Vierailija

Ihoni on herkkä, on couperosaa, ja saan hajusteista sekä silmä-, että iho-oireita muun lisäksi. Olen myös välttänyt alkoholia (etanoli), koska olen saanut pahan reaktion iholleni tuotteesta, jossa oli alkoholia.

Yleensä kosmetologit sanovat ettei alkoholi sovi herkälle ja couperoottiselle iholle, mutta kuitenkin suosittelevat käyttöön tuotteita, joissa on melko suuri määrä alkoholia, esim. säilöntäaineena.

En ymmärrä. Haihtuuko tuo alkoholi heti iholle levittäessä vai riippuuko tuotteen muista aineista se, ettei alkoholi ärsytä ja kuivata? Onko eroa onko alkoholi voiteessa vai nestemäisessä tuotteessa?

  • ylös 8
  • alas 9

Kommentit (1)

Puhekielessä alkoholilla tarkoitetaan useimmin etanolia. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kosmetiikassa käytettävien, noin 10 000 aineen joukossa on reilun viidensadan raaka-aineen perhe, jonka jäseniä kutsutaan alkoholeiksi niiden kemiallisen rakenteen takia. Alkoholeilla, kuten muillakin raaka-aineilla voi olla tuotteissa monenlaisia tehtäviä. Kaikki kosmetiikan alkoholit eivät siis ole ihoa kuivattavia pahiksia, vaan joukossa on myös hyvin pehmeitä, jopa ihoa helliviä aineita. Valmis tuote on monta ainetta sisältävä soppa, jonka vaikutus riippuu siitä, mitä alkoholia on käytetty, kuinka paljon sekä tietenkin tuotteen muista aineista, joita voi olla kymmeniä.

Koska hoidat ihoasi hellävaraisesti ja käytät herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita ammattilaisen avustuksella, oletan, että ihosi saa tällä hetkellä parasta mahdollista hoitoa. Mikäli kärsit kutisevasta ihottumasta päivittäin ja epäilet sen johtuvan hajusteista, suosittelisin, että tarkistat oireiden syyn ihotautilääkäriltä. Ihotautilääkäri voi tarvittaessa antaa lähetteen selän iholle tehtävään lappu- eli epikutaanitestiin. Jos ihottuman aiheuttajaksi osoittautuu jokin kosmetiikan aine, on se testien jälkeen helppo karsia tuotteista pois.

Ihon punoitus, kuumotus ja kirvely sekä nenän ja silmien limakalvo-oireet kosmetiikan käytön yhteydessä viittaavat ärsytykseen, jotka ovat tavallisinta atoopikoilla sekä herkkä- ja couperosaihoisilla. Herkälle, ei-allergiselle iholle parhaat tuotteet löytyvät kokeilemalla ja tarvittaessa ammattilaisen avustuksella.

Nimikkeistä: Tuoteselosteen INCI- listassa pitää olla merkittynä kaikki tuotteessa käytettävät raaka-aineet. Etanoli voi olla nimellä Ethanol tai Alcohol, denaturoitu alkoholi taas nimellä Alcohol denat. Mitä enemmän näitä aineita on tuotteessa, sitä lähempänä INCI:n alkupäätä ne tällöin ovat. Muilla kosmetiikan alkoholeilla, kuten esimerkiksi aineilla nimeltä Cetyl alcohol tai Benzyl alcohol ei ole muuta yhteistä etanolin kanssa kuin kemiallinen rakenne.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat