Vierailija

Olen 28vuotias nainen ja jo vuosia kummastuttanut kellertävä pigmentti kasvoissa huulten ympärysalueella ja toisaalta polvissa ja kyynärpäissä sekä haaleammin kainalossa. On ympärivuotista enkä usko johtuvan auringosta (ehkä hormoneista?), välillä näkyy häiritsevän selkeästi ja toisinaan haaleammin. Mistä voisi johtua? Ja auttaako siihen mikään. Kellertävyyttä ei ole esim silmissä, joten en usko liittyvän maksasairauksiin tms.
Olen näyttänyt muun käynnin yhteydessä yleislääkärille ja kosmetologille, mutta eivät osanneet sanoa juuta tai jaata.

  • ylös 5
  • alas 4

Kommentit (1)

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Kaikki uudet muutokset kannattaa ensisijaisesti näyttää aina erikoislääkärille. Ohessa muutamia seikkoja, jotka voivat aiheuttaa ihon värin kellastumista kosmeettisessa mielessä.

- Päivittäinen vitamiinien ja hivenaineiden liiallinen käyttö. Joskus vitamiineja voi saada turhan paljon, jos samoja vitamiineja tulee ottaneeksi monesta purkista ja säännöllisessä käytössä on lisäksi paljon vitaminoituja juomia yms. Esimerkiksi B3- vitamiini eli niasiini voi tarpeeksi isoina annoksina muuttaa ihon väriä keltaisemmaksi.

- Kuluuko päivääsi monta porkkanaa tai kenties beetakaroteenilisää purkista? Täysin terveellistä ja suositeltavaa syötävää, mutta kohtuullinen määrä pitää kellastumisen kurissa.

- Hormonitoiminta voi aiheuttaa pigmenttimuutoksia iholla. Vaikka fyysisesti et tuntisikaan mitään eroa voinnissasi, muuttuu hormonitoiminta kuitenkin iän mukana kaikilla naisilla.

- Tupakointi voi aiheuttaa ihon värin kellastumista suun ympärillä, mutta ei selitä tietenkään kainaloiden tai kyynärpäiden kellastumista.

- Kainaloiden iho voi tummua päivittäisen dödön ja esim. tiukkojen vaatteiden aiheuttaman hankauksen ansiosta. Ikäkin voi aiheuttaa ihon tummumista- kyynärpäiden ja polvien iho on hieman paksumpaa ja näyttää siksikin tummemmalta.

Kosmetiikan avulla ihon väriä voidaan hiukan tasoittaa. Valmisteita kuten Arbutin on käytettävä säännöllisesti, jotta ihon väri tilapäisesti vaalenisi. Ylivoimaisesti käytetyin kotikonsti ihon vaalentamiseen on sitruunan käyttö. Sitruunaa voidaan hieroa ihoon sellaisenaan ja antaa vaikuttaa noin 10 minuuttia. Koska kyynärpäiden ja polvien iho on usein kuiva, sitruunaan voi sekoittaa karkeata suolaa ja kuoria ihoa noin kerran viikossa. Kuivuuden kurissapitämiseksi on tärkeää myös voidella ihoa säännöllisesti. Jos et keksi syytä ihosi keltaisuuteen eivätkä kotikonstit auta, on erikoislääkärillä käynti suositeltavaa.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat