Mikä auttaa, kun virtsatietulehdus toistuu?

Vaikka virtsatietulehdus voi parantua itsetäänkin, esimerkiksi runsaalla juomisella, uusiutuessaan se pitää hoitaa lääkekuurilla. Lue gynekologin neuvot.Lue koko juttu

Mikä auttaa, kun virtsatietulehdus toistuu?

Kommentit (2)

Vierailija

Estrogeeni auttaa yli 45v virtsavaivoihin. Paikallishoidot Vagifem, Ovestin tai Pausanol ovat reseptivapaata apteekkitavaraa, joissa on hyvin pieni määrä estrogeeniä. Ne eivät lisää tutkimusten mukaan lisää rintasyöpäriskiä ollenkaan. Käy ensin lääkärillä varmistamassa, tarvitaanko antibioottia tai muuta akuutin tulehduksen hoitoon.

Paikallishoitovalmisteet korjaavat estrogeenin puutteesta johtuvat kuivat intiimialueen sisäiset ja ulkoiset limalalvot. Kuivuus, tulehdusalttius, heikentyneet kudokset ja virtsankarkailu korjaantuu jollakin niistä - mikä nyt kenellekin sopii.

Paikallishoidot auttavat niin kauan kuin niitä käyttää, monet gynekologit suosittelevat käytettäväksi koko loppuiän - muukin tulehdusalttius vähenee samalla.

Antibiootit ovat vihonviimeinen keino jatkuviin tulehduksiin. Ne romahduttavat suoliston hyvän mikroflooran ja sitä kautta suuren osan immuunipuolustusta.

Jos antibiootteihin turvaudutaan, niiden kanssa tulisi syödä raskaasti probiotteja, sekä myös niiden jälkeen.

Antibioottikuurin jälkeen tulisi tehdä tiukka harppaus saada omaa vastustuskykyä parannettua, muuten tulehdus voi pian uusia. 

Uusiutuvien virsatietulehdusten riskitekijöitä ovat em. heikko suoliston terveys, jossa tulehduksellisuutta ylläpitävät antibioottien lisäksi jotkut muutkin lääkkeet,  liian vähäinen kuitu, liian hidas suolen toiminta, gluteiini, maitotuotteet, allergisoivat aineet, liika Omega6:n saanti  ja mahdollisesti useatkin einesten ja pikaruokien lisäaineet.

Ehkä tärkein immuunivasteen kohotus saadaan D-vitamiinitason nostamisella yli 120 nmol:n/l. Myös tavallisen ruuan vaihtaminen oikeasti kuitu- ja ravinnetiheäksi sekä raakakasvisvoittoiseksi on tehokasta puolustusta. 

Suojatekijänä lantionalueen elinten tulehduksia vastaan lantion ja genitaalialueella nestekiertoa tulisi vilkastuttaa, koska veri tuo sinne happea ja ravinteita ja imusuonisto kuljettaa haitalliset jätteet pois.  Alapesu ilman saippuaa ulostamisen jälkeen vähentää suolistobakteerien kulkeutumisriskiä genitaalialueelle ja siksi se pitäisi ottaa vakiotavaksi. 

Genitaali-, lantionpohja ja lantion sisäkudosalueella tärkeää mikrokokoisten imu- ja verisuonien toimintaa voidaan vilkastuttaa käyttämällä täysin puristamattomia alus- ja päälysvaatteita, keskirakoista keinuvaa satulatuolia ja toistuvia kävelyjä tsto työn lomassa. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat