Mielessä risteilee jatkuvasti monia ajatuksia, joista osa kuormittaa meitä suuresti. Päänsisäinen puhe voi olla paitsi vilkasta, myös arvostelevaa, epäkannustavaa tai alentavaa, jolloin mehiläisparven lailla korvien väliä korventava pörinä tuntuu entistä epämukavammalta. Mindfulness on tekniikka, jossa tietoista, hyväksyvää läsnäoloa hyödynnetään stressin hallinnassa.

Huomio kiinnitetään yksinkertaisesti siihen, mitä ympärillä parhaillaan tapahtuu. Harjoitukseen voi kuulua paikoillaan istumista silmät suljettuina, sisään- ja uloshengityksen rauhallista seuraamista ja erilaisten mantrojen toistamista, mutta läsnäoloharjoituksia voi tehdä myös siivotessa, ruokaa laittaessa, kävellessä, suihkussa käydessä tai nettipelejä pelatessa. Etenkin puhtaaseen sattumaan perustuvat pelit, kuten bingo, sopivat hauskanpidon lisäksi tietoisen läsnäolon harjoitteluun. Hetkeen keskitytään ruudun numeroita hitaasi tarkastellen ja kohdistamalla huomio kuvaruudun eri kuviin ja painikkeisiin. Arvonnan herättämät tunnereaktiot rekisteröidään tuomitsematta ja myös sekä pelaajan ympärillä olevat äänet, tuoksut että muut aistikokemukset tiedostetaan.

1. Hengitä rauhallisesti joka aamu

Rauhallinen aamuhengitysharjoitus voidaan tehdä heti herättyä vielä sängyssä istuen tai maaten. Sen aikana hengitetään syvään sisään ja ulos, ja huomio kiinnitetään siihen miten uusi viileä ilma kulkee sisään sierainten kautta ja kuinka vanha, lämmin hengitys työntyy suun kautta keuhkoista ulos.

2. Syö ateriasi rauhallisesti
Mieli on kehittyvä kehonosa, jota on mahdollista treenata siinä missä lihaksiakin. Päivän seuraava tietoisuusharjoitus sopii lounas- tai välipalahetkeen. Keskity aistimaan ruoan tuoksut ja maut ja tarkastele, miltä annoksesi näyttää.

3. Pysähdy tuntemaan ja huomioi ajatuksesi
Jopa jonottamisesta on mindfulness-harjoitukseksi, kun asia tehdään ajatuksella. Keskity huomioimaan mitä kuulet ympärilläsi ja tarkastele ääniä kuin ne olisivat sinulle täysin uusia. Palauta huomiosi lempeästi sinua ympäröivään äänimaailmaan, kun analyyttinen mieli ottaa vallan ja alkaa tulkita kuulemaasi tavallisten syy- ja seuraussuhteiden kautta.

4. Tietoinen suihkukäynti puhdistaa ajatuksia
Illan peseytymishetki voi puhdistaa kehon lisäksi mielen. Unohda suorittaminen ja kiire, ja keskity vedenpaineeseen, lämpötilaan ja niiden muutoksiin.

5. Lintuperspektiivi vaikeiden tilanteiden avuksi
Viimeinen – kenties vaikein – arjen mindfulness-harjoitus kohdistuu hankaliin hetkiin, jolloin pinna on vaarassa palaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat