Elina

Sokeri on suuri syypää moniin nykyajan kroonisiin terveysongelmiin, kuten liikalihavuuteen, korkeaan verenpaineeseen, sydäntauteihin, diabetekseen ja syöpään. Arviolta 16 % keskiverto yhdysvaltalaisen saamasta kalorimäärästä tulee lisätystä sokerista. Sokeria on paljon limsoissa, energiajuomissa, karkissa ja jälkiruoissa – näissä ruoissa myös harvemmin on tarpeellisia ravintoaineita.

Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei sokeri itsessään ole kaiken pahan alku ja juuri. Sokeri itsessään ei ole pahasta, vaan se määrä, mitä sitä nautitaan. American Heart Association:in ohjeiden mukaan naisen tulisi saada noin 100 kcal päivässä sokerista ja miehen noin 150 kcal. Tämä on aika vähän, sillä jo yksi limsatölkki pitää sisällään 126 kcal verran lisättyä sokeria.

Asiantuntijat huomauttavat, että mitään yksittäistä ravintoainetta ei kannata seurata orjallisesti, sillä silloin saattaa unohtaa kaikkien muiden ravintoaineiden vaikutukset. Jos ostat tuotteen, jota mainostetaan lauseella ”Ei lisättyä sokeria” – se voi kuitenkin olla esimerksiksi hyvin rasvaista, mikä tekee siitä epäterveellisen.

Näin vähennät saamasi sokerin määrää

Vaihda limsa kivennäisveteen. Hedelmillä tai marjoilla maustettu kivennäisvesi sisältää hyvin vähän sokeria, mutta voi maistua yhtä miellyttävälle kuin sokeripohjainen limu.

Opi lukemaan pakkausseloste. Muista, että pakkausselosteessa sokeri saattaa piillä pienen termistön takana. Esimerkiksi sanat ”hunaja”, ”melassi”, ”dekstroosi” ja ”siirappi”, viittaavat kaikki jonkilaiseen lisättyyn sokeriin.

Anna itsellesi anteeksi, jos sokerihammasta kolottaa. Jos hedelmien syöminen ei vaan tuo samaa tyydytystä kuin suklaapala, niin ota se suklaapala! Mutta nipistä kaloreista, jossain muualla ja koita välttää sokerihampaan kuuntelemista seuraavana päivänä. Koita myös yhdistää lempiherkkusi vaikka terveellisen jugurtin tai hedelmien kanssa – näin pikku herkkuhetkesi onkin hieman terveellisempi.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat