Normaaliin arkeen kuuluu tietty kiireisyys ja stressi, jotka vaihtelevat eri elämäntilanteiden mukaan. Jokainen meistä tuntee ehkä olevansa kiireisin nuorempana, jolloin opiskellaan, työskennellään ja mahdollisesti harrastetaan. Toisille kiireisin aika sijoittuu niin sanotuille ruuhkavuosille eli kun perustetaan perhe ja rakennetaan uraa.

Hyvin usein arjen suurin stressin aiheuttaja on raha. Se liittyy jokaiseen arkiseen toimeen. Teemme työtä saadaksemme rahaa, kun taas asuminen, harrastukset ja tarvittavat hankinnat kuluttavat sitä. Täten on hyvin tärkeää osata hallita omaa taloutta järkevästi. Tällä tavoin pysyt kärryillä tuloistasi ja menoistasi ja osaat suunnitella elämäsi sen mukaan.

Et siis tule heräämään taloustilanteeseesi silloin, kun ensimmäisiä maksumuistutuksia tai ulosottoilmoituksia alkaa tipahtelemaan postiluukusta. Taloushallinnon tärkein kulmakivi on järkevä rahankäyttö. Sen siemenet voidaan kylvää jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja jatkaa sitä koko aikuisiän ajan.

Se kattaa kuitenkin paljon muutakin kuin tulojen ja menojen taulukoittamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen elämäntapa, joka perustuu suunnitelmallisuuteen ja suoraan sanoen kylmäpäisiin päätöksiin. Sen aikana ei siis haksahdeta tunneostoksiin tai osteta turhia tavaroita täyttämään kaapin perukoita.

Velat ovat suuri kuluerä

Hyvin moni turvautuu lainan ottoon paikatakseen rahaongelmiaan. Se voi sillä hetkellä tuntua sopivalta ratkaisulta ja lainan takaisinmaksusta selvitäänkin ilman ongelmia. Joskus taas kertaluontoinen laina ei riitä, vaan niitä voidaan joutua ottamaan useampi ja tällöin on vaara joutua velkakierteeseen.

Tässä tilanteessa lainojen yhdistäminen yhden yhdistelylainan alle on järkevä vaihtoehto. Se helpottaa lainan takaisinmaksun seuraamista ja mahdollisesti uuteen yhdistelylainaan voidaan neuvotella edullisemmat ehdot.

Tällä tavoin vapaudut kuukausittaisesta stressistä eri lainojen kanssa ja hoidat kaiken yhdellä maksulla. Hyvin usein käyttöösi vapautuu tällöin myös enemmän rahaa kuussa, joka luo valoa tunnelin päähän ja helpottaa kuukausittaista rahatilannettasi.

Ole suunnitelmallinen

Kuukausittaiset peruskulut ovat asia erikseen, mutta suunnitelmallisuutta voidaan laajentaa kattamaan kaikki ostokset. Esimerkiksi jos tarvitset uutta talvitakkia, mieti voisitko odottaa vielä talven loppuun ja ostaa sellaisen kevään alennusmyynneistä.

Jos taas haluat lähteä vaikkapa lomalle, olisiko hyvä aloittaa jo etukäteen matkakassan säästämisen esimerkiksi siirtämällä tietyn rahasumman aina erilliselle matkatilille. Tällöin yksittäinen ostos tai hankinta ei kuormita yhden kuukauden budjettia liikaa. Tällöin myös selviät hankinnasta huomattavasti edullisemmin kuin jos joutuisit ottamaan sitä varten korollista lainaa.

Säästäväisyys voi olla elämäntapa

Hyvin usein säästäväisyys on yhdistetty pakkoon, jonka eteen joudutaan, kun rahatilanne on heikko. Se voi olla kuitenkin oma valinta. Sen tavoite on tällöin arjen helpottaminen. Kun tunnet raha-asiasi hyvin, pystyt hallinnoimaan taloutesi hyvin ja perustamaan arkesi vahvalle pohjalle.

Säästäväisyys ei kuitenkaan tarkoita tiukkoja sääntöjä siitä, mitä voit ostaa ja mitä et, vaan joustavuutta ja johdonmukaisuutta. Kyseessä ei siis ole maksimaalisen voiton tavoitteleminen yksittäisistä suorituksista, vaan pitkäjänteinen projekti. Se voi samalla perustua vastuullisuuteen ja ekologisuuteen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat