Jack

Lievän tulehduksen näkökulmasta pahimpia ruoka-aineita ovat sokeri, prosessoitu liha ja eläinperäinen rasva. Varsinkin sokeri ja rasva yhdessä ruokkivat tulehdusta. Millainen ruoka suojaisi elimistöä? Auttaako inkivääri, valkosipuli tai kurkuma?

Lievän tulehduksen olemassaolon elimistössä voi yleensä päätellä ilman mitään testiä. Se on yleisempi lihavilla ja vanhoilla kuin normaalipainoisilla nuorilla tai keski-ikäisillä.

Lihoessa lisääntyvä rasvakudos muokkaa itsessään olevia syöjäsoluja uuteen muotoon, joka tuottaa tulehdusaineita. Jos ylipainoa on ollut pitkään, on myös lievää tulehdusta.

– Paras keino rauhoittaa lievää tulehdusta on liikakilojen laihduttaminen pysyvästi, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen neuvoo.

Jo kasvisten lisääminen hoitaa tulehdusta
Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioonvoi hoitaa tulehdusta, vaikka paino ei laskisikaan. Tutkimusten mukaan suojaavassa ruokavaliossa on myös runsaasti kuitua ja juoksevia kasviöljyjä – myös rypsiöljyä.

– Toisin kuin monet luulevat, täysjyväviljat ja rypsiöljy eivät aiheuta tulehdusta, Laatikainen vahvistaa.

Sen sijaan tyydyttynyt kova rasva lisää lievää tulehdusta ainakin runsaasti ja vuosikausia käytettynä. Voin ja kerman ”luonnollisuus” ei vaikuta tähän asiaan mitenkään.

Maitoa on niin ikään pidetty tulehdusta lisäävänä ruoka-aineena, mutta tutkimuksissa se on osoittautunut pääsääntöisesti neutraaliksi. Se ei siis lisää eikä lievitä tulehdusta.

Usein kuulee väitettävän, että kurkuma, inkivääri ja valkosipuli ovat tehokkaita tulehduksen vähentäjiä. Eivät ole. Alustavien tutkimusten mukaan niillä voi olla lieviä tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, mutta koska asiasta ei vielä ole kunnollisia tutkimuksia, tästäkään ei voi olla vielä varma.

Tutkimusten valossa lievää tulehdusta parhaiten ehkäisevä ruokavalio on mukaelma Välimeren ruokavaliosta. Se ei ole kaukana Suomessa suositeltavasta Itämeren ruokavaliosta.

Joka päivä
Kasviksia 6 kourallista kasviksia.
Hedelmiä ja marjoja 3 annosta.
Palkokasveja vaikka joka päivä, jos vatsa sietää.
Maitotaloustuotteita noin 3 annosta päivässä.
Rypsiöljyä, extra-neitsytoliiviöljyä ja pähkinöitä tai siemeniä 30 g
Täysjyväviljaa yksilöllisesti.
Joka toinen päivä
Kalaa, mereneläviä, kanaa, perunaa sekä kananmunaa.
Korkeintaan 3 kertaa viikossa
Punaista lihaa.
LISÄKSI
Korvaa suolaa yrteillä.
Juo viiniä vain maltillisesti.
Tuoremehua enintään 2,5 dl päivässä.
Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat