Liikunta tekee meille kaikille vain ja ainoastaan hyvää. Sitä ei käy kiistäminen. Liikkuminen voi kiihdyttää aineenvaihduntaa, lisätä energiatasoja, pitää sydämen ja verisuonet terveinä ja auttaa niin lihasten kasvatuksessa kuin painonkin pudotuksessa.

Se voi myös parantaa vastuskykyä, parantaa unenlaatua ja jopa lievittää stressiä, ahdistusta ja kipua. Hyötyjä on siis järjettömän paljon.

Jos liikunta sitten on niin hyödyllistä, miksi ihmiset eivät harrasta sitä enemmän?
Jokainen, joka joskus on harrastanut liikuntaa tai treenannut, tietää varmasti, miten helppoa erilaisten tekosyiden keksiminen on. Ja mitä kauemmin näitä tekosyitä keksii, sitä vaikeampaa vanhaan rytmiin palaaminen on.

Liikunnan aloittaminen voi olla haastavaa, mutta fakta on se, että säännöllisen liikunnan harrastaminen ja rytmissä kiinni pysyminen on vielä vaikeampaa.

Hyvin herkästi ihmisillä käy niin, että muutaman viikon liikunnan harrastamisen jälkeen nettikasino, TV-sarjat, suoratoistopalvelut, päiväunet, siivoaminen ja oikeastaan kaikki muu alkaa vaikuttaa liikuntaa ja/tai treenaamista paremmalta vaihtoehdolta.

Ei ole epäilystäkään, etteikö ihmisen keho ja mieli hyötyisi säännöllisestä treenaamisesta ja liikunnasta. Siksi tässä artikkelissa käydäänkin läpi muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla liikuntamotivaatio on ja pysyy!

Parhaat vinkit treenimotivaation ylläpitämiseen

Tässä on kaikkein tehokkaimmat vinkit ja ohjeet siihen, miten treenimovaation saa ylläpidettyä paremmin:

1) Puhu itsellesi oikeanlaiseen sävyyn
Jos luulee pelkäävänsä harjoittelua, on hyvä keskustella itsensä kanssa. Se kannattaa kuitenkin tehdä niin, että puhuisi ikään kuin toisen henkilön kanssa.
Kun puhe pidetään toisessa persoonassa, on se huomattavasti tehokkaampaa kuin ensimmäisessä persoonassa puhuminen. Toisessa persoonassa puhuminen vahvistaa sekä käyttäytymissuorituksia että -aikomuksia, jonka vuoksi se on tehokkaampaa.

2) Etsi itsellesi syy liikkua, joka ei liity varsinaisesti liikkumiseen
Hyvä syy lähteä lenkille tai suunnata salille treenaamaan silloin, kun motivaatiota harjoitella ei ole, voi olla ihan hyvin sellainen, joka ei liity liikuntaan tai omaan kuntoon millään tavalla.
Jos kotona on työskennellyt koko päivän tai päivä on ollut stressaava, voi musiikin tai podcastien kuunteleminen sekä luonnonkauniiden kuvien ottaminen motivoida harjoittelemaan ja tehdä olosta paremman.

3) Palkitse itsesi
Käytä jokaisen harjoituksen jälkeen pari minuuttia nauttiaksesi niistä positiivisista tunteista, joita kyseinen harjoitus toi. Tällainen palkkio ja hyvänolon tunne voi auttaa sitoutumaan pitkäjänteiseen harjoitteluun.

Myös ulkoiset palkinnot voivat auttaa. Kun jokin pidemmän aikavälin tavoite tulee saavutettua, osta esimerkiksi uudet kengät tai treenivaatteet, joista tulee vielä lisäintoa liikkumiseen.

4) Aseta tavoitteita
Aloita yksinkertaisilla ja helpoilla tavoitteilla ja siirry sitten pidemmän aikavälin tavoitteisiin. Tee omista tavoitteista realistisia ja saavutettavissa olevia. Mikäli tavoitteet ovat liian kunnianhimoisia, voi ihminen helposti turhautua ja antaa periksi.
Useimmille terveille aikuisille suositellaan vähintään 150 minuuttia kohtalaista aerobista aktiivisuutta ja 75 minuuttia voimakasta aerobista toimintaa viikossa, tai sitten yhdistelmä molempia.

Isommista määristä voi saada tietenkin vielä enemmän hyötyä irti, mutta kannattaa varoa, ettei ajaudu ylirasituksen puolelle. Miksi? Koska ylikunto voi iskeä ihan tavalliseen liikkujallekin.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat