Oletko kuullut toiminnallisesta eli funktionaalisesta harjoittelusta? Se on termi liikuntamuodolle, jonka liikkeet auttavat suoriutumaan entistä paremmin arkipäiväisistä asioista.

Näille liikkeille on ominaista se, että niiden suorittamiseen käytetään useita kehon osia yhtäaikaisesti, kun taas kuntosali- tai voimaharjoittelussa keskitytään monesti vain yhteen lihasryhmään.
Toiminnallisessa treenaamisessa jäljitellään jokapäiväisen elämän liikkeitä. Toiminnallisen voiman lisääminen voi parantaa elämänlaatua ja vähentää vammojen riskiä!

Toiminnallisen harjoittelun hyödyt:
• Parantaa yleistä fyysistä suorituskykyä selvitä arkipäivän askareista.
• Nostaa tehokkaasti sykettä ja saa rasvan palamaan.
• Kehittää monipuolisesti lihaskuntoa, kestävyyttä ja koordinaatiota.
 

1. Lantionnosto

Aktivoituvat lihakset: pakarat, takareidet, vatsalihakset, lantionpohja
Takaketjun lihakset eli kehosi takapuolella sijaitsevat lihasryhmät vastaavat tärkeistä tehtävistä arkipäiväisessä elämässä. 
1. Asetu lattialle selinmakuuasentoon. Koukista polvesi 90 asteen kulmaan ja pidä jalkapohjat tukevasti lattiassa.
2. Aseta käsivartesi vartalosi viereen kämmenet alaspäin.
3. Hengitä sisään ja ponnista työntäen lantiosi ylös kaivaen kantapääsi lattiaan. Tee liike puristamalla pakaroitasi, takareisiäsi ja lantiopohjan lihaksiasi. Pidä myös keskivartalosi tiukkana.
4. Yläasennossa yläselkäsi ja olkapääsi jäävät kiinni lattiaan muun selän ja jalkojen kohotessa ylös. Pidä kuitenkin jalkapohjat koko liikkeen ajan tukevasti lattiassa. Pysäytä liike muutamaksi sekunniksi ja jännitä pakaroitasi.
5. Palaa sitten hitaasti aloitusasentoon.
Voit myöhemmin lisätä vaikeusastetta asettamalla lantiosi päälle esimerkiksi levypainon tai -tangon.
 

2. Kyykky

Aktivoituvat lihakset: etu- ja takareidet, pakarat, keskivartalo
Kyykkyjen lisääminen treeniohjelmaan on fiksu veto, sillä se aktivoi kokonaisvaltaisesti niin suurta osaa kehomme lihaksista. Varmista, että osaat suorittaa sen oikein, ennen kuin lisäät mukaan painoa.
1. Asetu seisomaan hartianlevyiseen haara-asentoon ja jätä kätesi suoriksi vartalosi sivuille. Varpaidesi tulisi osoittaa hieman ulospäin etuviistoon.
2. Kyykkää alaspäin pitäen pääsi ylhäällä ja katseesi eteenpäin suunnattuna kuin olisit istahtamassa tuolille. Kyykisty, kunnes reitesi ovat vaakatasossa. Pidä paino kantapäilläsi ja selkä suorana.
3. Nouse sitten takaisin ylös alkuasentoon suoristaen jalkasi.
 

3. Sivukyykky

Aktivoituvat lihakset: pakarat, etureidet, reiden loitontajat
Sivuttaiset liikkeet eivät ole arkielämässä aivan yhtä yleisiä kuin eteen- ja taaksepäin suuntautuvat, mutta niiden hallitseminen on aivan yhtä tärkeää.
1. Asetu seisomaan jalat yhdessä ja kädet vartalon sivuilla.
2. Ota suuri askel sivulle oikealla jalallasi taivuttaen polvea ja työntäen lantiota taaksepäin. Pidä vasen jalka suorana ja rinta ylhäällä koko liikkeen ajan.
3. Ponnista ylös oikealla jalalla ja palaa aloitusasentoon.
 

Yhteenvetona

Toiminnallinen treeni on erinomainen, monipuolinen harjoittelumuoto, jolla kehität sekä fyysistä suorituskykyä, että saat rasvan palamaan. Toiminnallinen treenaaminen on todella trendikästä tällä hetkellä, ja vastaasi on varmasti tullut ulkobanneri, mainosteline tai roll up mainos, jossa kerrotaan sen hyödyistä. Nyt on sinunkin korkea aika aloittaa treenimuoto, joka tekee sinusta atleettisemman.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat