Vierailija

Kilpirauhasen vajaatoiminta on nykypäivänä yllättävän yleistä nuorilla. Nuoret sairastuvat tähän tilaan todennäköisemmin kuin aikuiset, eivätkä he välttämättä tajua, että heillä on se.

Tämä johtuu siitä, että nuoruusiän kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet jäljittelevät usein murrosiän oireita. Oireita ovat muun muassa kylmän tunne, väsymys, painonnousu ja mielialan muutokset.

Hoitoon kuuluu yleensä lääkitys puuttuvan kilpirauhashormonin korvaamiseksi. Hyvä uutinen on, että hoidon avulla useimmat kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät nuoret toipuvat täysin ja jatkavat normaalia elämää aikuisina.

Jotkut potilaat eivät kuitenkaan reagoi hyvin hoitoon tai heillä ei ole varaa lääkkeisiin, joten heidän tuleva elämänlaatunsa voi vaihdella suuresti riippuen siitä, kuinka vakavaksi tila muuttuu ennen kuin sitä hoidetaan.

Mistä tiedät, onko sinulla tai lapsellasi kilpirauhasen vajaatoiminta?

Jos sinulla tai lapsellasi on joitakin edellä luetelluista oireista, on tärkeää mennä lääkäriin diagnoosin saamiseksi. Lääkäri tekee verikokeen kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) tason tarkistamiseksi.

Yleisesti ottaen sairaudesta kärsivillä voi esiintyä väsymystä, painonnousua, kylmän tunnetta ja mielialan muutoksia. Joillakin ihmisillä voi olla myös keskittymis- tai muistiongelmia. Oireista voit lukea lisää täältä.Oireet pahenevat yleensä ajan myötä, jos niitä ei hoideta. 

Jos TSH-tasot ovat korkeat, tämä osoittaa, että kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia, ja sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Hyvä uutinen on, että hoidon avulla useimmat nuoret kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat paranevat täysin ja jatkavat normaalia aikuiselämää

Nuorten kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtua esimerkikisi autoimmuunisairaudesta, jossa elimistön puolustusmekanismi hyökkää vahingossa terveen kudoksen kimppuun. Monissa nuoruusiän kilpirauhasen vajaatoiminnan tapauksissa tilan syytä ei kuitenkaan koskaan löydetä.

Liittyykö kilpirauhaslääkkeiden käyttöön raskauden aikana riskejä?

Jotkut kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat naiset käyttävät raskauden aikana kilpirauhashormonilääkkeitä pitääkseen kilpirauhashormonitasonsa kurissa.

On kuitenkin olemassa pieni riski, että nämä lääkkeet voivat aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia. Siksi on tärkeää, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat naiset keskustelevat hoitovaihtoehdoista lääkärinsä kanssa ennen raskaaksi tulemista.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat