Erilainen pelaaminen voi sisältää luultua enemmän hyötyjä ihmisen hyvinvoinnille. Se voi rentouttaa ja saada ajatukset pois arjen kiireistä ja samalla kehittää erilaisia taitoja. Tässä artikkelissa paneudumme tarkemmin pelaamisen hyötyihin ihmisen hyvinvoinnissa.

Perinteisten lautapelien rinnalle on tullut erilaisia digitaalisia pelejä, jotka haarautuvat omalta osaltaan moniin eri kategorioihin. Pelialalla on tarkat tuntosarvet erilaisille trendeille ja ilmiöille, joita se on onnistunut osittain taidokkaasti hyödyntämään. Erilaiset nettipelit ovat tästä hyvä esimerkki.

Pelaamisen hyödyt

Pelaamisella on todettuja hyötyjä ihmisen hyvinvointiin, ja etenkin nuoremman väestön keskuudessa pelaaminen voi olla rakas ja tärkeä harrastus siinä missä jääkiekko tai pianonsoitto. Mutta millaisia hyötyjä pelaamiseen liittyy? Tässä niistä muutama:

1. Sosiaaliset taidot kehittyvät

Pelaaminen on usein sosiaalista, minkä on voinut havaita perinteisten lautapelien kohdalla. Monet digitaalisetkin pelit ovat sosiaalisia, sillä pelaajat kommunikoivat keskenään pelin kulusta ja vähän muustakin. Tämä kehittää sosiaalisia taitoja.

Peleissä tapahtuva kommunikaatio käydään usein englanniksi, mikä luonnollisesti kehittää pelaajan kielitaitoa. Englannin kielen merkitys on tänä päivänä lähes välttämätön, koska se toimii yleisenä kielenä kansainvälistyvässä maailmassa.

2. Tunnetaidot ja kognitiiviset kyvyt

Peliympäristöt kehittyvät jatkuvasti ja tulevaisuutta on väläytelty esimerkiksi virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden kautta. Kolmiulotteiset ja nopeatempoiset pelit vaativat usein tarkkaavaisuutta ja terävää huomiokykyä. Lisäksi se vaatii yleensä riittävää kykyä hahmottaa tiloja.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelaaminen saattaa edistää luovuuteen ja ongelmanratkaisuun liittyviä taitoja. Syy- ja seuraussuhde ei ole vielä täysin selvä ja arvioinnit viittaavat siihen, että sellaiset ihmiset pelaavat enemmän, jotka nauttivat pulmatilanteista.

Pelaaminen saattaa kehittää myös tiettyjä tunnetaitoja. Sen on havaittu parantavan erityisesti motivaation liittyviä taitoja, koska pelit on rakennettu usein onnistumisen ja epäonnistumisen varaan.

3. Pelit motivoivat liikkumaan

Peleillä ja pelaamisella on usein passiivinen maine, jossa fyysinen aktiivisuus loistaa poissaolollaan. Nykyään markkinoilla on kuitenkin lukuisia eri pelejä, joihin osallistutaan oman kehon kautta.

Tällaisten digitaalisten liikuntapelien vahvuutena on monen hyvän asian yhdistäminen. Niissä saadaan siis hyöty ja huvi mukavasti irti ja kaiken tämän hauskuuden voi tehdä usein myös yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Miellyttävät kokemukset saattavat rohkaista kokeilemaan aktiivisempaa elämäntyyliä pelaamisen ulkopuolellakin.

Muista myös lautapelien hyödyt

Tasapainoa digitaaliseen pelaamiseen voi saada muistamalla myös perinteisten lautapelien hyödyt. Lautapelit voivat olla erittäin mukava tapa viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa. Ne voivat opettaa pelaajille hyödyllisiä taitoja vauvasta vaariin.

Esimerkiksi palapelit voivat olla parhaimmillaan erinomaista aivojumppaa, jossa kädet ja aivot pääsevät ratkaisemaan suurta kuvaa. Kun kuva alkaa hahmottua vaiheittain, virkistää se mukavasti mieltä. Kohtuullinen pelaaminen voi auttaa saavuttamaan optimaaliset hyödyt, jolloin harrastuksesta nauttii pidempäänkin.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat