Vierailija

Miksi kynsitikkuja tulee ja miten niistä pääsee eroon? Syön monipuolisesti, mutta onko joku vitamiini, joka auttaisi asiaan?

  • ylös 17
  • alas 19

Kommentit (4)

Kynsitikku on kuvaava nimi usein terävälle, tikkumaiselle, kuivuneen nahan palaselle, joka törröttää ikävästi kynnen reunoilla. Tikku raapii ikävästi takertuen hiuksiin ja vaatteisiin, joten ei ihme, että sen haluaa nyhtäistä mahdollisimman pian irti. Tikku kannattaa kuitenkin leikata varovasti pois esimerkiksi kynsisaksilla, koska tikun nyppäisy voi repiä ihoa hieman liikaa ja aiheuttaa tulehduksen. Myös kynsinauhat olisi hyvä jättää rauhaan repimiseltä ja leikkaamiselta, koska niiden tehtävä on suojata kasvavaa kynttä.

Kynsitikut johtuvat useinmiten kuivasta ihosta. Jos ruokavalio on monipuolinen, ei vitamiineista ole tikkuihin apua. Jotkut kertovat saaneensa apua erilaisista rasvahappovalmisteista ja lisäravinteista, mutta tieteellistä näyttöä niiden vaikutuksesta kynsinauhojen repsottamiseen tai kynsitikkuihin ei ole, ellei aineista ole todellista puutetta.

Kynsitikkuja voi ehkäistä kotimanikyyrillä. Toimivan kynsihoidon juju on säännöllisyys, esimerkiksi kerran-pari viikossa. Kokeile vaikka seuraavaa:

-Muotoile kyntesi hyvälaatuisella kynsiviilalla. Lasiviila on paras ja lähes ikuinen. Viilalla ei pitäisi huiskia edestakaisin, jotta kynsilevyt eivät irtoaisi toisistaan, vaan sujutella yhteen suuntaan. Leikkaa kynsitikut varovasti lyhyemmiksi.

-Kaada sormienmentävään kulhoon lämmintä vettä ja lorauta sekaan jotain hoitavaa. Vaihtoehtoja on huikeasti! Voit lorauttaa sekaan tilkan hunajaa, ruoanlaitossa käyttämääsi öljyä, vartaloöljyjä (esim. Weleda, Lavera) tai aromaattisia kylpyöljyjä, joita löytyy esimerkiksi Dr.Hauschkalta.

-Liota käsiäsi lämpöisessä vedessä noin 5 minuuttia.

-Kuivaa kädet ja hiero kynsinauhoille öljyä tai voidetta. Jos kynsinauhat kasvavat mielestäsi liian pitkälle, voit työntää niitä varovasti appelsiinipuutikulla taaksepäin.

-Rasvaa tai öljyä kädet. Sopivan käsivoiteen valitseminen on erittäin haastavaa, yksi ei kosteuta tarpeeksi ja toinen on liian rasvainen. Käsivoiteen idea on estää käsiä ja kynttä kuivumasta, joten käytön tulee olla säännöllistä. Sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla.

-Mikäli käsien säännöllinenkään voitelu ei riitä, levitä kynsillesi hoitavaa lakkaa (ei kynnenkovettajaa) kuivumisen ehkäisemiseksi. Päälle voi laittaa värillisen lakan, jos niin haluaa. Lähes jokaiselta sarjalta löytyy hoitolakkoja (esim. Orly, OPI, Trind ja Lumene). Kaikki kynsilakat kuivattavat valitettavasti hieman, asetonia sisältävät kuitenkin eniten.

Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa

  • ylös 12
  • alas 9

Tämä oli hyvä tieto. Olen mies, enkä käytä kynsilakkaa. Itselle tulee monesti kynsitikku — varsinkin peukaloihin. Se on varmaan joku vitamiininpuutos tjtn.

Olen yleensä repinyt ne väkisin pois. Joskus niin, että se nahanriekale on yltänyt peukaloniveleen asti. Sattuu suhteellisen paljon. Verta tulee ainakin silloin.

Jostain syystä kun se kynsitikku siinä on, niin rupean tiedostamatta räpäämään sitä.

En jaksa käyttää mitään liotusjuttuja tai rasvoja.

Eli olisiko joku pilleri kenties keksitty, mikä estää niiden syntymisen?

Kynsinauha on se mikä on kynnessä kiinni siinä, mistä kynsi kasvaa. Siihen tulee myös joskus tikku ja sen repinen sattuu vielä enemmän.

Jos jollakin jotain neuvoja on, että nämä jutut saisi jollain pillerillä hoidettua. Tai joku ruokavaliohomma.

Kynsissä on välillä — harvoin — valkoisia pieniä pisteitä. Mikähän juttu se mahtaa olla? Se on aika hämärä juttu, enkä ole lekurilta kysynyt, enkä netistä löytänyt tälle syndroomalle nimeä.

Juon maitoa joskus parikin litraa päivässä, niin ei se mitään kalkin puutetta ole.

Neuvokaa ihmeessä, jos tämä sellainen paikka on. On aika varmaan enemmänkin miehiä, keillä näitä ongelmia on, eikä me mennä manikyristille tai pedikyristille tms. tai noloilemaan johonkin muualle. Naiset aina tunkevat rasvapullon käteen. Ei kiitos. Ei ole kiva olla kädet rasvassa koko päivää.

Eli pilleri, mutta mikä?

  • ylös 11
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Hieman myöhässä keskusteluun, mut täytyi mainita ainakin jotakuta muutavarten, että noi valkoiset läiskät kynnessä on kalsiumin puutetta (Tai D-vitamiini, niillä kun on aika symbioottinen suhde)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat