaillallisista. Nomadi ei ole sitoutunut paikkaan, vaan voi tehdä yllä mainittuja esimerkkejä mistä vain, joko netissä tai paikallisissa liikkeissä.
Downshiftaajien saama kritiikki
Tänä päivänä vakiotyöpaikan omaava voi esimerkiksi lähteä vuorotteluvapaalle, jolloin hän voi kokeilla, millaista elämän hidastaminen on kuitenkaan menettämättä työpaikkaansa. Monesti ajatus kyseistä elämäntavasta on paljon parempi kuin itse käytäntö, joka voi pitkällä aikavälillä muodostua tylsäksi ja taloudellisesti epävarmaksi. Elinkeinoalan johtavien nimien mukaan downshiftaajat ovat itsekkäitä, koska työelämään tarvitaan aktiivisia työntekijöitä hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi.
Nomadius elämäntapana
Sana nomadi on peräisin paimentolaisista, mutta tänä päivänä se yhdistetään heihin, jotka matkustelevat ja liikkuvat maailmalla samalla kun tekevät töitä etänä.
Nomadielämä ei ole myöskään välttämättä koko elämän kattava elämäntapa, vaan se voi tarkoittaa vain vuoden kahden irtiottoa normaalista arjesta. Tällöin nomadi voi suunnitella asuvansa esimerkiksi pari kuukautta Thaimaassa, pari kuukautta Intiassa ja niin edelleen.
Kenelle nomadielämä ja downshiftaaminen sopivat?
Nomadielämä sopii etenkin yksineläville ja huippuosaajille, joilla on hyvät työnäkymät ja täten varma tulolähde. Nomadien elämäntaso voi olla kuitenkin tuloista riippuen luksusta tai toisaalta hyvinkin autenttista, riippuen alasta.

"Tekstejä sinne sun tänne aiheesta kuin aiheesta kun aikaa ja intoa löytyy"

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat