Vuonna 1945 Helsingissä syntynyt Vesa-Matti "Vesku" Loiri on yksi tunnetuimpia suomalaisia. Tämä rakastettu viihteen monitoimimies on toiminut suomalaisten viihdyttäjänä vuosikymmenten ajan. Erityisesti Vesa-Matti Loiri muistetaan Uuno Turhapuron roolista, mutta uransa aikana hän ehti tehdä niin laulajana, näyttelijänä kuin urheilijanakin uskomattoman paljon. Viimeisinä vuosina Loiri on kuitenkin kärsinyt vakavista terveysongelmista, jotka kuitenkin ovat kääntyneet parempaan suuntaan ja tällä hetkellä Loiri nauttii elämästä ja ylläpitää peliaiheista podcastia Kolikkopelit.com -sivustolla.

Vesa-Matti Loirin ura

Vesa-Matti Loiri löi itsensä läpi 60-luvulla elokuvassa "Pojat" ja sen jälkeen näyttelijänä oli tie tähtiin auki. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1966. Vesku tunnettiin parhaiten komediarooleistaan Uuno Turhapurona sekä sketsisarjoissa Spede Show- ja Vesku-show muun muassa Nasse-Setänä, Tyynenä ja Jean-Pierre Kuselana, mutta hän teki myös vakavia rooleja, joista sai paljon positiivista palautetta. Kaikkiaan Loiri on näytellyt kymmenissä elokuvissa ja televisiosarjoissa. Näyttelijänä Loiri on voittanut kolme Jussi-palkintoa 1976, 1982 ja 1983. Parhaan miespuolisen esiintyjän Telvis-palkinnon hän voitti vuosina 1984, 1986 ja 1987. Loiri on voittanut myös Venlan (1989) ja Kultaisen Venlan (2011) uransa aikana.

Muusikkona Loiri tunnetaan varsinkin uransa loppupuolella Eino Leinon runojen tulkitsijana, joista hän julkaisi kaikkiaan neljä albumia. Ensimmäisen jo vuonna 1978. Tämän lisäksi Loiri on tulkinnut esimerkiksi Reino Helismaan ja Junnu Vainion kirjoittamia iskelmäkappaleita. Yhteensä Loiri on julkaissut yli 30 albumia. Loiri on voittanut parhaalle miessolistille jaettavan Emma-palkinnon kolme kertaa 2003, 2006 ja 2007. Loiri myös esiintyi Suomen Euroviisuedustajana vuonna 1980 Aarno Ranisen kirjoittamalla kappaleella Huilumies. Kappale jäi kuitenkin kilpailussa viimeiseksi kuudella pisteellä.

Urheilijana Loiri harrasti muun muassa nyrkkeilyä, jalkapalloa, käsipalloa, vesipalloa, jääkiekkoa, biljardia ja golfia. Näistä lajeista hän ylsi SM-tasolle asti vesipallossa, jossa hän voitti kolme Suomen mestaruutta ja käsipallossa, jossa hän voitti yhden Suomen mestaruuden. Jalkapallossa hän edusti myös yhden kauden SM-sarjassa pelannutta HJK:ta, mutta ei päässyt SM-sarjan otteluissa kentälle. Loiri pelasi kaikissa palloilulajeissa maalivahtina. Nyrkkeilijänä hän otteli kolme virallista ottelua, joista voitti kaksi.

Terveyshuolet

Aikuisiän diabeteksestä kärsivä Loiri painoi pahimmillaan yli 150 kiloa ja odotti itsekin jo kuolemaa. Hänen onnekseen hänelle sopiva diabeteslääkitys löydettiin. Tämän lisäksi hänelle tehtiin vatsalaukun ohitusleikkaus ja paino lähti rajuun laskuun ja 83 kilon tietämille. Painonpudotuksen jälkeen Loiri lopetti diabeteslääkityksensä, sillä ei ole enää sitä tarvinnut.

Vuoden 2019 keväällä Vesa-Matti Loirin terveys oli hänen mukaansa todella heikoissa kantimissa. Hän pyörtyili useamman kerran päivässä ja päätyi lopulta loukkaantuneena ja verta vuotavana sairaalaan. Sairaalassa Loirin sydämeen asetettiin tahdistin, joka paransi elämänlaatua selvästi. Jalat eivät enää toimi kunnolla, sillä jalkojen hermoradat ovat vaurioituneet, mutta muuten Loiri tuntee olonsa terveeksi.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat